banner
רוני מזרחי | צילום: עזרא לוי // Depositphotos
רוני מזרחי | צילום: עזרא לוי // Depositphotos

"מתייחסים אל הקבלנים כאל הפרה החולבת של שוק הדיור"

אנחנו לוקחים מימון 80% עבור הקרקע, בעוד ועדת הכספים מציינת, בעזות מצח, כי החישוב של 40 אחוזים ממדד תשומות הבנייה מגלם בתוכו את "מרכיב הרווח היזמי של הקבלנים".  היכן נשמעה חוצפה שכזו? // דעה

 

רוני מזרחי 05.07.2022

ההחלטה לאשר את התיקון לחוק המכר, מלמדת אלף עדים אודות היחס הסטראוטיפי, לעיתים אף משפיל, אל הקבלנים כאל "הפרה החולבת של שוק הדיור".ההחלטה, שזכתה לגיבוי הן מהקואליציה והן מהאופוזיציה, התייחסה לשני סעיפים עיקריים: האחד חישוב תשומות הבנייה והשני הקנס שמוטל על קבלנים שמאחרים בסיום הפרויקט.

לגבי מדד תשומות הבנייה הוחלט כי הקבלנים יוכלו לגבות רק 40 אחוזים ממנו. לגבי איחור בסיום הפרויקט, הוחלט כי הקבלנים, שעד אתה שילמו קנס פיגורים החל מהחודש השלישי לאיחור במסירת הדירה  בסך 150 אחוזים דמי שכירות, ימותן ל-100 אחוזים עד לחודש הפיגור החמישי, 120 אחוזים עד לאיחור של שנה ו-150 אחוזים החל משנה למעלה.

ביידיש, שפה ממנה למדתי מספר ביטויים משכני האשכנזים, יש ביטוי "מויחל טויבעס", ובעברית "מוחל על הטובות". כי עם כל הכבוד לוועדת הכספים של הכנסת ולממשלה, שמודאגת מאוד, ובצדק, מכך שמדד תשומות הבנייה זינק במהלך השנה האחרונה בשיעור חסר תקדים של 8 אחוזים, מדוע עלינו, הקבלנים, לספוג 60 אחוזים ממנו כאשר זאת עלות והתייקרות אמיתית לרבות התייקרות הקרקע שעולה ב- 30% ואותה קרקע שרכשנו עבור הדיירים הקונים אנו משלמים עליה ריבית כי אף קונה לא משלם עבור הקרקע ביום החתימה אם בכלל יוותר לנו רווח לאחר הקיזוז הזה?

הנחת העבודה של וועדת הכספים, שממילא הקרקע נרכשה על ידינו בטרם  התחלת הפרויקט, ולכן לא צריך לחשוב אותה במדד תשומות הבנייה, הינה טעות תת הכרתית של פקידים שמעולם לא חיו את המציאות שאותה אנחנו, הקבלנים, חיים 24/7. הלא לוקח שנים ארוכות עד שהקרקע שאותה אנחנו רוכשים במחיר מלא, בתוספת מע"מ ושאר מיני ירקות, מגיע לשלב ההיתרים ועוד שנים ארוכות עד שהפרויקט עומד על תילו.

אנחנו לוקחים מימון 80% עבור הקרקע שעולה לנו ריבית !!! ובסופו של יום גם אמורים לקנות את הקרקע לפרויקט הבא שלנו מעבר לכך, וועדת הכספים מציינת, בעזות מצח, כי החישוב של 40 אחוזים ממדד תשומות הבנייה מגלם בתוכו לא רק את הוצאת  הקרקע מהמשוואה, אלא גם, ולציטוט "מרכיב הרווח היזמי של הקבלנים".  היכן נשמעה חוצפה שכזו?

ולגבי ההחלטה ה"טובה" של וועדת הכספים. אין ספק שהעובדה שקנסו אותנו עד כה בתשלום 150 אחוזים דמי שכירות החל מחודש הפיגור השלישי במסירת הפרויקט, יצר עיוות משמעותי ובמיוחד בעידן של מגפת קורונה מתמשכת, משבר כלכלי עולמי חסר תקדים המלווה במחסור קריטי בחומרי בנייה ומעבר לכך, מחסור של 60 אלף עובדים בענף, זאת באחריות ישירה של ממשלת ישראל ומערכות שלמות שלא מתפקדות בגלל הקורונה, בגלל בירוקרטיה, בשל מחסור חמור בכוח אדם, בהג"א, בכיבוי אש, בחברת חשמל, בקושי מתפקדים באופן מלא עד היום ואנו רצים לקבלת חתימה שלהם במשך חודשים רבים ובמצטבר גורמים לעיכוב של לפחות שנה שלמה אם לא יותר….

לטעמי החלטה זו הינה מעט מידי ומאוחר מידי. טוב יעשו מקבלי ההחלטות אם יקבלו סוף סוף אחריות על "תרומתם" לאיחורי מסירת הדירות, כולל המחסור בעובדים וכולל הויה דולורוזה של קבלת טופס 4 וירדו סופית מהקנס שמושת עלינו על פיגור במסירה, שלא בצדק!

*כותב המאמר רוני מזרחי הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

הגיע זמן השלטון המקומי

הגיע הזמן שהרשויות המקומיות במדינת ישראל ייהנו סוף סוף, הן ברמה התקציבית והן ברמת החקיקה, מעצמאות מוחלטת //...
עו"ד שיר טורם הספרי 25.04.2024
נשמח לדבר אתך
נגישות