banner
ארכיון תמ"א 38 // צילום: מגדילים
ארכיון תמ"א 38 // צילום: מגדילים

השכנים התנגדו לתוספת קומה וזכויות בפרויקט תמ"א 38 ונדחו על הסף

ועדת ערר דחתה את טענותיהם של שכנים שהתנגדו לפרויקט תמ"א 38 בהוד השרון, הכולל תוספת של 90 דירות, תוך שהיא תומכת בעמדה הוועדה המקומית אך מרתיעה בפני התנהלותה מול המתנגדים. עו"ד ענת בירן: "ההחלטה מגדירה פרמטרים לגבי אופי והיקף הפרויקטים שראוי לאשר במרכז הארץ"

ועדת הערר לתכנון ובנייה מחוז מרכז, בראשותה של יו"ר הוועדה עו"ד רונית אלפר, דחתה ערר שהוגש על ידי שני דיירים המתגוררים בסמוך לפרויקט תמ"א 38 ברחוב בני ברית בהוד השרון, אשר התנגדו להחלטת הוועדה המקומית מחודש אוגוסט  2021 לאשר את ההיתר המבוקש לרבות תוספת קומה וזכויות בנייה. יש לציין הוועדה שמעה את המתנגדים, קבעה כי ייבחנו הצעות תכנוניות להפחתת גובה המבנה בקומה אחת ובאותו חודש אכן שבה ודנה בבקשה, והחליטה בסופו של יום לאשר את הבקשה בתנאים, תוך שהיא מציינת כי: "הוועדה המקומית רואה חשיבות בביצוע התחדשות עירונית במבנים המתאימים לתמ"א 38" ומתירה את בנייתה של הקומה הנוספת. 

המדובר בפרויקט תמ"א 38/2 הריסה ובנייה מחדש, שבמסגרתו ייהרסו ויפונו 52 דירות ב-2 בניינים קיימים בני 3-4 קומות מעל עמודים, ובמקומם ייבנו 142 דירות חדשות ב- 3 בניינים בני 8 קומות מעל קומת קרקע, 3 מרתפי חניה קומת גג חלקית וחדרי יציאה גג. מההחלטה עולה כי הבקשה להיתר כוללת בכך תוספת של 90 יח"ד ביחס למצב הקיים, ב-10 קומות ברוטו, מהן 2.5 קומות מכוח תמ"א 38, קומה נוספת מכוח הר/ 1/38 ועוד קומה בהקלה. יש לציין כי לפרויקט הושגו 100% מחתימות הדיירים, זאת "לאחר תלאות שעברו בעלי הזכויות במקרקעין", כעולה מהחלטת ועדת ערר. 

במהלך הערר, טענו המתנגדים כי מדובר בסטייה ניכרת. מנגד, הוועדה המקומית טענה כי חישוב הזכויות מתבסס על תב"ע (תוכנית בניין עיר) תקפה והזכויות המוקנות בתוכנית הר/1/38. גם היזם, באמצעות עורכת הדין ענת בירן, טען כי הוראות התכניות החלות על המקרקעין מאפשרות הוספת הקומה העשירית. 

ועדת הערר דחתה כאמור את טענות המתנגדים, אישרה את הפרויקט, וקבעה כי: "באשר לתוספת הקומה בהקלה נציין, כי מלבד סעיף הגמישות שנכלל במסמך המדיניות, שהותיר לוועדה המקומית שיקול דעת מפורש להותיר תוספת קומות (בכפוף לתקנות סטיה ניכרת), הרי שבניגוד לתמונה שמנסים העוררים לצייר, הוועדה המקומית שקלה בכובד ראש את הבקשה לתוספת קומה, ולראיה הדיון הנוסף שמצאה לקיים בעניין זה בלבד". 

עו"ד רונית אלפר // צילום: דקלה שי
עו"ד רונית אלפר // צילום: דקלה שי

עוד נימקה יו"ר הוועדה עו"ד אלפר: "היות והעוררים עצמם מתגוררים בבניין רב קומות ובסביבה מתפתחת הכוללת בניה גבוהה (בגובה דומה ואף גבוה מהמבוקש) לצד בניה נמוכה, הרי שבאיזון בין הפגיעה הנטענת על ידי העוררים לבין התוצר התכנוני המשופר המתקבל מתוספת הקומה המבוקשת, הכף נוטה לטובת אישור הקומה הנוספת בהקלה". עוד היא ציינה כי: "במועד בו אושרה התכנית נתנה הוועדה המקומית דעתה להשלכות של מימוש

התמ"א בבניינים הטעונים חיזוק על התשתית העירונית, ולא זו בלבד שלא מצאה להגביל את מימושה באזורים מסוימים, בהתאם לסמכותה, אלא החליטה להגדיל את סל הזכויות שהקנתה התמ"א באותה שעה על מנת לעודד את יישומה בתחומי העיר". 

מנגד לתמיכתה בעמדת הוועדה המקומית, קבעה הוועדה כי: "בכתב הערר שהגישו, כמו גם בדיון שהתקיים בפנינו, לא השכילו העוררים להתמודד עם נימוקי הוועדה המקומית, לא הגישו חוות דעת התומכת בטענותיהם והפנו להוראות התמ"מ (מבלי לציין את מספרה) שממילא אינן רלוונטיות לבקשה הנדונה". 

סוף דבר הוועדה דחתה את הערר וקבעה כי: "לגופו של עניין, מספר יחידות הדיור שאישרה הוועדה המקומית עומד על 1:7.2 – פחות מהמכפיל המקסימלי שקבעה, כך שגם בהיבט זה תואמת הבקשה את מסמך המדיניות". 

יחד עם זאת, הוועדה ביקרה את החלטת הוועדה המקומית שלא לזמן את המתנגדים לדיון החוזר: "אין ספק כי הוועדה המקומית שגתה עת לא מצאה לזמן את המתנגדים לדיון הנוסף שקיימה בבקשה ובפרט שעה שאיפשרה למגיש הבקשה להציג בפניה תכנון חלופי שלא עמד בפני המתנגדים קודם לכן… במבט צופה פני עתיד על הוועדה המקומית להביא בחשבון כי התנהלות דומה עשויה להוביל לתוצאה שונה, לרבות החזרת הבקשה לדיון בפניה".

ענת בירן // נדב יהונתן כהן
ענת בירן // נדב יהונתן כהן

עו"ד ענת בירן, התייחסה להחלטה, ואמרה כי: "החלטת ועדת הערר טומנת בחובה בשורה חשובה לתחום ההתחדשות העירונית כולו – בכך שהיא מגדירה פרמטרים לגבי אופי והיקף הפרויקטים שראוי לאשר במרכז הארץ בכלל ובמרכזי הערים בפרט במסגרת התחדשות עירונית, ומאשררת פעם נוספת את חשיבותה של ההתחדשות לענף הדיור כולו. הפרויקט החדש ישדרג את הרחוב ואת האזור כולו ויוסיף חיים וערך למרכז העיר ההולך ומתפתח. הוא מתוכנן לעילא ולעילא ואני שמחה על כך שגם הועדה המקומית וגם ועדת הערר הכירו באיכויותיו וחשיבותו ואישרו אותו לטובת בעלי הדירות המחכים כזר שנים לחידוש בתיהם ולטובת כלל תושבי העיר". 

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות