banner
שירה תלמי בכנס "ישראל מתחדשת" // צילום: דרור סיתהכל
שירה תלמי בכנס "ישראל מתחדשת" // צילום: דרור סיתהכל

הקרב על "איקאה אשתאול": מינהל התכנון עתר נגד ועדת הערר

מתכננת מחוז ירושלים, שירה תלמי באבאי, לא מוותרת: עתרה לבית המשפט כנגד החלטת ועדת הערר, שתקפה אותה על "סרבול הליכים", ואישרה בניגוד לדעתה את פתיחת סניף איקאה באזור התעשיה אשתאול. כעת היא דורשת לבטל את התוכנית ואת היתר הבנייה

תמונה: שירה תלמי בכנס "ישראל מתחדשת" // צילום: דרור סיתהכל

בהחלטה תקדימית שקבעה ועדת הערר לתכנון ובנייה מחוז ירושלים בחודש עבר, אושרה פתיחתו של סניף איקאה באזור התעשייה אשתאול, תוך דחיית הערר שהגישה מתכננת המחוז במינהל התכנון, שירה תלמי באבאי ותוך שהוועדה, בראשותו של בנימין זלמנוביץ', מותחת ביקורת חריפה על התנהלות המחוז ובין היתר מאשימה אותה בסרבול הליכי התכנון. כעת מגישה תלמי באבאי תביעה לבית המשפט המחוזי לעניינים מנהליים, באמצעות פרקליטות המחוז, כנגד ועדת הערר, הוועדה המקומית לתכנון ובנייה מטה יהודה ופארק אשתאול. 

כזכור, בשנת 2019 הוועדה המחוזית ירושלים אישרה תכנית המאפשרת את הקמת סניף איקאה באזור התעשיה אשתאול אלא שלפני מספר חודשים, לאחר שהוקם המבנה, אישרה הוועדה המקומית מטה יהודה לשנות את החלוקה הפנימית בתוך המבנה ולהוסיף שטחים ללוגיסטיקה ואחסנה. באופן חריג, על החלטה זו הגישה תלמי באבאי ערר, בטענה שהבינוי במקום סותר את התכנון המחוזי והארצי וכן, בטענה שאין לאשר את הבינוי בשל עבירות הבניה שנעשו במקום.  במאי 2020 דחתה ועדת הערר בראשותו של בנימין זלמנוביץ' את הערר, ותקפה כאמור את התנהלות המחוז. בין היתר נכתב בהחלטת ועדת הערר: "מציעים אנו לכל מי שיבקר החלטה זו שייצא לשטח. למעשה כל מי שיסע על כביש 38 בואכה העיר בית שמש לא יבין על מה זעקה העוררת זעקה גדולה ומרה? על המקרקעין בנוי בהיתר מבנה הנישא לגובה של 14 מטר האמור לשמש כחנות איקאה, כל מה שמבקשת התכנית לעשות זה לנצל את המקרקעין טוב יותר". 

כעת, כאמור, מבקשת תלמי באבאי בעתירה לבטל את החלטת ועדת ערר, ולקבוע כי פרסומה של התוכנית למתן תוקף בטל וכן, כי היתר הבנייה שניתן לאיקאה בטל אף הוא.  "אין זה עניין של מה בכך שמתכננת המחוז מגישה ערר כנגד החלטה של ועדה מקומית, וקל וחומר אין זה עניין של מה בכך שהמדינה, באמצעות מתכננת המחוז, עותרת לבית המשפט לעניינים מינהליים בעניין החלטה של ועדת הערר", נכתב בפתח העתירה. 

בעתירה טוענת תלמי באבאי כי: "ענייננו בפרשת הקמתה של חנות "איקאה אשתאול" וזאת תוך ביצוע עבירות בנייה בדרגת חומרה גבוהה ביותר ובהיקפים חסרי תקדים. על הפרק – אישורה של התכנית לעיל אשר הכשירה בדיעבד עבירות בנייה בהיקף של כ – 500,8 מ"ר (כאשר בפועל היקף עבירות הבנייה אף גדול ומגיע כדי סך של כ – 500,9 מ"ר)". עוד נכתב בעתירה כי: "בפנינינו מקרה קיצוני של עבירות בנייה שביצוען מהווה פגיעה חמורה בעקרון שלטון החוק. זהו מקרה מובהק שבו הבנייה קדמה לתכנון, תוך הצבת עובדות בשטח, והתכנון לא נועד אלא להיות חותמת גומי כדי להכשיר את הבינוי שהוקם באופן פסול ואת המהלכים שקדמו לו". 

עוד היא טוענת כי: "משמעות החלטת ועדת הערר היא שניתן לאשר תכניות מפורטות על-ידי הוועדה המקומית במתחמים בהם קיימת תכנית מפורטת מאושרת קודמת, תוך התעלמות מוחלטת מעקרונות תכנית המתאר המחוזית הגבוהה ממנה בהיררכיה, ובניגוד מוחלט לעקרונות יסוד של דיני התכנון והבנייה". 

בין היתר, מתייחסת תלמי באבאי לעבירות הבנייה להן טענה בערר, ואשר נדחו על הסף, וטוענת בעתירה כי: "נקודת המוצא כשל ועדת הערר לפיה המדובר ב"מהומה על לא מהומה" נובעת מראייתה את העבריינות כחלה בתוך ה"קונטור" של הבניין. זוהי נקודת מוצא שגויה שגרמה לניתוח מוטעה לדעתנו של סוגיית העבריינות". 

עוד נטען כי היתרי הבנייה במתחם ניתנו בשיטת "הסלאמי" ולפיכך מבטלים את כל הרעיון התכנוני של המתחם.  תלמי באבאי אף טוענת נגד ועדת ערר כי היא גילתה לכאורה התחשבות יתר בעובדי סניף איקאה:  "בסופו של יום נראה כי ועדת הערר נתנה משקל מכריע לסוגיית הפגיעה האפשרית בצדדים שלישיים, בכלל זאת לדבריו של יו"ר ועד עובדי איקאה במהלך הדיון בערר".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות