banner
שרית צולשין // צילום: דרור סיתהכל
שרית צולשין // צילום: דרור סיתהכל

מהנדסת גבעתיים: "אם ייתנו לשלטון המקומי יותר כוח – אולי דברים יזוזו מהר יותר"

שרית צולשיין הציגה את עמדותיה בכנס נבחרת נשות הנדל"ן המובילות 2023 בחירת "מגדילים": "אי אפשר למלא את העיר רק במגורים, לכן אנחנו מעדיפים מתחמי פינוי בינוי על תמ"א"

כיצד משפיעה ההתחדשות העירונית על תכנון ערים? לסוגיה המעניינת הזו התייחסה מהנדסת העיר גבעתיים, שרית צולשיין בשולחן מקצועי של שקיימה נבחרת נשות הנדל"ן המובילות בישראל לשנת 2023 בחירת אתר "מגדילים", לרגל יום האישה, בהנחייתה של העורכת הראשית, כרמלה קופר. 

צולשיין נשאלה מה עומד בראש סדר העדיפויות של העירייה כאשר היא מציבה את התנאים התכנוניים לפרויקטים להתחדשות עירונית והשיבה: "לגבעתיים יש שם של עיר עשירה עם תושבים מבוססים. זה נכון שהתושבים מוגדרים עשירים וגרים בה סלבים והיא מבוקשת בגלל הקרבה לתל אביב, אבל היא בת 100 ומאוד צפופה. למעשה חוץ מבני ברק אנחנו הכי צפופים בארץ. כל גבעתיים נמצאת כרגע בהתחדשות עירונית, כי אין לנו עתודות קרקע חדשות ולכן אנחנו צריכים לראות את טובתם של התושבים הישנים והחדשים. פעם העיר נחשבה לזקנה, היום יש לנו 50 אחוז תושבים צעירים. הרחובות הראשיים מתמלאים בבתי קפה, יש אווירת פנאי, אנחנו דואגים לעירובי שימושים בהתחדשות עירונית כדי שיהיה גם פנאי ומסחר". עוד אמרה צולשיין: "אי אפשר למלא את העיר רק במגורים, לכן אנחנו מעדיפים מתחמי פינוי בינוי על תמ"א, כדי לחשוב איך לשלב בתי ספר וגני ילדים בחלק מהמתחמים, להשאיר מקום לגינות, אנחנו צריכים רחובות רחבים עם מסלולי אופניים. הגישה היא בעיקר פינוי בינוי כאשר תמ"א תתאפשר במרכז העיר. המפתח להכל היא בהירות תכנונית". 

כאשר נשאלה האם העיר היא לעשירים בלבד? היא השיבה: "ברמה עירונית אני צריכה לראות את טובת העיר ולא את הבית הבודד. התכניות שלנו לדעתי נותנות מענה נכון לעיר, כשבמרכז העיר אנחנו נותנים העצמה לבניינים בודדים ובשולי העיר מעדיפים מתחמים. התכניות כלכליות ברוב המוחלט של המקרים, אני חושבת שהעיר הזו מוכיחה שאפשר להוציא פרויקטים לפועל, עובדה שאנחנו מוציאים אישורי תמ"א ומקדמים גם תכניות פינוי בינוי. אי אפשר להגיד שהעיר שלנו לעשירים בלבד".

צולשיין לא הסתירה את מורת רוחה מהאופן בו הממשלה מתייחסת לסוגיה: "נחמד שכולם רוצים לעשות התחדשות בתל אביב, אבל איפה שבאמת צריך לקדם אותה זה על קו השבר הסורי אפריקאי, אבל יזמים בורחים משם. לא כל כך מתייחסים להתחדשות העירונית כפתרון לרעידות אדמה אלא רק כפתרון כלכלי. אני משתתפת בוועדות בכנסת ואומרת לחברי הכנסת – 'אולי כבר תקדמו חוק בעזרה במימון לרשויות מקומיות לפיתוח העיר?'. העירייה לא חייבת לשפץ לתושבים את הבית ולא נכנסת לתכנון התמורות אבל אם אתם רוצים לשנות תהליכים תכניסו את היד לכיס ותעזרו. בקורונה ראינו שכשהמדינה רוצה היא יכולה לטפל גם בחינוך, אז אם ייתנו לשלטון המקומי יותר כוח אולי בדברים מסוימים הדברים יזוזו יותר מהר". 

עוד הוסיפה צולשיין: "העירייה לא יכולה לפתור בעיות של הבית הפרטי, לפעמים אנחנו צריכים אולי לעשות חשיבה ולשנות סדרי עדיפויות אם הוצאנו צו לבית מסוכן אולי באמת צריך לשקול לשנות מדיניות ולתת למבנים כאלו עדיפות".

בשולי דבריה היא התייחסה גם למצוקת כוח האדם הקיימת באגפי ההנדסה ברשויות המקומיות, והפצירה בנוכחות לעודד את דור העתיד ללמוד הנדסה: "זה מאוד חשוב, נכון להיום אנחנו לא מצליחים לגייס כוח אדם איכותי. המצב פשוט קטסטרופלי, קשה לנו למצוא מיקור חוץ שייתן מענה במהירות. אנו שוב חוזרים למדינה שאמורה לפתוח את הכיס ולהשקיע כדי לשנות את התמונה".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות