banner
הדמייה // Depositphotos
הדמייה // Depositphotos

פעם שנייה: הריבית נותרה ללא שינוי ברמה של 4.75%

נשיא ההתאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו: "החלטה נכונה. המשוואה שנוצרה במשק הפכה מסוכנת ביותר"

"הוועדה החליטה להותיר את הריבית על כנה, אך רואה היתכנות לא מבוטלת להמשך העלאה של הריבית בהחלטותיה הבאות, ככל שסביבת האינפלציה לא תמשיך להתמתן בהתאם למצופה. תוואי הריבית יקבע בהתאם לנתוני הפעילות והתפתחות האינפלציה, זאת על מנת להמשיך ולתמוך בהשגת יעדי המדיניות", כך נמסר מבנק ישראל על רקע החלטת הוועדה המוניטרית אמש (ב).

בין השיקולים שהציגה הוועדה, עולה כי : "הציפיות והתחזיות לאינפלציה לשנה הראשונה מצויות בתוך היעד, בסביבת הגבול העליון שלו. הציפיות משוק ההון לשנה השנייה ואילך מצויות בתוך תחום היעד". עוד התייחסה הוועדה לקיפאון בשוק הדיור: "היקף הפעילות בשוק הדיור מוסיף להתמתן. מחירי הדירות יורדים בחודשים האחרונים וקצב עליית מחירי הדירות השנתי התמתן ל-5.2%. בהיקף העסקאות ובביצועי המשכנתאות נמשכת מגמת ההתמתנות". 

בענף התייחסו להחלטה, נשיא ההתאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו מסר: "ההחלטה של בנק ישראל היא ההחלטה נכונה ובעת הזו על הוועדה המוניטרית לקבוע מסלול שיחל את הורדת הריבית לרמות שיאפשרו את הפסקת הקפאון בענף הבנייה והתשתיות ויחזיר את התעשיה הכי משפיעה על מדד המחירים לצרכן לעבודה מלאה. המשוואה שנוצרה במשק בחודשים האחרונים של שמירה על ריסון מונטרי מול הפגיעה בכיס של הציבור בישראל הפכה מסוכנת ביותר".

על פי ניתוח של כלכלני התאחדות הקבלנים בוני הארץ, המבוסס על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כל עליית ריבית נוספת במשק של רבע אחוז תמנע בניית 1,350 דירות חדשות השנה, תמשיך להעלות את דמי השכירות במשק ואת החזר המשכנתה בקצב הולך ועולה ובמקביל, תחתוך בכמיליארד שקל מהכנסות המדינה מענף הבנייה. תוספת של כל אחוז מלא לריבית בנק ישראל, תביא לאבדן של 5,380 דירות חדשות למשק השנה, לתוספת של אחוז בשכר הדירה הממוצע במשק ולהפסד ענק בהיקף של 3.2 מיליארד שקל מהכנסות המדינה ממיסי נדל"ן וקרקע.

עופר שגיב, יו"ר ארגון קבלני מחוז חיפה, אמר כי: "סביבת הריבית הגבוהה של השנה האחרונה מייצרת מצוקה של ממש בשוק הנדל"ן. אני סבור כי לרוכשים לא תהיה ברירה אלא לחזור לשוק ולקנות דירות. בהתחשב בירידה בהיקפי הבנייה, המחסור בדירות רק יילך ויגבר ולא יהיה לאנשים איפה לגור, זה לא משנה אם בדירות בבעלות או בהשכרה, פשוט לא תהיה סחורה בשוק, והמשמעות היא הרת גורל. אם הנגיד יחזור להעלות את הריבית, היזמים ייאלצו להעלות את מחירי הדירות רק כדי להגיע לכדאיות כלכלית בפרויקטים. אני קורא לנגיד לנקוט באחריות ולחשוב על חזרה למגמה יורדת בריבית לאורך זמן, אחרת שוק הנדל"ן יספוג מהלומה שקשה יהיה להתאושש ממנה".

רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים, ציין כי: "לצערי זוהי שמחת עניים. על הנגיד היה לא להסתפק בעצירת העלאות הריבית, אלא לנקוט בצעד אמיץ של הורדת הריבית לפחות ברבע אחוז, מה שהיה מקל הן על הקבלנים והן על נוטלי המשכנתאות ועשוי להתניע מחדש את שוק הדיור המקרטע ובמיוחד כששנת 2023 עומדת להסתיים עם כ-40 אלף התחלות בנייה בלבד".

עדי ניניו, מנכ"ל אלדר משכנתאות, התייחס להשלכות, ואמר כי: "הכרזת הריבית תופסת את הכלכלה הישראלית "לא מוכנה". לצד קיפאון מתמשך של שוק הנדל"ן והבנה של נוטלי המשכנתאות שאלו רמות הריבית שיהיו בשוק בשנה הקרובה, כעת התחזקות הדולר מציבה אתגר משמעותי לבנק ישראל. גם המדד בחודש הקודם והצפי למדד גבוה בחודש אוגוסט, מחזקים את הסברה, כי עליות הריבית לא מאחורינו. מצד אחד, הציבור ככל הנראה כבר מבין ומתרגל לסביבת הריבית הגבוהה, כאשר בחודשים האחרונים, אנו עדים לעלייה יחסית במספר עסקאות המכר החדשות ולהתייצבות בשוק המשכנתאות. נראה, כי ישנה התאוששות של כ-30% במכירות החודשיות לעומת החודשים הקודמים. אמנם זו רק טיפה בים, אבל לחלוטין מדובר בתקווה גדולה להמשך. מהצד שני, העסקאות החדשות מגיעות בזכות הטבות הקבלנים המציעים תנאי תשלום מקלים והלוואות משכנתא מסובסדות. תנאי תשלום נפוצים, המצריכים רוכשים לשלם סכום נמוך בחתימת העסקה ואת מרבית התשלום לדחות עד לקבלת מפתח, מציבים אתגר מימוני בשוק ודוחים את לוח התשלומים ללקוחות. כאן, טמונה הדילמה העיקרית ביחס להכרזות הריבית: האם ממשיכים להילחם ביוקר המחיה, באינפלציה ובשער הדולר באמצעות עליה נוספת בריבית, או שמאותתים לשוק ולמקבלי ההחלטות שצריך עוד פתרונות באמצעות הקפאה נוספת של הריבית בהמשך". 

דני סויסה, יו"ר צים בהרי נדל"ן מקבוצת עדי צים אחזקות: "תחושתי מעורבת. מצד אחד טוב עשה הנגיד שהחליט להפסיק את 10 העלאות הריבית הרצופות. מצד שני, את הנזק שכבר נגרם לענף הנדל"ן יש צורך לתקן ובמיוחד להכניס וודאות להתחדשות העירונית ולהחליט על המשך תמ"א 38".

צאלה רוזנבלום עמור, מנכ"לית קבוצת מ.אביב: "ההחלטה לא להעלות את הריבית אמנם נכונה, אולם המצב של נוטלי המשכנתאות נותר עגום כפי שהיה, כמו גם קבלנים שהמימון שלהם מאוד התייקר. המפתח להתאוששות הענף יהיה כעת בפתרונות שייצרו מקבלי ההחלטות לשתי סוגיות מרכזיות אלה, זאת לצד שינוי שיטת מכרזי רמ"י שרק תדלקו את רמות מחירי הדיור".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות