banner
רעידת אדמה // Depositphotos
רעידת אדמה // Depositphotos

רעידת האדמה: "קריאת השכמה לבעלי הדירות לממש התחדשות עירונית"

בעקבות רעידת האדמה במגניטודה 7.5 בטורקיה, שהורגשה הלילה ברחבי הארץ, יזמים ואנשי ציבור בהתחדשות העירונית קוראים לממשלה להחזיר את תמ"א במלוא הכוח ומאיצים בבעלי הדירות לממש התחדשות עירונית

חיים פייגלין, מנכ"ל קבוצת צמח המרמן: "להאריך מיד את תמ"א 38"
"רעידת האדמה שפקדה את טורקיה היא קריאת השכמה מהדהדת בפני מדינת ישראל למגן את יישוביה מרעשים מסוג זה. להערכתי, בישראל ישנם עשרות אלפי בניינים שבסכנת התמוטטות במקרה של רעידת אדמה חזקה, ובהם מאות אלפי דירות. כל הבניינים שנבנו כאן לפני 1980 לא עומדים בתקני רעידות אדמה בישראל והם יקרסו במקרה של רעש אדמה חזק. לו היתה מתרחשת בישראל רעידת אדמה בסדר גודל כמו שבטורקיה יכולה היתה להחריב לגמרי ערים כמו קריית שמונה, טבריה, בית שאן, צפת, ערד, אילת, וגם חלקים מירושלים לא חסינים. למעשה כל האזורים בארץ שקרובים לצד המזרחי בסכנה. אני סבור שגם לערי החוף בישראל אין תעודת ביטוח בפני רעידת אדמה חזקה שכזו.

חיים פייגלין // צילום: כפיר סיון | Depositphotos
חיים פייגלין // צילום: כפיר סיון | Depositphotos

"אני קורא למדינה להאריך מיד את תמ"א 38 לפחות ב- 5 שנים. זאת תכנית מצילת חיים, שמסייעת לחיזוק בניינים בפני רעידות אדמה. יש לאמץ מיד את המלצות הוועדה הבינמשרדית להתחדשות עירונית והגנה בפני רעידות אדמה בפריפריה, שבהן יש קריאה לתמריצים כלכליים לקידום התחדשות עירונית בפריפריה, להקלות מס משמעותיות ליזמים שיחדשו את הפריפריה, ולהעמדת קרקע משלימה לפרויקטים כאלה. המדינה צריכה להתעורר ומהר, אחרת עלול להיות כאן אסון". 

ראול סרוגו // צילום: רז רוגובסקי
ראול סרוגו // צילום: רז רוגובסקי

ראול סרוגו, נשיא התאחדות בוני הארץ: "צריך להדיר שינה מעיני שרי הממשלה"
"תמרור האזהרה מהלילה צריך להדיר שינה מעיני שרי הממשלה. ההערכה, כי בישראל תתרחש בשנים הקרובות רעידת אדמה קטלנית שהמדינה לא מוכנה לה מדווחת בכל דיון עם אנשי מקצוע ודו"חות מבקר המדינה מעל לעשור. לפי דו"ח מבקר המדינה מהשנה שעברה, מעל 4,800 מבנים לא יעמדו ברעידת אדמה קטלנית. מדובר במעל 610,000 דירות שרק 7% מהן קיבלו היתר לתמ"א 38 עד כה. 610,000 משפחות שסיכוי ההצלה שלהם ברעידת אדמה קשה נמוך מאוד. הדרך היחידה להיערך לאירוע כזה היא על בהסרת חסמים שמונעים התחדשות עירונית בכלל ובפריפריה בפרט. הבאנו לממשלות האחרונות תוכנית שתאפשר זאת שתכלול הטבות מס, קיצור הליכי בירוקרטיה והשתתפות המדינה בתקצוב תשתיות. הממשלה הקודמת החליטה על ביטול תמ"א 38 שהיא כעת האופציה הישימה המרכזית לביצוע המוני של הגנה על בתים מרעידת אדמה. הממשלה חייבת להאריך את תמ"א 38 ולכלול את התוכנית שהצענו בהליכי חקיקה ובראשם בחוק התקציב הקרוב. מדובר בהצלת חיים".

אסף כהנר // צילום מנש כהן
אסף כהנר // צילום מנש כהן

אסף כהנר, מנכ"ל חברת Ewave Nadlan: מרכיב קריטי בהתמודדות עם רעידות האדמה חייב להיות בעולמות של ההתחדשות העירונית. בין אם במודל של תמ"א 38, פינוי-בינוי או כול מודל אחר שהמדינה תחליט עליו. העיקר שנראה בניינים ישנים, שנבנו ללא תקן לעמידות מפני רעידות אדמה עד שנות השמונים של המאה שעברה, עוברים תהליך מואץ של הריסה מבוקרת ובנייה מחדש. זה מחייב את המדינה למאמץ לאומי-גדול כבר עכשיו, כבר היום. הדחיפות כאן אינה מלאכותית, אנחנו רואים על מסכי הטלוויזיה את התוצאות ההרסניות של רעידת אדמה משמעותית, ויודעים שזו שאלה של זמן עד שאחת כזו תכה גם בישראל. זה מחייב את המדינה לייצר תמריצים כדי שהתחדשות עירונית תהיה כדאית לבעלי הנכסים, ליזמים, לשלטון המקומי, ולה עצמה. מצופה מהמדינה להיות כאן המבוגר האחראי, לאגם ולתכלל את המאמץ, לייצר תשתית חוקתית-פרוצדוראלית-ברת קיימא שתתמוך בתהליך מהיר, ולספק פתרון שיהיה בר-ביצוע לכול נקודת יישוב בישראל – במרכז ובפריפריה כאחד.

גל לחמי // יחצ
גל לחמי // יחצ

גל לחמי, ראש מנהלת ההתחדשות העירונית בחברה הכלכלית חדרה: "קריאת השכמה לבעלי הדירות לממש התחדשות עירונית"
"אני חושבת שרעידת האדמה שהייתה אמש בתורכיה ואף הורגשה בישראל צריכה לשמש 'קריאת השכמה' עבור כלל בעלי הדירות, לממש התחדשות עירונית בבניינים ישנים אשר אינם עמידים בפני רעידות אדמה. מהצד השני רשויות מקומיות חייבות לפעול ביתר שאת לקידום אינטנסיבי של תהליכי התחדשות עירונית בכל המתחמים הזקוקים לכך בעיר. בשנה האחרונה הופקו למעלה מ-1000 היתרי הבניה חדשים, ואנו נמצאים בהליכים מתקדמים להפקת אלפי היתרים נוספים בשנים הקרובות. אני חושבת שהמנהלת היא הגוף היעיל ביותר לקידום תהליכי התחדשות עירונית ברשות המקומית. מאחר והיא יודעת לתכלל ולקשר בין כל הגופים הרלוונטיים לתהליך- בעלי דירות, עורכי דין, יזמים אל מול גופי התכנון והרישוי המקומיים".

אלי אביסרור // יח"צ
אלי אביסרור // יח"צ

יו"ר ארגון הקבלנים בנגב, אלי אביסרור: "בנגב לא נעשה דבר לחיזוק מבנים"
"תושבי הפריפריה אינם חיים בשטח הפקר! ידוע כי רוב המבנים הישנים נמצאים בעיקר באזורי הפריפריה שבצפון וככאלה גם בדרום, ואלה בדיוק האזורים שבהם עלולים לקרוס מבנים ישנים על יושביהם. רק כשתהיינה אבדות בנפש המדינה תיזכר להתעורר? על הממשלה לפעול באופן מיידי, ולקדם את תוכניות פינוי בינוי גם בפריפריה ולהתיר חסמים בירוקרטיים מעכבים. 

"במדינה יש עשרות אלפי מבנים הדורשים חיזוק, ולא רק באזור המרכז. בנגב לא נעשה דבר לחיזוק מבנים, כי הקרקע זולה ואין כדאיות עסקית לכך. על הממשלה לגבש תכנית ראויה, להשקיע בכך כספים ולעודד משקיעים. בשונה מטורקיה, מדינת ישראל קטנה בשטחה ואירוע של רעידת אדמה יוביל בוודאות לפגיעה קשה ביותר בחיי אדם בהיקפים שלא נראו כמותם ולשיתוק המשק. בישראל לא מדובר בשאלה של האם תהיה רעידת אדמה, אלא בשאלה של מתי היא תקרה ובאיזו רמת מוכנות נגיע אליה כמדינה".

תומר רייפמן // צילום: קרן מזור | Depositphotos
תומר רייפמן // צילום: קרן מזור | Depositphotos

תומר רייפמן, מנכ"ל חברת יעז: "לקבוע זמנים ברורים לקידום התוכניות"
"כולנו צריכים להתעורר ולהבין שאין לנו זמן לבזבז. קריסת המבנים והבתים בטורקיה יכולה להתרחש גם בישראל וזוהי רק שאלה של זמן. מקבלי ההחלטות, ראשי הרשויות, וועדות התכנון, הדיירים וגם אנחנו היזמים צריכים לקחת חלק אחריות ולהתחיל לשתף פעולה בצורה הדוקה יותר. בכדי להוביל לבניה מאסיבית של התחדשות עירונית ולא רק באזורי הביקוש, יש צורך בתוכנית סדורה וברורה שתציג את כל הדרישות, הזכויות והתמורות שיש בכל עיר ובכל שכונה ברחבי המדינה. אי אפשר להתנהל בחוסר וודאות עם עיכובים בירוקרטים ודרישות שמשתנות לעיתים תכופות. חשוב לקבוע זמנים ברורים לקידום התוכניות השונות ולתגמל גם רשויות מצטיינות שדואגות להוצאת היתרי בניה נרחבים בהתחדשות העירונית. אסור לנו להמשיך במתכונת הנוכחית שפרויקט קטן יכול להיגרר על פני 5-7 שנים, צריך לקצר את לוחות הזמנים ב-90% לפחות ומניסיון זה אפשרי".

ערן לוי, בעלים ומנכ"ל חברת אלטנוילנד // צילום: שירעד ניסים
ערן לוי // צילום: שירעד ניסים

ערן לוי, מנכ"ל ובעלים משותף בקבוצת אלטנוילנד: "חוסר ודאות"
"אנחנו היזמים נמצאים במצב של חוסר יציבות וחוסר ודאות, כאשר לא ברור האם תוארך תוכנית תמ"א 38 ולכמה זמן או שמא תתקבל חלופת שקד או חלופות אחרות. המצב כיום בשטח הוא שועדי בתים רבים בבניינים בודדים מעוניינים לקדם תמ"א, אבל חוסר הוודאות מביא את היזמים לדחות לעתים פרויקטים כאלה. המדינה חייבת להבין שזה צו השעה ולצאת עם הודעה ברורה בנוגע לחידוש מבנים בודדים. לגבי פינוי בינוי, אין ספק שזאת תוכנית שמתאימה ליותר רשויות, ועדיין אנחנו רואים רשויות שמקדמות יותר פינוי בינוי בתחומן וכאלו שפחות".

שגיא לנצ'נר, מנכל ובעלים ינוב // יח"צ
שגיא לנצ'נר, מנכל ובעלים ינוב // יח"צ

שגיא לנצ'נר, מנכ"ל חברת ינוב: "למצוא חלופה לתמ"א 38"
"אני מאוד מקווה שרעידת האדמה שהייתה הלילה תאיץ את תהליכי ההתחדשות העירונית בערים שונות. היום התהליכים איטיים במיוחד. אני מבין את ההיגיון של התחדשות עירונית במתחמים גדולים יותר, אבל המעבר הזה מעכב מאוד את התהליכים ובסופו של יום ישנם דיירים שסובלים מבניינים מתפוררים. המדינה צריכה למצוא חלופה ראויה לתמ"א 38, שהיא לא רק פינוי בינוי, כדי לתת מענה מהיר יותר לכל אותם בניינים ישנים".

רוני מזרחי // עזרא לוי
רוני מזרחי // עזרא לוי

רוני מזרחי, בעלי קבוצת מזרחי ובניו: "נטולי ממ"דים"
"האדמה בטורקיה רועדת עם המוני נפגעים ואילו אצלנו עסקים כרגיל, זאת למרות שהרוב המכריע של הבניינים בישראל הינם נטולי ממד"ים או אפילו מקלט נגיש. זהו אתגר לאומי ממדרגה ראשונה לממשלת ישראל ולרשויות המקומיות, כי אם חלילה מוקד רעידת האדמה היה אצלנו, אזי היו רבבות נפגעים ונזק במיליארדים רבים שהיה מחזיר את כלכלת ישראל אחורה בעשרות שנים". 

צאלה רוזנבלום עמור // חצ
צאלה רוזנבלום עמור // חצ

צאלה רוזנבלום עמור, משנה למנכ"ל חברת מ. אביב: "לתעדף התחדשות"
"אני קוראת לעיריות במדינת ישראל ללכת בעקבות עיריית ירושלים שהעניקה במהלך השנתיים האחרונות עדיפות להתחדשות עירונית בכל בשכונות הוותיקות נטולות הממ"דים (מרחב מוגן דירתי), כולל קיצור הליכים ליזמים והקבלנים. רק מהלך שכזה יוכל להבטיח את שלומם של אזרחי מדינת ישראל בבוא יום פקודה". 

אייל בהרי // מאיר דקל
אייל בהרי // מאיר דקל

אייל בהרי, מנכ"ל צים בהרי נדל"ן: "חייבים כדאיות כלכלית"
"המפתח להגדלה ניכרת של בניינים בשכונות ותיקות ללא ממ"דים (מרחב מוגן דירתי) הינו הסרת חסמים ביורוקרטיים בפני יזמים, הגדלת זכויות בנייה וקיצור משמעותי של הליך מתן היתרים ומשך הבנייה. חייבים לתת לכך כדאיות כלכלית כי מדובר בהשקעה שתחזיר את עצמה בעשרות מונים!"

עומר גוגנהיים // יחצ
עומר גוגנהיים // יחצ
 עומר גוגנהיים, משנה למנכ"ל אשדר מקבוצת אשטרום:  "להאריך שוב את תמ"א 38"

"צריך לזכור שתמ"א 38 אפשרה הוספת זכויות לפתרון בעיית העמידות של בניינים מפני רעידות אדמה, אך התוצאה הביאה לפרויקטים נדל"ניים בעיקר באזורי הביקוש ואיתה נוצרו לטענת הרשויות המקומיות מחסורים בצרכי ציבור.  כל עוד חלופת שקד עוד לא הבשילה ועוד לא הוכיחה את עצמה כישימה, יש להאריך שוב את תמ"א 38, במסגרתה הזכויות מוגדרות והתהליך לרישוי קצר יותר. חשוב מאד להמשיך לקדם הסרת חסמים שעוד קיימים בתחום ולתגמל יזמים שבוחרים לקדם פרויקטים מסוג זה. על המדינה לפעול באופן אקטיבי,  צריך לעודד פרויקטים של התחדשות עירונית מסוג פינוי בינוי במקומות בעלי הסיכון הגבוה ביותר, כמו בפריפריה ועל תוואי השבר הסורי אפריקאי לכלכליים ואפשר לעשות את זה על ידי מתן תמריצים ליזמים, הסרת חסמים וחיזוק הרשויות המקומיות"

יוסי שלו // צילום: שירן קפלן
יוסי שלו // צילום: שירן קפלן

יוסי שלו, סמנכ"ל ההנדסה של חברת ולור ביירון: מה עם מיגון אזורי התעשייה והמסחר?
"אמנם מדינת ישראל נתנה מענה לחיזוק מבני מגורים, תמ"א 38, אך אין אף חקיקה מוסדרת למיגון של אזורי תעשיית ומסחר ותיקים הראויים להתחדשות. כך, המדינה מותירה אלפי דונמים ישנים ומסוכנים, הנמצאים בליבן ובשוליים של עשרות ערים מרכזיות. הממשלה צריכה להבין כי מעבר להיות ומדובר בשטחים בעלי פוטנציאל נדל"ני וכלכלי משמעותי, שטחים אלו מהווים כיום כשטחים בעלי סיכון ממשי לחיי אדם. זאת, היות והרוב המוחלט של המבנים באזורי התעשייה והמסחר בישראל נבנו בשנות ה-60 וה-70 ,הרבה לפני כניסתו של תקן עמידות מבנים בפני רעידות האדמה. לכן, לצד ההזדמנות הקיימת לקידום פרויקטי עירוב שימושים חדשים ואיכותיים באזורים אלו, חקיקה מוסדרת להתחדשות באזורי תעשייה ומסחר ותיקים, תתן מענה בטיחותי הדרוש באופן מיידי לציבור הישראלי העובד במקומות האלו, בהם נכון להיום, אין אף פתרון רגולטורי הולם".

ניר שמול, מנכל חברת שניר // טל שחר
ניר שמול, מנכל חברת שניר // טל שחר

ניר שמול, מנכ"ל החברה לפיתוח והתחדשות עירונית: לבצע "מחיר למתמגן"
"הלילה מדינת ישראל נחלקה לשניים, לתושבים שגרים בבתים שנבנו על פי התקן המקנה להם הגנה מרעידות אדמה ושהמשיכו לישון בשלווה בזמן הרעש,  ולתושבים שגרים בבניינים רעועים ללא הגנה שראו את התמונות הקשות מטורקיה וחשבו גם לי זה יכול לקרות. הדיבורים על הצורך בקידום התחדשות עירונית במרחבים ובערים המועדות לרעידות אדמה, עולה כל פעם שיש רעידת אדמה חזקה בעולם, אך בפועל לא נעשה מספיק. ההירתמות המהירה של המדינה היא צעד הכרחי ודחוף לשמירה על חיי אדם, הבוקר יותר מכל בוקר אנחנו מבינים זאת: הגיע הזמן לצד מחיר למשתכן, להתחיל לבצע "מחיר למתמגן" .

גיל גולדשטיין // צילום: רמי זרנגר
גיל גולדשטיין // צילום: רמי זרנגר

גיל גולדשטיין, מנכ"ל אבני דרך התחדשות עירונית: "לקדם כמה שיותר פרויקטים"
"רעידת האדמה והאסון הנורא מהווים תזכורת כואבת לצורך המיידי בכלל ובפריפריה בפרט, שם הבנייה ישנה יותר, להיערך לתרחישים של רעידות אדמה בארץ. כחלק מכך, תפקיד המדינה הוא להקל בחסמים המפריעים להוצאת היתרי בנייה למימוש תוכניות התחדשות, ביניהם חסמי תשתיות, חסמי תכנון, היבטים כלכליים וכאלה שתלויים ברשויות המקומיות; כדי שניתן יהיה לקדם כמה שיותר פרויקטים שייצאו לפועל במהירות המרבית, בין היתר באמצעות חקיקה, בתמרוץ הרשויות לקידום פרויקטים, בקביעת אמות מידה ברורים לתמורות לכל הנוגעים בדבר ועד למתן פתרונות יצירתיים, שיסייעו להתמודד עם ההתנגדויות שעולות".

עו"ד ערן באלינט // צילום: אורן דאי
עו"ד ערן באלינט // צילום: אורן דאי

עו"ד ערן באלינט: "להשאיר את התמ"א ואת חלופת שקד
"ברור לכל גם למינהל התכנון וגם לוועדות התכנון, שארוכה עוד הדרך עד ליישומה בפועל של חלופת שקד ועד שהרשויות והיזמים ובעלי הדירות,  ובינתיים נוצר
ואקום תכנוני חמור בשטח ועיכוב צפוי במיגון של מאות אלפי דירות מפני רעידות אדמה. גם לא ברור האם בכלל חלופה זו, שהיא מעין "ניסוי", תהא כלכלית וישימה ויעילה בכלל מבחינת פרקטית ותכנונית.  על כן, ועל רקע רעידות האדמה החמורות שהתרחשו בטורקיה מן הראוי הוא ששתי החלופות – התמ"א וחלופת שקד ימשיכו לדור זו לצד זו למשך עוד תקופת מעבר של שלפחות שנה, ובכדי למנוע עצירה במיגון בנינים בישראל מפני רעידות אדמה"

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות