banner
עתלית // Depositphotos
עתלית // Depositphotos

בחוף הכרמל מבקשים שעתלית תהפוך לעצמאית, אך ביישוב מתנגדים למהלך: "נקרוס כלכלית"

ראש המועצה: "מהלך מתבקש. עתלית היא מהיישובים החזקים ביותר באזור הצפון". יו"ר הוועד: "אם נצא לעצמאות, נקרוס בוודאות"

זיו גולדפישר 07.05.2025

האם עתלית תחזור להיות יישוב עצמאי? משרד הפנים מינה באחרונה ועדה גיאוגרפית, לבחינת מעמדה המוניציפלי של עתלית, שכיום היא חלק מהמועצה האזורית חוף הכרמל. במועצת חוף הכרמל מבקשים להכריז על עצמאותה של עתלית בהקדם, אך בוועד היישוב דורשים להקפיא את ההליכים וטוענים כי לעתלית אין יכולת לצאת לעצמאות מסיבות כלכליות.

עתלית הייתה יישוב עצמאי במעמד של מועצה מקומית עד 2003, אז אוחדה עם מועצת חוף הכרמל והפכה לוועד מקומי. מאז אוכלוסיית היישוב גדלה כמעט פי 3. כיום, עם מעל 11,600 תושבים, עתלית היא היישוב הגדול ביותר שאיננו בעל מעמד מוניציפלי עצמאי. בשנים האחרונות החלה מועצת חוף הכרמל, בראשותו של אסיף איזק, לקדם מהלכים להפיכתו של היישוב לעצמאי. בראשית השנה מינה משרד הפנים ועדה גיאוגרפית, לבחינת מעמדה המוניציפלי של עתלית.

במצגת ששלחה מועצת חוף הכרמל לוועדה, תחת הכותרת "עתלית – חזרה לעצמאות", מועלית הצעה לחזרתה של עתלית לעצמאות. על פי ההצעה, עתלית תיהנה מחלוקת הכנסות מאזור התעשייה קיסריה, מהכנסות מפארק הייטק, והכנסה מאזור תעשייה משותף ליישובי חוף הכרמל. על פי התכנית של חוף הכרמל, ב-2027 תמונה ועדה ממונה לעתלית, לקראת בחירות עצמאיות בנובמבר 2028. בחוף הכרמל אף הציגו סקר שנערך בקרב תושבי עתלית, שבו כמחצית מהתושבים תמכו בעצמאות ליישוב.

מנגד, בוועד היישוב עתלית דרשו להקפיא למשך עשור את הדיונים ביציאה לעצמאות. במצגת נכתב כי עתלית אינה נמצאת במעמד המאפשר היפרדות: "נכון להיום (וגם בעוד כעשור) היחס בין ההכנסות מארנונה למגורים לבין ארנונה שאינה ממגורים – גרוע. 78% לעומת 22% וצפוי להישמר בשיעור זה גם בעשור הקרוב לאור גידול משמעותי בבנייה למגורים ביישוב. בנוסף מתקיימים: פערים עצומים בתשתיות מים וביוב שטרם הושלמו או נערכו לקראת ההפרדות, מחסור משמעותי במבני ציבור המתבטא בהשקעות נדרשות של כ-200 מיליוני שקלים וכן היבטים נוספים ביניהם בחינוך המצריכים ושיידרשו למימון והשלמות". בוועד היישוב מתריעים כי במצב הנוכחי, עתלית תגיע לגירעון מצטבר של כ-200 מיליון שקל אם תצא לעצמאות. 

אושר וקנין, סגן ראש מועצת חוף הכרמל ותושב עתלית, מסר ל"מגדילים": "אני בעד היפרדות ביום שעתלית תוכל להחזיק את עצמה כלכלית. צריך להבין את האירוע. עתלית היא לא קיבוץ ולא מושב. הדרישות פה של התושבים, ובצדק, גבוהות. תושב שקונה בית במחיר של 4 מיליון שקל, שזה המחיר של בית קרקע בעתלית, מבקש שירות ברמה גבוהה. המועצה האזורית חוף כרמל לא יודעת לספק את השירות הזה. צריך גם את זה להבין את האירוע".

בהתייחסו לטענות הוועד על היעדר מקורות הכנסה מארנונה שאינה למגורים, אומר וקנין: "אנחנו עובדים על זה. מקימים עכשיו אתר פארק הייטק בכניסה ליישוב, שבו יהיה כ-200 אלף מ"ר מסחר ותעשייה. זה יצא כבר לשיווק. בנוסף, עובדים על תוכנית למע"ר ליישוב, שבו יהיו גם מסחר, תעשייה ותוספת של יחידות דיור. היום, אם אתה אומר לי מחר קח את המפתחות, זה לא תקין, כי עתלית היום לא ערוכה לכך. אבל אנחנו עובדים על זה".

איתי שפרן, יו"ר ועד עתלית, אומר כי: "אנחנו לא יכולים לצאת לעצמאות בגלל חוסר מקורות הכנסה, ויש גם פער גדול במבני הציבור ובהיקף שלהם. בחוף הכרמל טוענים שיהיו 11 מיליון שקל מאזן איזון, אבל אין חיה כזאת. אם נצא לעצמאות, נקרוס בוודאות. אנחנו גדלים כל שנה בקצב של בין 800 ל-1,000 תושבים, וההיתכנות הכלכלית של כל השטחים המניבים שמתוכננים אצלנו היא מאוד בעייתית. אנחנו נמצאים במטרופולין עם הרבה מאוד היצע של תעסוקה, עם תחרות מאוד גדולה וקשה לשווק אותם".

ראש המועצה האזורית חוף הכרמל אסיף איזק, מסר כי: "כ-20 שנה לאחר שאוחדה עם חוף הכרמל, עם כ-12,000 תושבים שצפויים לגדול עד ל 27,000, עתלית היא מהיישובים החזקים והמבוקשים ביותר באזור הצפון. היישוב כיום מנוהל על-ידי ועד של מתנדבות ומתנדבים, ואין בו מחלקת חינוך, הנדסה, או שפ"ע. לאור כל זאת, מהלך של חזרה לעצמאות הוא מתבקש, גם אם אינו פשוט. זהו תהליך מורכב שמצריך הקשבה, שיתוף פעולה ופשרות כדי לבצע אותו נכון. מאז 2019 נמצאת עתלית בתהליך הדרגתי של מעבר לניהול עצמי, לקראת החזרה לעצמאות. למדנו לקחים ממקומות אחרים בארץ, וביצענו עבודת מטה מקצועית ומעמיקה. נמשיך לפעול על מנת שיבשילו כל התנאים לחזרת עתלית לעצמאות, כי זו הדרך הנכונה לטובת התושבים בעתלית".

 

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות