banner
רוני מזרחי // עזרא לוי
רוני מזרחי // עזרא לוי

הבנק השוויצרי UBS דירג את תל אביב כעיר "צהובה"

הדו"ח של הבנק השוויצרי UBS  שהתפרסם היום דירג את תל אביב "צהובה" כאחת מהערים שרמות המחירים בהן גבוהות מידי ונוטות לכיוון בועה, זאת לאחר שב-2016, היא סומנה כ"עיר אדומה", כלומר עיר עם בועת נדל"ן. על הסיבות לתנודה במאמר שלפניכם

מסקרן לקרוא את הדו"ח של הבנק השוויצרי האמיןUBS  שהתפרסם היום ומדרג כמדי שנה 25 ערים "לוהטות", ברחבי העולם. דו"ח זה צובע את אותן ערים בארבעה צבעים, "אפור", לערים שרמות המחירים שבהן לדעת הכלכלנים מחברי הדו"ח הינם נמוכים מידי "ירוק" לערים שרמות המחירים בהן מעידות על איזון, "צהוב" לערים שרמות המחירים בהן גבוהות מידי ונוטות לכיוון בועה ו"אדום" ערים המתאפיינות בבועה של ממש. 

הקריטריונים של אותם כלכלנים, משקללים פרמטרים שונים דוגמת מידת ההכנסה הממוצעת, ובכלל, של התושבים באותה עיר, היחס בין מחירי הדירות באותה עיר לבין מחירי השכירות, המצב הכלכלי בכלל באותה עיר ובאותה מדינה וכן גילום מגמות שונות נוספות, דוגמת היצע הדיור לעומת הביקושים, כמות החלות הבנייה המתוכננות לשנים הקרובות, השקעות באותה עיר על ידי אנשי עסקים מאותה מדינה ומחו"ל ועוד.

הדו"ח הנוכחי איננו מתייחס באופן מובהק למגיפת הקורונה, אולם קובע בכל זאת מספר הנחות יסוד שמעידים של השלכותיה באותן 25 ערים מובילות. רבות מהן, דוגמת טורונטו והונג קונג, מסומנות כ"ערים אדומות", כלומר ערים שבהן יש בועת נדל"ן של ממש וגם תל אביב שלנו מצויה ב"חברה טובה", יחד עם ערים אירופיות מובילות דוגמת פאריז, אמסטרדם, פרנקפורט ומינכן, המסומנות אף הן כ"ערים צהובות", כלומר ערים שרמות המחירים בהן מופרזות ואף נוטות לכיוון הבועה.

האם מדובר, אם כן, באזהרה של ממש מפני בועת מחירים בתל אביב? לא בהכרח. דו"ח UBS שפורסם ב-2016, כלומר לפני 4 שנים, סימן את תל אביב כ"עיר אדומה", כלומר עיר עם בועת נדל"ן. הדו"חות האחרונים, כולל זה שפורסם השבוע, הורידו אותה כאמור לקטגוריה של "עיר צהובה". הסיבה למטוטלת הזו, הינה כדלקמן:

ראשית, במהלך השנים האחרונות התמתנה באופן יחסי עליית המחירים המסחררת שאפיינה את השנים 2006-2016, עשור בו רמות המחירים בעיר העברית הראשונה הוכפלו.

שנית, תל אביב נותרה והייתה מבוקשת מאוד, אולם היצע התחלות הבנייה בה באופן יחסי לערים רבות אחרות בישראל היה מוגבל, מה שיצר בשנים האחרונות איזון נכון בין רמות המחירים לבין הביקושים הגבוהים ביחס להיצע. 

שלישית, העובדה שמדובר בעיר המרכזית והממותגת גבוה בהרבה מיתר הערים במדינה קטנה דוגמת ישראל, יצרה יתרון משמעותי לתל אביב לעומת ערים רבות אחרות במדינות גדולות, דוגמת גרמניה, שם יש תחרות בין ערים כמו ברלין, המבורג, פרנקפורט ומינכן.

רביעית, יחד עם זאת, העובדה שתל אביב בכל זאת לא סומנה בדו"ח כ"עיר ירוקה" אלא "צהובה", מלמדת ככל הנראה על כך שרמות המחירים בעיר העברית הראשונה צפויים בשנים הקרובות לשמור על איזון ולא צפויות עליות מחירים דרמטיות, להוציא אולי מיקומים נדירים של נכסים מובחרים, סמוך לים, נכס עתיק לשימור וכו'.

חמישית, כמו כן מעודד בכל זאת לקרוא שלמרות ועל אף מגיפת הקורונה, עדיין מצא בנק שוויצרי מוביל את תל אביב בין 25 ערים מובילות בעולם שנבחרו למדגם. אמנם כל זה קרה במהלך החודשים הקודמים, עוד לפני ההחלטה על הסגר השני ובכל זאת, כפי שאמר בשעתו האסטרונום הידוע גליליאו גלילי  "אף על פי כן נוע תנוע"…

*כותב המאמר רוני מזרחי, הינו נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

הגיע זמן השלטון המקומי

הגיע הזמן שהרשויות המקומיות במדינת ישראל ייהנו סוף סוף, הן ברמה התקציבית והן ברמת החקיקה, מעצמאות מוחלטת //...
עו"ד שיר טורם הספרי 25.04.2024
נשמח לדבר אתך
נגישות