banner
תוכנית המתאר למועצה המקומית אזור // יח"צ
תוכנית המתאר למועצה המקומית אזור // יח"צ

בעזרת התחדשות עירונית – זו התכנית שתכפיל את אוכלוסיית אזור ל-27,000 תושבים

הופקדה תכנית המיתאר ליישוב, המציעה להכפיל את מספר יחידות הדיור ל-8,800, כמחציתן בתהליכי התחדשות עירונית

זיו גולדפישר 07.01.2024

בדרך להכפלת אוכלוסייתה: תכנית מתאר כוללנית למועצה המקומית אזור הופקדה בשבוע שעבר במשרדי הוועדה המחוזית תל אביב. על פי התכנית, אוכלוסיית היישוב ל-27,000 בשנת היעד, 2035. מדובר בהכפלת האוכלוסייה, העומדת כיום על כ-13,500 תושבים, בפרק זמן של כעשור.

תוספת של כ-4,460 דירות חדשות
התכנית כוללת תוספת משמעותית של יחידות דיור, בעיקר לאורך שדרה הקושרת את חלקי היישוב, משולבת מוסדות ציבור ומבוססת על התחדשות עירונית. התכנית מציעה הכפלה של מספר יחידות הדיור ביישוב – על 4,340 יח"ד קיימות ומאושרות, בתוספת של 4,460 יח"ד, ובסך הכל על פי התכנית מספר יח"ד באזור יעמוד בשנת היעד על 8,800.

אלו הם מתחמי ההתחדשות העירונית
התכנית מחלקת את היישוב ל-12 מתחמי תכנון, כאשר כל מתחם תכנון כולל יעוד אחד או מספר ייעודי קרקע. כמחצית מתוספת הבינוי, כ-2,300 יח"ד, תגיע מתהליכי התחדשות עירונית, באמצעות הריסת המבנים הישנים בשכונות הוותיקות, בהם מתחם בן גוריון ובן צבי, ולאורך רחוב יצחק שדה, ובנייה של בניינים חדשים. עוד מחצית תגיע מהקמת שכונות חדשות, בהם שכונת הפארק, או בניית שכונת מגורים במקום מפעל אופיס שהתפנה. בחלק מהאזורים הוותיקים בעיר כמעט ואין תוספות בנייה. כך, לדוגמה, במתחם 3 בצפון מערב היישוב, כולל מגורים צמודי קרקע המהווים חלק מאזור הוותיקה, אין כלל תוספות בנייה.

הפער בין התוכניות המקודמות לתוכנית המיתאר
יש לציין כי כבר כעת יש פערים בין תכנית המתאר לבין תכניות שמוגשות בהתאם לעקרונותיה. כך, לדוגמה, תכנית התחדשות מתחם בן צבי-בן גוריון, שעל פי תכנית המתאר אמורה להתבצע בחלקה באמצעות פינוי בינוי וחלקה באמצעות עיבוי וחיזוק, צפויה להתבצע בפועל, כך על פי תכנית שמקודמת בימים אלה ואשר הוגשה לוועדה המחוזית לבחינת עמידה בתנאי סף, באמצעות פינוי בינוי בלבד. הדבר מביא לפער בהיקפי הבינוי – מ-1,800 יח"ד בהתאם לתכנית המתאר, ל-2,124 יח"ד על פי התכנית שמתגבשת.

הכפלת שטחי התעסוקה
מבחינה כלכלית, התכנית מציעה הכפלת שטחי התעסוקה, מ-170,000 מ"ר לכ-370,000 מ"ר, וזאת כדי לאפשר איזון תקציבי של הרשות המקומית, במקביל להעלאת רמת ההכנסה לנפש. עוד מוצע, להוציא את השימוש התעשייתי מאזור התעסוקה ולהפכו לאזור מעורב שימושים, ובאותו אופן – להוציא את שימושי התעשייה ממרכז היישוב ולהפכם לשטחי מגורים עם היקף מצומצם של תעסוקה.

היישוב אזור נוסד עם קום המדינה, על אם דרך תל אביב -רמלה, על חורבות הכפר הערבי יאזור, והוכרז כמועצה מקומית בשנת 1951. אזור מצויה כיום בטבעת הפנימית של מטרופולין תל אביב, בקירבה אל הפארק המטרופוליני המתהווה – פארק אריאל שרון.

היישוב מאופיין בבנייה צמודת קרקע, במספר שיכונים שהוקמו בו בשנות ה-60 וה-70 של המאה שעברה. בתחילת שנות ה-2000 נוספו לעיר מספר מגדלי מגורים. בהיררכיה היישובית בולט בהיעדרו מרכז אזרחי יישובי מובהק. מבני הציבור ביישוב מפוזרים בעיקר לאורך הרחובות העורקיים והמאספים והמסחר מרוכז בעיקר באזור התעשיה וליד הכניסות לישוב. מידותיה של אזור מצומצמות וקומפקטיות: רוחבה נע בין 600 ל-750 מטר, בין כביש 1 לבין כביש 44, ואורכה כ-3 ק"מ. 

את התכנית יזמה המועצה המקומית אזור. העורך הראשי הנו משרד נעמה מליס אדריכלות ובינוי ערים.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות