ליקויי הבנייה הפכו לרעה החולה של ענף הבנייה בישראל
חברות הבנייה והקבלנים המבצעים מזלזלים ברוכשי הדירות, כאשר מנגד עומדות חברות בדק הבית, המנפחות ליקויים פשוטים לדו"ח של עשרות עמודים – כך תתמודדו עם תופעת ליקויי הבנייה
חברות הבנייה והקבלנים המבצעים מזלזלים ברוכשי הדירות, כאשר מנגד עומדות חברות בדק הבית, המנפחות ליקויים פשוטים לדו"ח של עשרות עמודים – כך תתמודדו עם תופעת ליקויי הבנייה
סדקים, רטיבות, בעיות בריצוף, עבודות טיח לא טובות, ובנייה שלא לפי התקן – איפה שלא נלך, דירה, בית, מחסן או חניה נמצא ליקויי בנייה. למעשה, תופעת ליקויי הבנייה היא חלק מהנוף הארצי – ישראלי המאפיין כל כך את ענף הבנייה והנדל"ן והפך מכת מדינה ממש.
הנחת המוצא היא, שאין דירה מושלמת, החל מליקוי פשוט של רצפה שבורה וכלה בנזילות חמורות, רטיבות, סדקים ובנייה שלא לפי התקן. זה לא משנה כמה כסף נשקיע בדירה, שני מיליון שקלים בדירת שיכון מעופשת או 10 מיליון שקל בדירה בנויה או על הנייר בפרויקט יוקרתי – תופעת ליקויי הבנייה רודפת אחרינו לכל מקום, והציבור בישראל נוהג לקבל אותה כ"חוק טבע".
זלזול מצד קבלני ביצוע
דרישות רבות של רוכשים זוכות ברוב המקרים להתעלמות וזלזול מצד קבלני ביצוע, אם מדובר בהגשת תוכנית שינויים לקבלן, שהשינויים אינם מבוצעים, מהזזת קירות, נק אינסטלציה ותוספות חשמל, שרשרת כשלים, שהרוכש מגלה לעיתים בשלב מאוחר, לפעמים מאוחר מידי כשהדירה נמסרה. ליקויים, של זרם מים לא חזק, דוד חשמל ומזגן לא תקינים, הצפות מתחת לריצוף, כשכבר אובחנה ההצפה, זה אחרי שנגרם נזק משמעותי, וחברות הבניה מצידן, מחייבת את הרוכשים לקבל את הדירה עם הליקויים, מבחינתם, עפי החוק, הדירה ראויה למגורים.
בעוד ששולי הרווח של הגורמים בשרשרת, לרוב מדובר על רווח יזמי של 15% ברוטו לפני תקורות ומיסים, והרווח של הקבלנים שיכולים רק לחלום על רווח דו ספרתי, נע סביב 5%, נמשיך לראות ליקויים.
מה יכול לעשות רוכש דירה בבואו לחתום על עסקת חייו?
כיצד יוכל להבטיח שהוא רוכש נכס איכותי לשנים טובות? בשנים האחרונות נכנסו אין ספור חברות בדק שמנסות לתת מענה בדמות ניסוח חוברות עבות כרס המפרטות את כל "ליקויי הבנייה" האפשריים – החל מברז מטפטף, גומייה רופפת בידית, רצפה עקומה וסדק עתידי. סקירה מהירה אחר חברות בדק בית ב"ד"ר גוגל", מציפה עבורנו אין ספור חברות בדק, שמבטיחות שקט נפשי ואיתור ליקויי הבנייה העתידיים, תביעות בבתי משפט מול קבלנים. האמנם עליהם ניתן להישען? הם שיעשו לנו סדר בענף?
אני מחזיקה בידי מאות דוחות שהוציאו חברות בדק בית וכל דו"ח מתפרס על עשרות עמודים במקרה הטוב, ולעיתים מגיע גם למאות עמודים. ככל שהדו"ח עבה יותר, הוא גם מבטיח אופציית פיצוי ללקוח בהיקפים של עשרות עד מאות אלפי שקלים. מעבר לגיחוך שדו"חות אלה מעלים בפני חברות הבנייה, הם לעיתים יוצרים לחץ לרוכשים, על כמות הליקויים המופיעים בדירת החלומות שלהם ואף לעיתים מצג שווא כי באמצעותם יוכל רוכש הדירה לקבל פיצוי שמן ומעודד.
תחום הבנייה הוא היחיד בארץ בו משקיעים הקונים את כל הונם, לאחר ששברו את כל חסכונותיהם, לקחו הלוואות והתחייבו להן למשך שנים רבות. מן הראוי הוא שיקבלו דירה ראויה למגורים.
לכן:על חברות הבנייה והקבלן המבצע להיות אחראיים על הבנייה, לכבד את עצמם ואת הרוכשים ששמו בהם את אמונם ולהעמיד בפניהם איש מקצוע שיהא אמון על הפיקוח ומסירת הדירות, אחד שמכיר את דוחות הבדק והסעיפים הסטנדרטים שהם נשענים עליהם, שיבדוק את הדירה, לפני מסירה, ולא להסתפק רק בטופס 4 לאכלוס, אלא בתעודת כשרות של הלקוחות שמביעה את שביעות רצונם. על חברות בדק הבית, להפסיק לנפח ליקויים פשוטים לעשרות עמודים, שרוב הליקויים מסתכמים ביום יומיים עבודה של הקבלן המבצע.
עכשיו כל הנוגעים בדבר יכולים להמשיך לשלוח את העציץ עם כרטיס הברכה ואיחולים. בשעה טובה.
*כותבת המאמר, רונית מרום, הנה בעלת המשרד לאדריכלות ועיצוב פנים, ומפקחת בניה מוסמכת, מלווה רוכשי דירות בשינויי דיירים ומלווה תושבי חול ברכישת דירות
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן