פינוי בינוי: ממה חוששים בעלי הדירות בירושלים?
איילת קראוס: "החשש הנפוץ ביותר הפער בין התוכנית שמציג יזם לבעלי הדירות בתחילת התהליך לבין זו שמאושרת בסוף"
איילת קראוס: "החשש הנפוץ ביותר הפער בין התוכנית שמציג יזם לבעלי הדירות בתחילת התהליך לבין זו שמאושרת בסוף"
בשנה האחרונה חלה עלייה חדה בהתחלות בנייה של פרויקטים להתחדשות עירונית במחוז ירושלים.
מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שעובדו על ידי החברה לפיתוח והתחדשות עירונית עולה כי בשנה האחרונה (מיולי 2023 עד יוני 2024 ) במחוז ירושלים החלו בנייתן של 1,374 יחידות דיור במסגרת פרויקטים של פינוי בינוי ותמ"א 38-2 לעומת 836 יחידות דיור בתקופה המקבילה אשתקד. מדובר בעלייה מרשימה של כ – 64%. באותה תקופה התחלות הבנייה בהתחדשות עירונית בכל הארץ עלו בשיעור של כ – 7% בלבד.
לשם השוואה במחוז תל אביב העלייה במספר התחלות הבנייה עומדת על 16.5% בלבד. במחוזות צפון, חיפה ומרכז חלה השנה ירידה בכמות התחלות של פרויקטים בהתחדשות עירונית לעומת השנה שעברה.
"בשנים האחרונות עיריית ירושלים פועלת במרץ לקידום פרויקטים של התחדשות עירונית, הן בתחום התכנון והן בתחום הרישוי. התוצאות ניכרות בשטח ואפשר לראות שיותר ויותר פרויקטים יוצאים לדרך", אומרת איילת קראוס, שותפה, ומנהלת מרחב ירושלים בחברה לפיתוח והתחדשות עירונית ומי שבעברה שימשה כמנהלת תחום התכנון במנהלת התחדשות עירונית בירושלים וכראש תחום באגף התחדשות עירונית במשרד הבינוי והשיכון. עם זאת, לדבריה, "ירושלים היא העיר עם האוכלוסייה הגדולה בישראל והפוטנציאל להתחדשות בה הוא עצום. לצד הפרויקטים שמגיעים לשלב הביצוע יש עוד הרבה מאוד פרויקטים שמתעכבים או שלא מותנעים כלל, בעיקר בשל חששות של התושבים".
ממה חוששים בעלי הדירות הירושלמים?
כשותפה בחברה מארגנת, המייצגת ומלווה בעלי דירות, אומרת קראוס כי חוסר הוודאות בתהליך הארוך למימוש פרויקט, הוא אחד החששות המרכזיים של הדיירים. "החשש הנפוץ ביותר הוא הפער הידוע בין התוכנית שמציג יזם לבעלי הדירות בתחילת התהליך לבין זו שמאושרת בסוף. תהליך קידום תוכנית בניין עיר (תב"ע) הוא תהליך ארוך, שכולל כמה תחנות מובנות לביצוע שינויים בתוכנית. בתחנות אלה יכולים להתרחש שינויים משמעותיים בתכנון. השינויים מתבצעים בעקבות הנחיות הגורמים המקצועיים, דרישות ועדות התכנון והתנגדויות השכנים ובעלי עניין", היא מסבירה, "הפער בין התכנון המוצג לבעלי דירות בתחילת הדרך לזה המאושר בסוף, הוא מובנה ויכול להתבטא בשינוי בכמות הבניינים, גובה הבניינים, הוספת מסחר או מוסדות ציבור לתוך או בסמוך לבנייני המגורים ועוד".
איך מייצרים ודאות לדיירים?
"הפתרון שלנו הוא ראשית לקדם תב"ע עם ועבור בעלי הדירות ולדחות את שלב בחירת היזם עד לאחר אישורה הסופי של התוכנית בוועדות. רק כך, ההתקשרות של בעלי הדירות מול היזם נעשית על סמך עובדות ולא על סמך הדמיות והבטחות.
כך, בעלי הדירות יכולים להבטיח לעצמם ערכים נוספים מעבר למ"ר, כמו כיוון הדירה בפרויקט, מספר כיווני האוויר בדירה ועוד, שכן תהליך התכנון נעשה עם בעלי הדירות ומותאם לרצונותיהם והמכרז מתבצע רק לאחר שבעלי הדירות בחרו את הדירות הטובות בפרויקט – לעצמם. הכניסה של יזם לתמונה לאחר שהתוכנית מאושרת מספקת גם ליזם ביטחון לגבי מימוש התוכנית. לכן, בשלב עריכת המכרז לבחירת יזם, התמורות המוצעות על ידי היזם לבעלי הדירות הן גבוהות ביותר ומגלמות הן את הביטחון של היזם במימוש התוכנית והן את התמורות העודפות, ככל וישנן".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן