משרד האוצר: בלמנו את הגידול המהיר בעסקאות נדל"ן
משרד האוצר מפרסם את נתוני הרבעון הראשון בענף הנדל"ן למגורים לשנת 2022, לפיהם חל גידול של 0.8% בעסקאות לעומת אשתקד, וטוען: בלמנו את הגידול המהיר, רכישות המשקיעים צנחו
משרד האוצר מפרסם את נתוני הרבעון הראשון בענף הנדל"ן למגורים לשנת 2022, לפיהם חל גידול של 0.8% בעסקאות לעומת אשתקד, וטוען: בלמנו את הגידול המהיר, רכישות המשקיעים צנחו
ברבעון הראשון של השנה נרכשו 31 אלף דירות בשוק החופשי, ללא שינוי בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, כך עולה מסקירת ענף הנדל"ן למגורים לרבעון הראשון 2022 שערך אגף הכלכלנית הראשית. על אף שמדובר בגידול של 0.8% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ושוק הנדל"ן עדיין לוהט, במשרד האוצר מנסים לצנן את האווירה, מתעלמים משורה של נתונים שהשפיעו על מחירי הנדל"ן בתקופת הקורונה והיציאה מהמשבר, וממהרים לטעון כי "נבלם הגידול המהיר בסך העסקאות אשר נמשך מאז הרבעון האחרון של 2020. בהשוואה לרמה הגבוהה שנרשמה ברבעון האחרון אשתקד ירד סך העסקאות בשוק החופשי בשיעור חד של 23%".
עוד על פי הנתונים, מכירת דירות חדשות בשוק החופשי ברבעון הראשון השנה הסתכמה ב-8.9 אלף דירות, ירידה של 3% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ורכישת דירות יד שניה הסתכמה ב-22 אלף דירות, גידול של 2% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.
במשרד האוצר טוענים, על רקע הצגת הנתונים, כי: "היציבות במספר העסקאות בשוק החופשי (בהשוואה לרבעון הראשון אשתקד) הושגה על רקע גידול במספר העסקאות בפריפריה לעומת ירידה ברכישות באזורי הביקוש במרכז הארץ".
על פי הנתונים, רכישות המשקיעים ברבעון הראשון השנה הסתכמו ב-5,000 דירות, ירידה של 23% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד וירידה של 60% בהשוואה לרמה הגבוהה שנרשמה ברבעון האחרון אשתקד. במשרד מיחסים את הירידות להעלאת מס המשקיעים, וטוענים כי: "עוצמת ירידות אלו דומה לזו שנרשמה ברבעון הראשון שלאחר העלאת המס הקודמת על המשקיעים ביוני 2015".
סך חיובי מס רכישה על דירות להשקעה הסתכמו ברבעון הראשון השנה ב-736 מלש"ח, ללא שינוי נומינלי וירידה ריאלית של 3%, בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, בו שיעור המס עמד עדיין על 5%. "בכך, כפי שהערכנו בשלב החקיקה, העלאת שיעור המס לא הביאה להגדלת הגביה מדירות להשקעה, וזו גם לא הייתה מטרתה", אומרים באוצר.
עוד מהנתונים עולה כי מכירות המשקיעים ברבעון הראשון השנה עמדו על 7.4 אלף דירות, גידול של 6% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. "מלאי" הדירות בידי משקיעים ירד במהלך הרבעון באלפיים וחמש מאות דירות, הירידה הרבעונית הגבוהה ביותר לפחות מאז תחילת העשור הקודם. בנוסף, רכישות דירה ראשונה בשוק החופשי הסתכמו ב-13.9 אלף דירות, "רמת שיא ברכישות אלו", המהווה גידול של 22% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד וגידול של 5% בהשוואה לשיא הקודם שנרשם ברבעון האחרון אשתקד. בולט במיוחד זינוק ברכישות אלו בפריפריה.
עוד מנתוני הרבעון של האוצר – רכישות משפרי הדיור הסתכמו ברבעון הראשון ב-12.3 אלף דירות, ירידה של 4% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד.
"מתאם גבוה שנמצא בין קצב השינוי במחירי הדירות למשקל הפריפריה ברכישות דירה ראשונה ומשפרי דיור בלבד עשוי לרמז כי האצה בקצב עליית מחירי הדירות "מאיצה" באוכלוסיות אלו לרכוש דירה באזורים בהם יכולתם הכספית מאפשרת זאת", מסבירים במשרד האוצר.
בחלקה האחרון של הסקירה מופיע ניתוח על שוק הנדלן בירושלים, לפיו בעיר ירושלים מספר העסקאות השתווה לשיא הקודם שנרשם בשנת 2013. באוצר טוענים כי נתון זה הושג "על רקע "מענק ירושלים" שניתן באותה שנה לרוכשי דירה ראשונה, בעוד שברמה הארצית הייתה שנת 2021 שנת שיא במספר העסקאות".
שמאי המקרקעין ירון ספקטור, בעלים ומנכ"ל משרד ירון ספקטור שמאות מקרקעין, אומר כי: "לכאורה הנתונים מצביעים על מה שחיכינו לו הרבה זמן – שהשוק מצטנן וכמות העסקאות בירידה, אך אני סבור שמוקדם מדי להסיק מסקנות. ברבעון הרביעי של 2021 הורגש אפקט העלאת מס הרכישה שהביא לזינוק חד ברכישות הדירות על ידי משקיעים לפני העלאת המס – דבר שהביא לשיא של כל הזמנים בכמות הדירות שנרכשו. לכן, בהשוואה לרבעון הרביעי, זה טבעי שהנתונים של הרבעון הראשון השנה יראו ירידה. לתפיסתי, זה גם טוב לאוצר להציג ירידה בעסקאות כי כלכלה מבוססת גם על ציפיות, וכשמדברים על ירידת מחירים, לפעמים הנבואה מגשימה את עצמה. אני חושב שצריך להמתין לנתוני הרבעון השני של השנה לפחות, לפני שבאוצר פותחים את בקבוקי השמפניה, כי הביקושים עדיין גבוהים ואני לא סבור שהמגמה השתנתה".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן