השפעת עליית הריבית על הרוכשים: "לחשוב מחוץ לקופסא ולשלב מסלולי משכנתא"
בכירים בענף הנדל"ן צופים את ההשפעות על היזמים והרוכשים: "יעדיפו לרכוש דירות זולות יותר ממה שהתכוונו או באזורים זולים יותר או דירות קטנות יותר באותו פרויקט"
בכירים בענף הנדל"ן צופים את ההשפעות על היזמים והרוכשים: "יעדיפו לרכוש דירות זולות יותר ממה שהתכוונו או באזורים זולים יותר או דירות קטנות יותר באותו פרויקט"
בעקבות הודעה בנק ישראל על העלאה נוספת של הריבית במשק ב- 0.5% לרמה של 1.25%, בענף הנדל"ן מדברים ההשלכות והתחזיות, ומעריכים כי את ההשפעה ירגישו גם רוכשי הדירות גם היזמים וגם שוק המשכנתאות, שצפוי לראות שינויים במסלולי המשכנתא.
גיורא שרבט, מנכ"ל משותף בחברת האחים שרבט, אומר כי: "לעליית הריבית יש השפעה כפולה על השוק מצד הרוכשים ומצד היזמים. מבחינת הרוכשים עליית הריבית משמעה שכוח הקנייה שלהם קטן (הכנסה חודשית פנויה בניכוי החזר משכנתא). הם לוקחים בחשבון שהחזרי המשכנתא יעלו ולכן הם לא יכולים לנצל את כל כוח ההחזר שלהם בעת רכישת הדירה ולהשאיר מרווח לעלייה העתידית. המשמעות שהם יעדיפו לרכוש דירות זולות יותר ממה שהתכוונו, או דירות באזורים זולים יותר או דירות קטנות יותר באותו פרויקט.
"אולם גם על היזמים יש השפעה. יזמים שרכשו קרקעות במכרזי המדינה ונטלו הלוואות מהבנקים מימון הקרקע מושפע גם הם מעליית הריבית. אם לדוגמא יזם רכש קרקע ב- 100 מיליון ₪ וקיבל הלוואה מהבנק על 85% מהעלות והריבית עלתה באחוז הוא ישלם לבנק עוד 850,000 ₪ לשנה. את העלות הזאת הוא יגלגל למחירי הדירות על מנת לשמור על רווחיות הפרויקט, מדובר בתוספת של אלפי שקלים לכל דירה בכל שנה בתקופה שבין רכישת הקרקע ועד להשלמת הפרויקט.ככל שהעלאות המחיר יגרמו להאטה במכירות היזם יעדיף קצב מכירות איטי על הורדת מחיר ופגיעה ברווח ובהמשך זה יכול להוביל להאטת קצב הבנייה ובהמשך לירידה בהתחלות הבנייה".
מאור אוחנה, מנכ"ל חברת דרכנו לייעוץ משכנתאות, אומר כי: "העלאת הריבית במשק משפיעה על שינוי במסלולי המשכנתא שנוטלים רוכשי הדירות, העלאת הריבית מייקרת את מסלולי הפריים ועליית מדד המחירים לצרכן מייקרת את המסלולים הצמודים ולכן, אנחנו ממליצים היום ללקוחות לחשוב מחוץ לקופסא ולשלב מסלולים כגון: ריבית משתנה לא צמודה לטווח קצר או מסלולים צמודי מט״ח לטווח ארוך בנוסף למסלולים הקלאסיים כגון פריים ומסלולים לא צמודים, בכל מקרה אנחנו מסבירים היום ללקוחות שהם צריכים לקחת בחשבון שבכל המסלולים הצפי הוא שההחזרים החודשיים יתייקרו בעשרות עד מאות שקלים לחודש ולכן הם צריכים להשאיר מרווח לעליות הצפויות כאשר הם מחליטים על סכום המשכנתא שבו הם יכולים לעמוד.
"לדוגמא על הלוואה של 1,000,000 ₪ ששליש ממנה בריבית פריים ל- 20 שנה, והשאר בריבית קבועה לא צמודה, שילמנו החזר חודשי של 6,130 ₪, בעקבות עליית הריבית ב- 0.5% ההחזר החודשי יעלה ל 6,211 ₪ , פער של 81 ₪ בחודש. במונחים של ההלוואה כולה מדובר על פער של כ- 18,600 ₪. דוגמא זאת לא כוללת את העלאות הריבית הקודמות".
רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת מזרחי ובניו: "הטעות האסטרטגית של הנגיד הינה בכך שהוא רואה בסכנת האינפלציה את חזות הכל, ובכך מסכן גם את המשק הישראלי בהתדרדרות למיתון עמוק, דווקא בזמן שנתוני הצמיחה והאבטלה הינם מהטובים שהיו אי פעם וכך גם תקיעת הגלגלים בשוק הדיור ונוטלי המשכנתאות".
אירית הופר, בעלת Inhouse שיווק נדל"ן: "איני מזלזלת כלל ועיקר בצורך להעלות את הריבית על מנת לרסן את צריכת היתר ולמנוע אינפלציה, אך לטעמי פעולות אלה לא יגרמו להאטה ארוכת טוווח בשוק הדיור, זאת משום שהמצב של העדר היצע נותר על כנו וגם אם שיווק הקרקע התחלות הבנייה יגדלו משמעותית, ייקח עוד לפחות 5-6 שנים עד שהשוק יתאזן, אם בכלל. בינתיים טוב יעשו מקבלי ההחלטות אם ידאגו למקבלי המשכנתאות!"
איציק סימון, בעלי סוכנות הביטוח איציק סימון ביטוחי בנייה: "לצערי אין כל קשר בין העלאות הריבית לבין הפעולות שעל הממשלה לבצע על מנת לייצב את שוק הדיור ובמיוחד העמסת תקורות הן על הקבלנים והן על רוכשי הדירות בדמות עלויות של תשומות בנייה וזינוק חסר תקדים בעלויות הביטוח שמייקרות את מחיר הדירה".
עו"ד אלדן דנינו, מומחה לבטיחות בבנייה ולאחריות תאגידית: "הכלבים נובחים והשיירה עוברת. רק בחודש יוני האחרון התפרסמו נתוני שיא אודות נפגעים באסונות בנייה, והעובדה שמתוך 60 פקחים של מנהל הבטיחות הפזורים על פני אלפי אתרים, רק מעטים הינם מקצועיים. ואני שואל את עצמי- האם למישהו זה מזיז כפי ששער הריבית עולה?"
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן