דימי אפרצב, ראש מועצת קצרין, על העדכון לתכנית המתאר: "זו לא פנטזיה"
הופקד העדכון לתכנית המתאר של קצרין עם 60,000 תושבים אבל אפרצב מבהיר: "קצרין לא הולכת לפתור את כל מצוקות הדיור במדינה"
הופקד העדכון לתכנית המתאר של קצרין עם 60,000 תושבים אבל אפרצב מבהיר: "קצרין לא הולכת לפתור את כל מצוקות הדיור במדינה"
עבור רוב הישראלים, היישוב קצרין הנמצאת במרכז הגולן, הוא לא יותר ממקום שלידו עוברים בדרך לטיול. המועצה הקטנה והצנועה, שנוסדה לפני 46 שנים, מוקפת ביערות, מוכרת בעיקר בזכות אתרי הטיולים והעתיקות סביבה, פחות כמוקד עירוני שוקק חיים או כמרכז עירוני ראשי. אבל כל זה, מבהיר ראש המועצה המקומית דימי אפרצב, עומד להשתנות.
השבוע הופקדה בוועדה המחוזית צפון תכנית עדכון לתכנית המתאר הכוללנית לקצרין, שעל פיה צפוי היישוב, שעל פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מונה קצת יותר מ-8,000 תושבים, להגיע לאוכלוסיה של 30,000 תושבים. וזהו רק השלב הראשון בדרך להפיכתה של קצרין לעיר מרכזית בת כ-60,000 תושבים בתוך 25 שנים – שנת המאה למדינה, 2048. פיתוחה של העיר הוא חלק מחזון הממשלה מלפני שנתיים, להכפלת אוכלוסיית הגולן בתוך שלוש שנים.
כעת, מספר אפרצב, החזון הופך למציאות, עם שכונות חדשות שמתוכננות, מרכזי תעסוקה ואקדמיה ופיתוח תחבורתי מתוכנן שיקשר את קצרין לגליל. "מדובר על תוספת של 4,000 יח"ד ומאות אלפי מ"ר של מלונאות, תעסוקה, מסחר", הוא מספר על תכנית המתאר. "רוב הפרויקטים הם כבר בביצוע, זה לא פנטזיה. יש יזם שזכה לפני שנה במכרז להקמת 1,700 יח"ד. יש הרבה תשתית של מוסדות ציבור, חינוך, בתי ספר, בתי כנסת. כל מה שהופך יישוב קטן לעיר, וזאת המשימה. קצרין הוקמה בשנת 1977 ומראש הוקמה כער מרכזית בגולן הכוונה לא היית שקצרין תישאר לנצח יישוב שלך 6,000 איש".
בשנת 2021 עברה החלטת ממשלה על הכפלת אוכלוסיית הגולן. "למעשה מדובר בהרבה מעבר להכפלה", אומר אפרצב. "קצרין זה ישוב עירוני, ולכן ריכזו כאן את רוב הפיתוח. אנחנו כבר 10 שנים בתהליכי תכנון. אני ממשיך את הנרטיב של ועד יישוב הגולן, לפיו קצרין היא עיר. אני פעלתי מאז שנבחרתי, ב-2013 לקדם את תכנית המתאר, שבמסגרתה קצרין תהפוך לעיר".
אנשים בכלל מעוניינים לעבור לגור כאן?
"אני קיבלתי את קצרין ב-2013, אחרי 36 שנים מאז הקמתה, כאשר התגוררו בה 6,300 איש. היום יש תוספת של 40 אחוז. אפילו בלמ"ס מעידים על 15 אחוז צמיחה דמוגרפית חיובית. זה מה שקורה כאן. היום על כל דירה שמתפנה יש 40 איש שעומדים בתור. יש ביקוש אדיר, וכאשר משרד השיכון ורמ"י פרסמו את המכרז לרובע החדש, רובע נחלים, שיש בו 700 יח"ד במחיר מטרה, ניגשו אליהן 4,000 איש".
אחת התכניות השאפתניות של קצרין היא הקמת 6 שכונות חדשות באזור חורבת אחמדיה הסמוכה לקצרין, ולמעשה כלולה בתחומה המוניציפלי, וכיום משמשת כשטח אש של צה"ל. "השכונה תהיה מעבר לכביש 9088, ששם יש שטח אש שתופס שטח עירוני", מסביר אפרצב. "אנחנו מתכננים שם שכונות לאוכלוסייה של 30,000 איש".
חלק מתוספות יחידות הדיור המתוכננות בקצרין, מבהיר ראש המועצה, צפויות להגיע באמצעות תהליכי התחדשות עירונית. "בקצרין הוותיקה, בשכונות שנבנו על ידי משרד השיכון, יזמתי לפני מספר שנים תכנית לתיקון תב"עות. הבנייה נעשתה בשיטות ישנות, ובדירות הישנות היו בעיות ברישום בטאבו, אז אנחנו מתקנים את זה. תוך כדי כך, גילינו שטחים ומגרשים שהייעוד שלהם הוא למגורים. יש היום ל-2,000 יח"ד שניתן להקים במסגרת התחדשות עירונית. גם את זה לוקחים בחשבון".
אחד האתגרים שבהתחדשות עירונית ביישוב עם אופי כפרי, מסביר אפרצב, הוא הדרישה של מינהל התכנון לבנות לגובה. "מדובר באתגר לא פשוט, כי במינהל התכנון הגישה היא של חיסכון בקרקע, ויש ציפייה שיקמו בניינים גבוהים כמו במרכז הארץ. אבל הדבר הזה לא בא בחשבון. זה לא הגיוני, כי קצרין הקטנה לא הולכת לפתור את כל מצוקות הדיור במדינה. יש לנו עניין לשמר את האופי הכפרי קהילתי של העיר. אבל בהחלט יקומו כאן מבנים של 5-6 קומות. זה מה שצפוי".
צמיחה באוכלוסייה ותוספת מגורים הן רק שלב אחד בהפיכתה של קצרין לעיר. היישוב צפוי לעבור פיתוח משמעותי גם בתחום הכלכלי. "באזור התעשייה יש פריחה של יזמים שבאים ובונים. כרגע יש מכרז ל-19 דונם למרכז קניות חדש בכניסה הצפונית לעיר. עוד חודש טרקטורים יתחילו לבנות עוד כניסה לעיר. יש לנו גם חזון של אקדמיה בעיר. כיום פועלת כאן מכללת אוהלו שהתמזגה עם מכללת תל חי. החזון הוא הקמת אוניברסיטה גלילית בקצרין, כבר השלמנו בנייה של קמפוס חדש. כבר כיום נבנים מעונות סטודנטים, נבנה מבנה מעבדות חדש במכון שמיר למחקר. קצרין תיתן מענה ופתרונות לפיתוח הגליל המזרחי והגולן., דאגנו גם לתב"ע לבית חולים שיקומי, כרגע אנחנו נמצאים בדיונים להקמת פקולטה לווטרינריה בקצרין, וזאת לא המילה האחרונה".
למרות שקצרין ממוקמת במרכז הגולן, ואף מכונה "בירת הגולן", אפרצב מתבונן על היישוב שלו כמשתלב באזור הגליל כולו. "הכוונה היא שעד 2048 קצרין תהווה מרכז משמעותי בגליל המזרחי והגולן. באזור שלנו, שכולל את הגליל העליון, יש 18 רשויות, מתוכן 4 ערים בפוטנציאל. מתוכן, צפת וקרית שמונה, הן כבר ערים. חצור הגלילית וקצרין הם שני יישובים עם פוטנציאל צמיחה להיות ערים. לקצרין יש יתרון בגלל ההשקעה בתכנון והחשיבה, ואנחנו המקום היחיד שבו בתוך עשר שנים תיבנה מסה של דיור".
כל מי שמבקר ברמת גולן מכיר את תשתית הכבישים הרעועה שלה. אך כל זה צפוי להשתנות. "במסגרת החלטת הממשלה ששמה את פיתוח הגולן 50 שנה קדימה, מתבצע תכנון של כביש דו נתיבי מאזור התעשייה צח"ר, (אזור התעשייה של ראש פינה, צפת וחצור הגלילית), שאליו תגיע רכבת, ויש בו שדה תעופה, שכיום לא בשימוש. מבית המכס העליון לצח"ר מתכננים כביש חדש, שיקצר את זמן הנסיעה. זה יביא את הגולן לגליל המזרחי תוך 7 דקות. בנוסף, הכביש שחוצה את קצרין מתוכנן לעבור שדרוג לשני נתיבים. כל זה יאפשר לקצרין שבמרכז הגולן להפוך למרכז אקדמי, תעשייתי ותיירותי".
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן