האם בניית ממ"ד בדירה שלכם יכולה לעכב התחדשות עירונית, ומי ישלם את המחיר?
אינג' ליאור זייטלר, מפקח מטעם הדיירים, מדבר על הדילמה הבוערת, וממליץ: "מפקח צריך להיכנס לתמונה עוד בשלב מכרז היזמים"
אינג' ליאור זייטלר, מפקח מטעם הדיירים, מדבר על הדילמה הבוערת, וממליץ: "מפקח צריך להיכנס לתמונה עוד בשלב מכרז היזמים"
אינג' ליאור זייטלר, בעלי חברת א.ל. הנדסה, מלווה פרויקטים להתחדשות עירונית כמפקח על מטעם הדיירים בלבד. בעיצומה של מלחמת חרבות ברזל הוא התארח באולפן הפתוח של "מגדילים", בהנחיית כרמלה קופר, ואמר כי יש לפתור את סוגיית הקמת ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) ללא היתר, כך שגם הדיירים וגם היזמים יוכלו להתקדם עם הפרויקט מבלי להיפגע כלכלית. "היום ישנה אפשרות לבנות ממ"דים ללא היתרי בנייה, בהתאם למגבלות, אלא שהקמתו עולה 120-150 אלף שקל ליחידה ולכן, הפטור הזה הוא בגדר 'פלסטר', זה לא פותר את כל הבעיה ואנשים לא מודעים לעניין הזה".
איפה יכולה להיווצר בעיה?
"בסופו של יום זה עלול ליצור ניגוד עם הוצאת הפרויקטים להתחדשות עירונית לפועל. היום יש דיירים במתחמים שלא מבצעים שיפוצים בבית, הם מעדיפים להמתין שהפרויקט ייצא לפועל והם לא יישאו בעלויות אלא שמי שכן מוכן להוציא את הכסף וייבנה את הממ"ד, גם ירצה לקבל מהיזם את ההחזר על מה שהוא משקיע. צריך לחשוב מה יהיה בהמשך, שמאי המקרקעין יצטרכו לתת לזה ערך, כדי שבעלי הדירות לא יימנעו מבניית ממ"ד מצד אחד, וניתן יהיה להמשיך בתכנון מבלי לפגוע בתהליך ומבלי להכביד על ההוצאות של היזמים".
יש סיכוי שנראה תוספת זכויות בנייה לממ"ד?
"הפטור הוא לממ"ד בשטח של 9 מטר נטו אפילו לא סנטימטר יותר, כדי שלא ייבנו חללים של 10-15 מטר".
אז מה הפתרון?
"אנחנו מעודדים את האנשים להוציא לפועל התחדשות עירונית. צריך לקחת בחשבון שמי שכן ירצה לבנות ממ"ד גם ירצה שיפצו אותו במסגרת הפרויקט. צריך לעצור ולחשוב איך עושים את זה נכון, מצד אחד לא להעמיד את היזמים במצב שהפרויקטים לא ייצאו לפועל, ומצד שני לאפשר לבעלי הדירות את הביטחון שנותן להם הממ"ד".
מהו הערך שמביא איתו מפקח על הפרויקט עבור הדיירים?
"היום מבינים את הערך המוסף של המפקח, שכבר לא נותן רק שירותים בתחומי הנדסה ופיקוח בפועל בשטח אלא גם בתחומי תכנון. אני כמפקח מוודא שלא רק שתקבלו מה שהבטיחו לכם אלא שתקבלו אותו ברמה גבוהה. תכנון צריך להיות מדויק ויעיל וזה מתבצע עוד לפני שלב הבנייה. כמובן שבשלב הבנייה מפקחים נמצאים בשטח אבל היום אני שם כבר בשלבים המקדימים, עוד בשלב גיבוש חוזה. אני מעורב כבר בשלב זה וכמפקח מטעם בעלי הדירות אני גם עוזר במכרז היזמים, ומסייע להם לבחור את היזם הנכון עבורם".
איך יודעים מתי היזם כבר לא יכול לעמוד בדרישות הגבוהות?
"היום נהוג לבצע הליכי מכרז, וכבר שם למעשה אנחנו מציפים את הדברים, במתח הזה שבין רצונות הדיירים לבין מה שהיזמים יכולים לתת. צריך להיות חכם ולא צודק, במטרה להמשיך את הפרויקטים בצורה חכמה. יש הרבה מאוד אגו בתחום שלנו, אנחנו מתמודדים עם המתח הזה יום יום, והדרך הנכונה היא להתנהל באופן הגון כלפי הצד השני. במרבית המקרים אנחנו פותרים את המחלוקות. תמיד יש רצונות של הדיירים, את מה שהיזם יכול לתת ויש את דרך האמצע, שאותה אנחנו מוצאים".
המלצה שלך לבעלי הדירות?
"תממשו, תאמינו, אנחנו נמצאים בתקופה הכי טובה להתחדשות העירונית. הרשויות רוצות, היזמים מבינים שזה הדבר הבא, אלו פרויקטים רחבים, צריך רק רצון ולתת לאנשי המקצוע המנוסים להוביל אתכם, גם אם יש עצות שאתם פחות רוצים לשמוע, תסמכו עלי שיש לנו מספיק שנות ניסיון, כדי להוביל אתכם למימוש הפרויקט ולקבלת דירה חדשה".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן