banner
עבודות שיקום באתר אפולוניה // צילום נטלי קדוש באדיבות המשרד להגנת הסביבה
עבודות שיקום באתר אפולוניה // צילום נטלי קדוש באדיבות המשרד להגנת הסביבה

הסכנה תחכה: גידורו של מתחם תעש בהרצליה יסתיים רק בעוד שנה

בעקבות עתירה לבג"ץ שהגישה העירייה בדרישה להורות על גידורו של המתחם המהווה סכנה, עולה כי העבודות יסתיימו רק במרץ 2026

זיו גולדפישר 07.04.2025

רק בעוד כשנה יסתיימו העבודות לגידורו של מתחם תעש נוף ים בהרצליה , למרות שבמקום קבורים תחמושת וחומרי נפץ ישנים, אשר מהווים סכנה לסביבה. כך עולה מפסק דין של בית המשפט העליון, שדן בעתירה של עיריית הרצליה נגד הממשלה, משרד ראש הממשלה, רמ"י, משרד הביטחון ומשיבים נוספים, ואשר התפרסם אתמול (א').

העירייה עתרה לבג"ץ בבקשה להורות למדינה לפעול באופן מיידי לשיקום הקרקע במתחם, ובכלל זה טיהור המתחם מחומרי נפץ ותחמושת, גידור הרמטי של המתחם, הקמת מיגון הדף עבור בתי המגורים אשר שוכנים בסמיכות למתחם, הכנת סקרי סיכונים והשלמת חקירת זיהומי הקרקע במתחם. במתחם תעש, ששטחו 450 דונמים, פעל במשך עשרות שנים מפעל לייצור תחמושת, שנוהל על ידי התעשייה הצבאית. לאחר שבמקום אירע לפני כשלושים שנה פיצוץ שגרם למותם של 2 עובדים, המקום נסגר בשנת 1997, אך עד היום קבורים במקום שרידי תחמושת המהווים סכנה.

בחודש יוני 2023 אירע פיצוץ נוסף במתחם, אשר הסתיים ללא נפגעים. אחרי האירוע, פנו העירייה ורמ"י למשרד ראש הממשלה בבקשה למצוא פתרון לסכנה הקיימת במתחם. בעקבות כך, גובש צוות מקצועי בין-משרדי לגיבוש המלצות להבטחת שלום הציבור במתחם, בראשות מנהל היחידה לרישוי מפעלים ביטחוניים.

זמן קצר לאחר האירוע, ב-28 באוגוסט 2023, הוגשה העתירה. יום למחרת, הצוות המקצועי פרסם דו"ח ביניים אשר כלל המלצות ראשוניות לטיהור המתחם, הכוללות איסור כניסה לאתר והכנת סקר היסטורי-בטיחותי, ובהמשך הומלץ לבצע הסרה ראשונית של מפגעים נפיצים ואת כלל מפגעים מהמתחם, תוך טיפול בזיהומי הקרקע והמים. המלצות אלה אומצו במלואן על-ידי גורמי הממשלה.

במהלך הדיון המקדמי בעתירה מסרו נציגי המדינה  כי נבחר זוכה לביצוע התכנון והוצאת ההיתרים הנדרשים לביצוע הקמת הגדר וכי סביב המתחם הוצבו שלטים לאזהרת הציבור. בית המשפט הוציא צו ביניים שהורה למדינה להשיב מדוע לא ידאגו לגידורו של מתחם תע"ש נוף-ים ומדוע לא יקבעו לוח זמנים לסיומן של כל הבדיקות הנדרשות במתחם ובאזורים הסמוכים אליו.

נציגי המדינה השיבו לצו הביניים כי הקמת הגדר במתחם אינה יכולה להיעשות אלא לאחר הכנת סקר היסטורי-בטיחותי. עוד נמסר מטעם המדינה כי לאחר קבלת סקר היסטורי-בטיחותי, הנחיות יועץ הבטיחות והיתר בניה, ניתן יהיה לבחור קבלן, בהליכים המקובלים, ולהתחיל בהקמת הגדר. מועד היעד הנוכחי להקמת הגדר, לדבריהם, הוא לא יאוחר מסוף חודש מרץ 2026.

השופט אלכס שטיין כתב בפסק הדין כי: "הקמת הגדר מחייבת איתור אנומליות חשודות בקרקע אשר יכולות לרמז על הטמנות ישנות של חומרי נפץ; ניתוח משטר הרוחות ותזוזות הקרקע; והקמת אזור חיץ לצד הגדר. מימוש פעולות אלה מחייב הכנת סקר היסטורי-בטיחותי. החלטה זו היא החלטה שמקורה בשיקולים מקצועיים טהורים, ואין בידינו להתערב בה".

השופט ציין כי לוח הזמנים כפוף אפוא לקבלת הסקר, וכן לקבלת הנחיות יועץ הבטיחות והיתר הבניה. יחד עם זאת, הוא הוסיף כי: "חזקה על המדינה שתפעל במהירות האפשרית לטיהור המתחם ולהסרת הסכנות". השופט הורה למדינה לסיים את הכנת הסקר והקמת הגדר עד 31 במרץ 2026. העתירה נדחתה, אך באופן חריג השופט הטיל הוצאות בסך 10,000 שקל דווקא על המשיבים, נציגי המדינה, והסביר זאת בכך שהעתירה הייתה זו שהניעה את המדינה לפעול. השופטים רות רונן וחאלד כאבוב הצטרפו לפסק הדין.  

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות