כמה יעלה לכם ביטול הסכם עם היזם? תקנות חדשות קובעות סכומים של עד 10,000 שקל
תקנות חדשות קובעות את התנאים ואת סכומי התשלום של בעלי הדירות ליזמים במקרים של ביטול הסכמים
תקנות חדשות קובעות את התנאים ואת סכומי התשלום של בעלי הדירות ליזמים במקרים של ביטול הסכמים
סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין פרסם להערות הציבור טיוטת תקנות בתחום ההתחדשות העירונית, המסדירות את התשלום ליזם שעסקה עמו בוטלה. הסכומים בתקנות נקבעו תוך התחשבות בשלב שבו נמצאת העסקה, ובהבחנה בין עסקה במתחם פינוי ובינוי לבין עסקה לפי תכנית חיזוק (תמ״א 38 ומחליפותיה).
למשל, בעסקת פינוי בינוי ותמ"א 38/2 (הריסה ובנייה מחדש), במקרה והיזם לא התקשר עם בעלים של לפחות חמישית מהדירות בבית המשותף או שהתקשר עם בעלים של דירה אחת בלבד במשך שנתיים לפחות מיום חתימת העסקה הראשונה בבית המשותף – לא יבוצע כל תשלום ליזם אולם אם באותו משך זמן היזם לא התקשר עם בעלים של לפחות מחצית מהדירות התשלום עבור כל דירה שהעסקה לגביה בוטלה יעמוד על 5,000 שקל. במקרה שבו היזם לא הגיש תוכנית מפורטת לפינוי בינוי במשך ארבע וחצי שנים, יעמוד הסכום על 10,000 שקלים. במקרים של מתחמים גדולים, משך הזמן שניתן ליזם לעמוד בתנאים מוארך בשנה נוספת.
במקרה של תמ"א 38/1 – עיבוי וחיזוק בניין בודד, מדובר בסכומים קטנים בהרבה ובמקרה הקיצוני ביותר של אי קליטת בקשה להיתר בנייה במוסד התכנון המוסמך, בסכום של 1,800 שקלים.
בהסבר לתקנות נכתב כי מטרתן למנוע את כבילתם של בעלי דירות בעסקאות התחדשות עירונית שאינן מקודמות בזמן סביר. יש לציין כי במסגרת חוק ההסדרים אושרה חקיקה המאפשרת לבעלי דירות, במקרה שבו היזם מתעכב בקידום עסקה, על פי אבני דרך שנקבעו, להחליט ברוב קולות על ביטול העסקה. במצב זה, קובע החוק, אם ביטל בעל דירה עסקה, לא יראו אותו כמי שהפר התקשרות והיזם יהיה זכאי לתשלום כפי שייקבע בתקנות.
ברשות הממשלתית להתחדשות עירונית מציינים כי על אף ההסדר הקבוע בחוק כאמור, עד היום נעשה שימוש מועט ע"י בעלי דירות באפשרות לביטול עסקה, וזאת בין היתר בשל חוסר הוודאות לגבי גובה התשלום שיצטרכו לשלם ליזם בגין הביטול, ובהיותם נתונים עקב כך ללחצים מצד היזם שלא לבטל את העסקה בטענה שצעד זה יגרור הוצאות גבוהות מצדם. "מטרתן של התקנות להגביר את הוודאות בקרב בעלי הדירות ולהפחית את חששותיהם לבטל עסקה שאינה מתקדמת כראוי, באמצעות קביעת גובה תשלום אחיד וסביר ליזם שעסקה עמו בוטלה; ובכך להקל על בעלי הדירות לקבל החלטה מושכלת ביחס לביטול עסקה שנחתמה עם יזם, לאחר שהיזם לא עמד בלוחות הזמנים לקידום העסקה כפי שנקבעו בחוק", כך נמסר.
אלעזר במברגר, מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, אומר כי: "הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית פועלת במגוון כלים בכדי לספק לבעלי דירות המבצעים התחדשות עירונית ודאות וביטחון בכל שלבי התהליך. התקנות יאפשרו שימוש רחב יותר בחקיקה שנכנסה לתוקף כבר לפני כשנה, המאפשרת לבעלי דירות לבטל התקשרות עם יזם שאיננו מתקדם במימוש הפרויקט".
כרמית יוליס, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה (משפט אזרחי), אומרת כי: ״התקנות המוצעות הן רכיב נוסף בהגברת הוודאות ויחסי האמון בהליכי התחדשות עירונית ובהגנה על בעלי הדירות. התקנות מחזירות את הכוח לדיירים, שיוכלו להחליט האם להתקדם עם העסקה או לחדול אותה, במצבים שהפרויקט לא מתקדם״.
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן