השר לשעבר הרב מיכאל מלכיאור ישלם מס רכישה בסך 388,800 שקל
זאת לאחר שנקבע כי בעת מכירת דירתו, הייתה לו זכות לדירת מגורים בקבוצת רכישה. מלכיאור: "ההחלטה שגויה, אבל אני מקבל אותה"
זאת לאחר שנקבע כי בעת מכירת דירתו, הייתה לו זכות לדירת מגורים בקבוצת רכישה. מלכיאור: "ההחלטה שגויה, אבל אני מקבל אותה"
נדחה ערר השר לשעבר: הרב מיכאל מלכיאור, שכיהן כשר בממשלה, ישלם מס רכישה בסך 388,800 שקל, לאחר שערר שהגיש על חיובו במס בגין רכישת דירתו נדחה. זאת נוכח העובדה שבעת מכירת דירתו ורכישת דירתו החדשה, הייתה לו זכות לדירת מגורים בקבוצת רכישה, ולכן חויב במס כבעלי דירה נוספת.
מלכיאור, שהתגורר ברחוב דוסטרובסקי בירושלים, רכש בשנת 2013 זכות לדירת מגורים בקבוצת רכישה בפרויקט מגדלי הצעירים בתל אביב. בחודש מאי 2018 הוא מכר את דירתו ורכש דירה חדשה בעיר, ברחוב אלדד, תמורת 4.8 מיליון שקל. מכיוון שבני הזוג מלכיאור הייתה דירה אחת, הזכות לדירה בתל אביב, הוא נדרש לשלם מס רכישה בהתאם למדרגות מס רכישה החלות על בעלי דירה נוספת בסך של 388,800 שקל.
זמן קצר לאחר רכישת הדירה החדשה, נכנס לתוקף תיקון מספר 93 לחוק מיסוי מקרקעין, אשר אפשר לבעלי זכויות שרכשו זכות לדירת מגורים בקבוצת רכישה אשר בנייתה התעכבה, לרכוש דירה אחרת במדרגות מס של דירה יחידה, זאת במידה שכאשר רכשו את הדירה בקבוצת הרכישה, הייתה זו דירתם היחידה. כאשר בני הזוג מלכיאור פנו למנהל מיסוי מקרקעין ירושלים לקבלת פטור ממס רכישה, נקבע כי הם אינם זכאים להקלה במס הרכישה ברכישת הדירה ברחוב אלדד מכוח תיקון מספר 93 לחוק, משום שבעת רכישת הזכות בקבוצת הרכישה, הייתה בבעלותם דירת מגורים, היא הדירה הראשונה ברחוב דוסטרובסקי, ולכן התיקון לחוק לא חל בעניינם.
על רקע זה הגישו מלכיאור ורעייתו ערר לוועדת ערר לפי חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) בבית המשפט המחוזי בירושלים כנגד החלטת מנהל המיסוי, וטענו כי הם זכאים לפטור במסגרת תיקון 93. בני הזוג טענו כי יש לפרש את המושג "דירה יחידה" ככוללת גם דירה חלופית שהיא בחזקת דירה יחידה.
מנהל המיסוי השיב מנגד כי בני הזוג את זכאים לפטור בהתאם לתיקון 93 לחוק, שכן בעת רכישת הדירה בקבוצת הרכישה הייתה בבעלות העוררים הדירה הראשונה. לדבריו, אין ממש בטענות העוררים מאחר והפרשנות שהציעו לתיקון מספר 93 לחוק, חסרת עיגון לשוני ואינה תואמת את הפרשנות התכליתית של החוק.
השופט אביגדור דורות, יו"ר ועדת הערר, דחה את הערר, קבע כי בני הזוג מלכיאור אינם עומדים בתנאי הפטור, מכיוון שבבעלותם הייתה דירה נוספת בעת רכישת הזכות לדירה בקבוצת הרכישה. בפסק דינו כתב השופט כי "לשון החוק ברורה ואין כל אזכור ל'דירה חלופית' בסעיף קבוצת הרכישה". השופט ציין כי "מתן הפטור ממס רכישה נועד לתת מענה לתא משפחתי החסר כל דירה אחרת בבעלותו ומבקש לרכוש דירה, כאשר ניסיונותיו לעשות זאת באמצעות קבוצת רכישה לא צלחו. התיקון נוסף בעקבות פניות רבות של רוכשים בקבוצת רכישה, אשר הליך הבניה התעכב או טרם החל ואלו נותרו שנים ארוכות ללא דירת מגורים בבעלותם, ולפיכך נדרשו לתחליפי מדור כגון שכירות".
בני הזוג מלכיאור, קבע השופט, לא עמדו בתנאי התיקון בחוק מיסוי מקרקעין המעניק פטור ממס רכישה: "אין מקום לפרשנות העוררים לפיה במקום בו לתא המשפחתי קיימת דירה ראשונה ונרכשת דירה נוספת בקבוצת רכישה, זו תיחשב לדירה חלופית לאחר שתימכר הדירה הראשונה, ואזי תחשב לדירה יחידה על מנת לזכות בקבלת הקלה במס בעת רכישת הדירה השלישית".
עוד קבע השופט כי "עמדת העוררים אינה עולה בקנה אחד עם לשון החוק ותכליתו. אימוץ עמדת העוררים סותר את כוונת המחוקק למתן הקלה לקבוצה מסוימת שנפגעה בעקבות רכישת זכות בקבוצת רכישה וחל עיכוב מהותי בבנייה. תכלית הסעיף מכוונת אך למצב שבו לאדם לא הייתה דירת מגורים ולא למצב בו אדם מבקש לשפר את דיורו".
הערר נדחה, והשופט הטיל על בני הזוג הוצאות בסך 30,000 שקל.
בתגובה מסר מלכיאור כי: "לא קיבלו את הערר, ולדעתי זאת טעות. זה קצת מפתיע, כי רשות המסים דנה היטב בכל הטיעונים האלה והחליטו לטובתי, ואחרי שנתיים חזרו בהם. אחר כך חזרו אלי ורצו להגיע לפשרה, וברגע אחרון גם בזה חזרו בהם. אני מקבל את פסק הדין".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן