בחברה להגנת הטבע מודאגים מבניית 10,000 דירות חדשות ברובע רותם בדימונה
שי טחנאי: "תכנית בעייתית מאוד, הוועדה הכינה 58 סעיפים לתיאומים לפני הפקדה, וכלום לא השתנה". רמ"י: "הוכן במקביל דו"ח נופי סביבתי"
שי טחנאי: "תכנית בעייתית מאוד, הוועדה הכינה 58 סעיפים לתיאומים לפני הפקדה, וכלום לא השתנה". רמ"י: "הוכן במקביל דו"ח נופי סביבתי"
התכנית להקמת רובע מגורים במזרח דימונה (רובע רותם) תעלה בשבוע הקרוב לוועדה המחוזית דרום, שתחליט לגבי הפקדתה. בחברה להגנת הטבע מתריעים כי התכנית, המציעה 10,400 יח"ד, נמצאת בשטח בעל רגישות סביבתית ונופית, עלולה לגרום להשפעה ניכרת על הסביבה, אך למרות זאת טרם נערך לתכנית תסקיר השפעה על הסביבה. "מדובר בתכנית בעייתית מאוד", אומר רכז שמירת הטבע במחוז דרום בחברה, שי טחנאי. ברשות מקרקעי ישראל, מסבירים כי: "הוכן במקביל דו"ח נופי-סביבתי".
תכנית דימונה מזרח (רובע רותם), מציעה 10,400 יח"ד, מתוכן, כ-7,400 יח"ד ברמה מפורטת ועוד כ-3,000 יח"ד ברמה מתארית. את התוכנית יזמו רשות מקרקעי ישראל והרשות המקומית והיא כוללת כ- 582,800 מ"ר תעסוקה וכ-42,500 מ"ר מסחר, תחנת רכבת חדשה ומוסדות ציבור, מזרחית לישוב הקיים על כ-10,260 דונם. התוכנית כוללת דירות קטנות וכ-300 יח"ד לדיור מוגן, בבנייה רוויה של 4-9 קומות, בנייה מרקמית, בנייני גן-גג של כ- 3-5 קומות ובנייה צמודת קרקע.
התכנית עלתה לדיון ראשון בוועדה המחוזית בחודש יולי. במהלך הדיון נקבע כי התכנית מצויה באזור בעל רגישות סביבתית גבוהה, ולכן הוחלט לגבש הנחיות לעריכת תסקיר השפעה על הסביבה. מנספח סביבתי שהוכן במסגרת התכנית עולה כי בשטח עוברים נחל אשלון, נחל דימונה, וכן נחלים נוספים. הנספח קובע כי יש חשיבות לשימור מרחבי שני הנחלים כשטחים בעלי איכויות אקולוגיות ונופיות גבוהות, וכי שני הנחלים וגדותיהם מהווים יחדיו מרחב טיילות ונוף מדברי איכות נרחב לבינוי. כמו כן, בשטח האתר מצויים שרידים ארכיאולוגיים שונים. בדיון שנערך שבועיים לאחר מכן נקבע כי הבינוי והפיתוח המוצעים יש השפעה ניכרת על הסביבה.
בפני הוועדה הוצג תרשים מתוך הנספח האקולוגי סביבתי שהוכן לתכנית, המראה את פרישת הבינוי המוצע בתכנית על גבי ערכיות השטח.
בוועדה ציינו כי: "מהתרשים עולה כי רוב השטח המוצע לתכנון ברמה מתארית חופף לשטחים שנקבעו ברמת ערכיות גבוהה מבחינה אקולוגית. לאור זאת, הוועדה סבורה כי לא ניתן בעת הזו, על פי המידע הסביבתי הקיים, להפקיד את המתחמים אשר מוצעים בתכנון מתארי ונדרשת בדיקה סביבתית כוללת (על פי הנדרש בנספח נופי סביבתי) לצורך קביעת מיקומם של המתחמים ברמה המתארית".
עם זאת, הוועדה הוסיפה לאור חשיבותה של התכנית ותרומתה להמשך פיתוחה של העיר והאזור והצורך הלאומי באישור של יחידות דיור למגורים, "הוועדה רואה לנכון לקדם את התכנון המפורט להפקדה לצד הכנת הנספח נופי-סביבתי". הוועדה החליטה, כאמור, להפקיד את התכנית בתנאים. הוועדה הציבה 58 סעיפים לשינוי כתנאי להפקדה. בין השאר, נקבע כי יש לדייק את התכנון בהתאם לחוות דעת של המשרד להגנת הסביבה. הוועדה ציינה, עם זאת, כי השתכנעה בנחיצות יחידות דיור בבניה צמודת קרקע על מנת למשוך אוכלוסייה לעיר.
בחברה להגנת הטבע מתריעים, כאמור, מפני ההשפעות של הבנייה על הסביבה, ודורשים להכין תסקיר השפעה על הסביבה. שי טחנאי, רכז שמירת טבע וסביבה מחוז דרום בחברה להגנת הטבע: "תכנית בעייתית מאוד. היא מתקדמת בדחיפה גדולה מאוד של ראש העיר ושל רמ"י. הבעיה העיקרית שמדובר ב-10,000 דונם בשטח שהוא בעל רגישות סביבתית מאוד גבוהה, אבל לא נערך שום תסקיר השפעה על הסביבה. הוועדה הכינה 58 סעיפים לתיאומים לתכנית לפני הפקדה, ובינתיים כלום לא השתנה".
טחנאי מציין כי שטח התכנית מתאפיין בנוף ייחודי: "יש שם ערוצי נחלים, עם מדרונות דרמטיים. יש שם את נחל אשלון ונחל דימונה. יש שם בית גידול לנרקיסים, וזה בית גידול נדיר מאוד. השטח הזה מאוד מיוחד. זה בית גידול שאין הרבה כמוהו בארץ. יש שם שכיות חמדה ברמה ארצית. הבינוי הוא על מדרונות נחל אשלון, וזה יגרום לכך שהוא יתמלא בשפכים ופסולת בניין. מה שאנחנו מבקשים זה קודם להכין תסקיר השפעה על הסביבה. מציעים לבנות בשיפועים מאוד דרמטיים, שיחייבו בניית טרסות מאוד גבוהות. אנחנו מציעים לעירייה לכלול בתוך השטח של התכנית לצרף לבינוי גם פארק טבע עירוני. הצענו להקים את פארק עמק הנרקיסים. לתכנית יש עוד הרבה מאוד מהמורות בדרך".
מרמ"י נמסר כי: "התכנית הומלצה להפקדה באוגוסט, אולם נדרש דיון נוסף, שיתקיים ב- 12.2.24, זאת לאחר שהוכן במקביל דו"ח נופי-סביבתי, שמסקנותיו מחייבות דיון נוסף".
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן