banner
גילי פייגלין ברנדס // צילום: ינאי אלפסי | Depositphotos
גילי פייגלין ברנדס // צילום: ינאי אלפסי | Depositphotos

התחדשות עירונית בפריפריה – לרתום את יזמי הנדל"ן לצרכים העירוניים

גילי פייגלין ברנדס: "אם המדינה תשכיל לתמרץ יזמים והעיריות יקבעו מכפילים ראויים, ניתן יהיה לחולל תנופת בניה והתחדשות גם בערים המועדות לרעידות אדמה"

גילי פייגלין ברנדס 07.04.2023

המציאות בשוק הנדל"ן הישראלי מורכבת מאוד כיום. מחירי הדירות בעלייה של 18% בשנה האחרונה, הרוכשים יושבים כיום על הגדר הן מסיבה זו, והן עקב עליית הריבית החדה שהכפילה פי 4 את סביבת הריבית אליה התרגלו  בעשור האחרון, בתוך כמה חודשים בלבד. מדובר בדרמה של ממש לשוק המגורים בישראל. התוצאה – ירידה חודשית רציפה במכירת הדירות החדשות כפי שעולה מנתוני הלמ"ס והכלכלנית הראשית.

לפני מספר שנים הוקמה ועדה בין משרדית שהמליצה על מענקים, הקלות מס והקצאת קרקעות משלימות לצורך הנעת פרויקטים של התחדשות עירונית בערים הסמוכות לשבר הסורי אפריקאי במזרח הארץ, אך המלצות אלו טרם אומצו ע"י הממשלה, ולכן עדיין אין כיום צעדים נחושים להגדלת היצע הדירות בשוק באזורים אלו, וודאי לא בהיקפים שעשויים לסייע לירידה אמיתית במחירים. 

התייצבות או אף ירידה מסוימת במחירי הדירות כתוצאה מעליה אגרסיבית בשיעורי הריבית הינה קצרת טווח, מלאכותית וגורמת להחרפת הבעיה בטווח הבינוני והארוך. כל אותם משקי בית חסרי דיור אשר בנק ישראל שולח "לשבת על הגדר" לא פותרים את בעיית הדיור שלהם, הם דוחים את פתרונה למועד מאוחר יותר ובינתיים פונים לפתרונות של דיור זמני להשכרה, שגם גם שכר הדירה עולה באין ברירה. מחירי הדיור במרכז הארץ כבר אינם ברי השגה לרוב הגדול של חסרי הדיור בישראל, אך עדיין איננו רואים צעדים תקציביים או הקלות מס משמעותיות לעידוד יזמים לבנות באזורים מחוץ לגדרה-חדרה, וגם תמרוץ הרשויות המקומיות מקרטע. 

במציאות שכזו, ברור לכולם כי הכלי המרכזי הוא התחדשות עירונית. בפריפריה כידוע, ערכי הקרקע נמוכים, הביקוש נמוך יותר מהמרכז ומשכך מחירי המכירה נמוכים יותר. כל זאת מביא בפעמים רבות לחוסר בהיתכנות כלכלית בביצוע של פרויקטי התחדשות עירונית. על מנת לעודד יזמים לקחת על עצמם פרויקטים של התחדשות עירונית בפריפריה נדרשת תמיכה ממשלתית. צריך להבין שכיום כל יחידת דיור שמתווספת לעיר, יוצרת גירעון לעיריות והן למעשה מפסידות עליה כסף, ולכן זה לא מפתיע שהן לא ממהרות לאשר תוכניות התחדשות בתחומן. על כל תוספת של דירות העירייה צריכה לספק שירותים עירוניים כמו גני ילדים ובתי ספר, תשתיות, מוסדות ציבור וקהילה ועוד. 

אם המדינה תשכיל לתמרץ את הרשויות כראוי עבור כל אלה, נראה עוד ועוד מיזמי התחדשות עירונית בפריפריה. אני סבורה שניתן לעשות זאת יחד עם יזמי הנדל"ן – באמצעות הגדלה משמעותית של זכויות הבנייה במתחמי פינוי בינוי באזורים פריפריאליים, תוך מימון  ושדרוג התשתיות העירוניות. אם היזמים יקבלו הגדלה משמעותית של כמות יחידות הדיור שיוכלו לבנות בכל פרויקט, תוך הקצאת קרקעות משלימות, תמריצים כספיים והקלות מס – ניתן יהיה לחולל תנופת בניה אדירה בנגב , בגליל ובאזור בקעת הירדן. מוטיבציה בסיסית לפעול באזורים אלו קיימת אצל יזמים, קבלנים וחברות בניה רבות, צריך רק להוציא אותה מהכוח אל הפועל. 

* גילי פייגלין ברנדס, הנה סמנכ"לית התחדשות עירונית בחברת צמח המרמן

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות