banner
רוני מזרחי | צילום: מנחם עוז // Depositphotos
רוני מזרחי | צילום: מנחם עוז // Depositphotos

מה עומד מאחורי טרללת המשכנתאות?

בחודש מאי נטלו משקי הבית לא פחות מ-9.3 מיליארד שקלים משכנתא, הסכום השני בגודלו בכל הזמנים. החזר חודשי ממוצע לבית אב זינק לסכום של 11 אלפי שקלים

רוני מזרחי* 07.07.2025

"טרללת המשכנתאות", כך הייתי מכנה את הנתונים שמחלקת המחקר של בנק ישראל פרסמה בחודש האחרון, במהלך מלחמת 12 הימים בין ישראל לאיראן. ובכן, בחודש מאי נטלו משקי הבית לא פחות מ-9.3 מיליארד שקלים משכנתא, 19.5 אחוזים יותר לעומת מאי המקביל אשתקד והסכום השני בגודלו בכל הזמנים.

ומדוע אני מכנה זאת בכינוי הלו מחמיא "טרללת"?
ובכן, למרות המאמץ הבלתי נלאה של בנק ישראל לצנן את השוק במהלך החודשים האחרונים, למרות הריבית הגבוהה שמושתת על נוטלי המשכנתאות, למרות האיסור שהטיל הבנק על הבנקים המסחריים, שלא יאפשרו לקבלנים לשווק דירות בתנאים של 80/20, ולמרות שהמשק הישראלי מצוי במצב של מלחמה זה 20 חודשים, כולל מאות אלפי מגויסים למילואים, למרות כל אלה כמאמר המדען האיטלקי גליליאו גלילי "אף על פי כן נוע תנוע".

יתרה מכך: לא רק ששוק המשכנתאות הגיע לאחד השיאים הגבוהים של כל הזמנים, המשכנתא הממוצעת ממשיכה לזנק לכיוון ה-1.6-1.7 מיליון שקלים והחזר חודשי ממוצע לבית אב של 11 אלפי שקלים, גם הלוואות הבלון, שאודות המסוכנות שלהם אין צורך להרחיב את הדיבור, זינקו והפכו להיות כ-16 אחוזים מכלל הלוואות המימון לדירה שהציבור הרחב נטל.

והלוואות משלימות מגורמים חוץ בנקאיים בריבית גבוהה שלא לדבר על השוק האפור? ובכן, על כך אין נתונים, אולם ברור בעליל שלאור הזינוק המתמיד במחירי הדיור והעלייה המקבילה בנטילת משכנתאות, הייתה במהלך החודשים הראשונים של 2025 עלייה גם בנגזרת בעייתית זו.

אז מה בעצם קרה כאן ומי אחראי לכך?
ובכן, טענתי זה מכבר ואני טוען כעת ביתר שאת, שדווקא בנק ישראל, אותו גורם שמתריע כל העת על סכנת אינפלציה ושומר מכל משמר על ריבית גבוהה ועושה, לכאורה, ככל יכולתו על מנת לצנן את שוק הדיור ולהוריד את רמת המחירים, דווקא הוא האחראי הראשי לתיבת בפנדורה בשוק המשכנתאות.

מה שקרה, לטעמי, הינו אפקט עדר פסיכולוגי בסיסי ביותר: רוכש הדירה בפוטנציה, שרואה מידי חודש בחודשו שמחירי הדיור רק עולים ועולים ושההיצע אינו גדל, זאת למרות ההבטחות החוזרות ונשנות של מקבלי ההחלטות, מאבד את האמון בהם ומחליט "ביי הוק אור ביי קרוק"  ללכת על רכישת דירה, גם אם הכנסת המשפחה אינה בדיוק מאפשרת זאת וגם אם הדבר כרוך בירידה דרסטית ברמת החיים.
ושהיה ברור: כנשיא לשכת הקבלנים וכבעלים של חברת בנייה מהגדולות במשק זה שישה עשורים, האינטרס שלי הינו למכור דירות, אבל לא פחות מכך, לשמור בשבע עיניים על לקוחותיי הנאמנים ולדאוג שחלילה לא ייכנסו למצב שממנו יתקשו מאוד לצאת.
ונגיד בנק ישראל, במקום להיות המבוגר האחראי ולהבין שעליו, ובמהירות, להתחיל ולהוריד את שער הריבית, ובאופן משמעותי "יורה בתוך הנגמ"ש" ובמקום להקל על המוני בית ישראל שרבים מהם נלחמים בשעות אלה למען המולדת, הוא מטיל על גבם אבן ריחיים, וכל זאת בגלל תאוריה דמיונית שחלילה, אם יוריד את שער הריבית, תפרוץ לנו אינפלציה דוהרת.

הייתי מצפה ממקבלי ההחלטות שידאגו לשים קץ לפיאסקו הזה, זאת בדקה ה-90 לפני שהמוני רוכשים, חלילה, ייכנסו למצב שממנו לא יולכו לצאת ויחד איתם יגררו גם את יציבות המערכת הבנקאית!

*כותב המאמר רוני מזרחי הוא נשיא לשכת הקבלנים, יו"ר ובעלי קבוצת מזרחי ובניו

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות