ההתחדשות העירונית בירושלים בשיאה. ברחבי הבירה מקדמים במרץ פרויקטים של פינוי בינוי וגם עליית מחירי הדירות מושכת עוד ועוד יזמים. יוסי רייק, מנכ"ל קבוצת רייק, מספר כיצד פרויקט פינוי בינוי של החברה אושר במחוזית תוך פחות מ-5 חודשים
במשך שנים העיר ירושלים לא הייתה אטרקטיבית בכל מה שקשור להתחדשות עירונית. אך עם כניסתו של משה ליאון לתפקיד ראש העיר ומינויו של אינג' יואל אבן לתפקיד מהנדס העיר, רוחות חדשות החלו לנשב בבירה, וירושלים החלה להסתמן כאחת הערים הנחשקות עבור היזמים.
יוסי רייק, מנכ"ל קבוצת רייק, מספר שבעבר גם חלו הגבלות על הקלות וזכויות בנייה בפרויקטים של תמ"א 38, שהיה בזמנו מסלול מרכזי להתחדשות עירונית. מאחר והיזמים יכלו לבנות תוספת קומות מצומצמת, נוצר חוסר כדאיות כלכלית והאטרקטיביות של חידוש הבירה היתה נמוכה. אולם, נכון להיום, העירייה מעודדת חידוש מתחמי בשכונות הישנות, במסלול של פינוי בינוי, על מנת לייצר התאמה לגידול הצפוי באוכלוסייה ולחידוש תשתיות. פרויקטים אלו לא רק שמייצרים עבור היזמים מכפילים כלכליים ויוצרים כדאיות כלכלית אלא גם שבעיריית ירושלים אושר פטור מהיטלי השבחה וקיימת מדיניות התומכת בתוספת תמורה של 25 מ"ר לדיירים. כל אלו מקלים מאוד על היזמים, ומסייעים לשכנע את הדיירים לקדם פרויקטים. גם תוכניות האב שהעירייה החלה לקדם למתחמים של פינוי בינוי, מחזקים את הוודאות בקרב היזמים, וכשמוסיפים למשוואה את העלייה המשמעותית במחירי הדירות, התוצאה היא כדאיות לדיירים, לעיר וליזמים.
ירושלים הפכה לעיר נחשקת ליזמים קבוצת רייק הינה בין יזמיות הנדל"ן המובילות בישראל, המתמחה בבניית פרויקטי פרימיום נבחרים, בדגש על תחום ההתחדשות העירונית, באזורים אסטרטגיים ברחבי הארץ. החברה מפתחת שכונות מגורים אשר מעודדות חיי קהילה תוססים ומאפשרות איכות ורמת חיים גבוהות במיוחד.
"אני כיזם, חווה את רוב הרשויות ככאלה שמראות למה אי אפשר, ובירושלים אומרים למה אפשר ואיך ניתן לעשות זאת", אומר רייק, "אני מאמין שלחוויה שלי שותפים גם יזמים אחרים, וכתוצאה מזה ירושלים הפכה עבורנו לעיר נחשקת".
אחד הפרויקטים המדוברים והמרכזיים שמקדמת החברה כיום נמצא בשכונת קריית היובל, ברחוב בורוכוב 49-55 והוא כולל ארבעה בנייני רכבת שבהם 48 יחידות דיור קיימות. במסגרת הפרויקט ייבנו במקומם שני מגדלים, האחד בן 25 קומות והשני בן 14 קומות, שיכללו יחד כ-200 יחידות דיור עם עירוב שימושים הכולל מסחר, גני ילדים ומעון יום. אדריכל הפרויקט הוא יגאל לוי וחברת הפיקוח היא של אלה בינון, מארגנת הדיירים היא קארן ברנסון.
"אם ברוב הפרויקטים, הוצאת תב"ע אורכת בממוצע 3-4 שנים, ואנו עדים גם לתקופות של למעלה מ-7 שנים, בפרויקט הנוכחי הצלחנו לקבל אישור מוועדה מחוזית תוך פחות מחמישה חודשים", אומר רייק ומסביר שההישג הייחודי הוא תוצר של שיתוף פעולה מלא עם העירייה. "בתחילת הדרך תכננו ארבעה בניינים וכשהבנו שהעירייה דורשת יותר שטחים ירוקים, עשינו שינוי מהותי בתוכניות, שכלל התייעצות עם פרוגרמטור שמתמחה בהגדלת שטחי ציבור ושינינו לשני בניינים יותר גבוהים, מה שמאפשר להשיג יותר שטחים ירוקים". לדבריו, ברגע שיותר יזמים ינהגו באופן דומה, ינסו להבין את הצרכים של העירייה והדיירים ויתאימו מראש את התוכנית, על מנת שתהיה תואמת לצרכים אלו, "מבלי לנסות להתחכם", כך יותר ויותר פרויקטים יקודמו בזריזות.
עוד הוא מציין כי ההתנהלות של החברה מול הדיירים השיגה תוצאות מהירות וחיוביות. "בקריית יובל יש ועד חזק שלא עושה חיים קלים ליזמים, ועבדנו בשיתוף פעולה מלא איתו. התאמנו את התכנון בהתאם לצרכים שעלו בסקר החברתי, ובסופו של דבר יצרנו תוכנית שנותנת מענה לצרכים של כולם ולכן הצלחנו לקדם אותה כל כך מהר", מסביר רייק.
יחד עם זאת, רייק ישמח לראות שיתופי פעולה דומים גם ברשויות אחרות, החל מתפיסת עולם של הרשויות שהיזמים הם אלו אשר יחוללו את השינוי בעיר וכלה בקצב העבודה, פניות לצרכי היזמים ולתכנון, הכנסה לוועדות בלוחות זמנים סבירים, יכולת התחשבות כלכלית בצרכי היזם, והתחשבות בדרישות הדיירים. "היום רוב הרשויות לא מאפשרות לתת תמורה של 25 מ"ר אלא תמורה של 12 מ"ר ושם מתחילות הבעיות", אומר רייק, ומוסיף כי מדובר בפרויקט הראשון של החברה בבירה. "בימים אלו מתנהלים מגעים לגבי פרויקטים נוספים בירושלים. אנחנו מאוד מאמינים בעיר וננסה להרחיב בה את הפעילות שלנו עד כמה שיתאפשר".