banner
חיים ברוידא // צילום: ראובן קפוצ'ינסקי | רוני מזרחי // יחצ
חיים ברוידא // צילום: ראובן קפוצ'ינסקי | רוני מזרחי // יחצ

אולפן "מגדילים": ראש עיריית רעננה, חיים ברוידא והיזם רוני מזרחי מדברים מהשטח

ראש עיריית רעננה, חיים ברוידא, מקדם התחדשות עירונית, רוצה להצעיר את העיר, ומכריז: "אני בעד תמ"א 38/2, ברעידת אדמה אנשים לא ינצלו ואנחנו חייבים להגן על התושבים". רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים בישראל והבעלים של קבוצת "מזרחי ובניו", קורא לראשי הערים לקצר את הליכי הבירוקרטיה, לאפשר ליזמים לבנות ולמנוע עליית מחירים. השניים נפגשו לשיחה ב"אולפן מגדילים"

ראש העיר רעננה, חיים ברוידא רוצה להחזיר את החבר'ה הצעירים לעיר, קבע תמהיל לדירות 3 חדרים בבנייה חדשה, תומך בקידום פרויקטים של התחדשות עירונית ומאמין בתמ"א 38. רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים בישראל והבעלים של קבוצת "מזרחי ובניו", רוצה לשים סוף ל"קטסטרופת" הבירוקרטיה, קורא לקצר הליכים, לאפשר ליזמים להגדיל את מלאי הדירות ולמנוע עליית מחירים. השניים התארחו באולפן "מגדילים", והביאו תמונת מצב מהשטח.


חיים, נתחיל מזה שיש לך תוכנית אב לעיר, מה המדיניות שאתה מוביל בתחום התכנון והבנייה?
"התחדשות בעיקר. לא רק את ההתחדשות כלפי חוץ אלא גם להביא את החבר'ה הצעירים לרעננה. לצערי הרב ברעננה לא בנו ב-20 האחרונות דירות 3 חדרים, בכך מידרו את אותם צעירים שרצו להגיע לעיר. ההפרש בין דירת 4 ל-3 חדרים הוא 700-750 אלף שקל, צעירים לא יכלו לממן את ההפרש הזה וכעת אחת המטרות המרכזיות שלי היא להצעיר את רעננה".

התחדשות עירונית הן שתי מילים שראשי ערים לא תמיד אוהבים לשמוע. 

חיים: "אני בעד התחדשות ובעד תמ"א 38/2. אני נגד סיום התמ"א, הייתי בין מקימי פיקוד העורף, ברעידת אדמה אנשים לא ינצלו ואנחנו חייבים להגן על התושבים".  

רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים בישראל והבעלים של קבוצת "מזרחי ובניו", רוני איך מתמודדים עם המדיניות המשתנה בין עיר לעיר?
"אנחנו בונים כמעט בכל עיר בישראל. יאמר לזכות רעננה שבעצם הבינוי של תמ"א 38 ראש העיר הצליח לעצור את עליית המחירים בעיר. מה שאמר ראש העיר זה נכון מאוד, הוא הצליח לשמר את הצעירים בעיר על ידי כך שיזמו תוספת יחידות דיור מהבינוי הישן לחדש. 

"בערים אחרות יש ברדק אחד גדול. ברמת גן זה קטסטרופה, בבת ים התחלף שלטון וזה ברדק. יזמים צריכים ודאות. לצערי, אנחנו נראה כאן כ- 200-300 פשיטות רגל של יזמים וקבלנים קטנים, משמע, המשך עליית מחירים, כי לא נוצרו אותן דירות שאמורות היו להבנות".

חיים, התבשרנו לא מזמן שהיטלי ההשבחה בפרויקטי פינוי בינוי יעמדו על 25 אחוז, האם זה צפוי לכסות את הוצאות העירייה או שבלי סיוע ממשלתי יהיה קשה ליישם התחדשות עירונית?
"הממשלה חייבת להיכנס לתמונה. בשנים האחרונות הממשלה מטילה גזרות על הרשויות ללא שיפוי וזה בסופו של דבר מגיע כנטל על התושבים. אני לא רוצה להכביד על התושבים, על אחת כמה וכמה בתקופה הזאת. המדינה צריכה לקחת אחריות, כשהיא נותנת רעיון היא צריכה גם להפוך אותו לישים. נעשה הכל כדי להמשיך לבנות ולחדש, כאשר בכל פרויקט שלנו התמהיל הוא שליש 3 חדרים, שליש 4 חדרים והשאר דירות גדולות אבל אנחנו הולכים לייצר ברעננה משהו שונה, כדי שכולם יוכלו לחיות בעיר הזאת". 

רוני, כבעלים של קבוצת בנייה הבונה בכל רחבי הארץ 36 פרוייקטים, מה היית ממליץ לעיריות והרשויות המקומיות, על מנת שיקלו יותר על הקבלנים בקבלת היתרים ויקצרו ויפשטו תהליכים ביורוקרטים ארוכים?
"הבירוקרטיה היא חולנית וקטסטרופלית. הרגולציה, בנוסף לכל המטלות, הורסת כל חלקה טובה. צריך להבין ששמונה אחוז ממחיר דירה כיום הוא בירוקרטיה ורגולציה. כיום מכניסים תיק לעירייה במערכת רישוי מקוון, עוברים את כל המחלקות, מקבלים אישורים ומאשרים תוכנית ובשלב הזה, כשכבר עברנו הכל, כאן נמצא הפתרון, כאן צריך להנפיק חשבון אגרות ולהגיד ליזם 'צא לדרך' ועד קבלת טופס 4 תשלים את כל הדרישות ולא להמשיך עוד שנה שנתיים של תהליכים בירוקרטיים. 

"אין כמעט עיר אחת שאפשר להוציא בה היתר בפחות משנתיים, משמע מעט דירות על המדף והמשך עליית מחירים. גם הפקידות צריכה להבין שקבלן לילדים שלו משיג דירה, הבעיה היא לא שלו ומי שכן משלם את המחיר זה אותם פקידים שמיצרים את הבירוקרטיה, זה העם. ברגע שישחררו את חשבונות אגרות יתווספו 100-150 אלף דירות למלאי". 

חיים, זה ראלי לשנות את ההליכים הבירוקרטיים?
"אנחנו נפגשים עם יזמים, קבלנים והצוות המקצועי ומייצרים פאנל משותף. רעננה פועלת בתקן של ועדה מחוזית, והחסמים לצערי הרב נוצרים מזה שאנשים נוטים לערר ולהתנגד לבנייה ואז הדיונים עוברים לוועדות הארציות ושם העיכובים. הבירוקרטיה קיימת וצריך להתמודד איתה". 

איך רעננה תראה בעוד עשור?

חיים: "יש לנו כ-9000 יח"ד בתוכניות מאושרות לבנייה, לא נבנה הכל במכה אחת אבל בעידן הקרוב נרחיב את העיר ונגיע למקום הכי טוב שאפשר, בהדרגה ובשפיות". 

רוני: "זו לא בושה ולא מפחיד להיפגש עם יזמים וקבלנים. רק שיתוף פעולה ותיאום מול הצדדים, רק בסיעור מוחות מגיעים לתוצאות. בסופו של יום הכוונה היא לעשות משהו מושלם והלוואי וראשי ערים יעבדו כמו ברעננה וישבו איתנו".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות