דף הבית > חדשות > תנועת המושבים: התחדשות עירונית – לא בחצר שלנו
עוד עמית יפרח יוהמש תנועת המושבים ויור אגף הקרקעות יחצ
תנועת המושבים: התחדשות עירונית – לא בחצר שלנו
עו"ד עמית יפרח, היועץ המשפטי ויו"ר אגף הקרקעות בתנועת המושבים, מעדיף לקדם על אדמות המושבים מתקני אנרגיה ממשלתיים ולשמור על הצביון: "יש מספיק בסיסים צבאיים שמתכננים לפנות לצד קרקע פרטית של המדינה ואפשר להקצות אותם להתחדשות עירונית ולא להמשיך וללטוש עיניים לקרקעות חקלאיות"
תמונה: עוד עמית יפרח // יחצ
בארבע שנים האחרונות, נלקחו בשל חוק הותמ"ל (הועדה הארצית לתכנון ובנייה של מתחמים מועדפים לדיור) כ-108 אלף דונם מן המושבים לצורך הגדלת המלאי התכנוני. המושבים ששיתפו בלית ברירה פעולה עם המהלך, אומרים היום כי הגיע הזמן לחשוב מחדש ולהפנות קרקעות לצורך התחדשות עירונית אבל לא אצלם, אלא בערים ובקיבוצים:
"בקיבוצים האגודה היא שבונה בעצמה על הקרקעות השייכות לה. היא יכולה לבנות בתים של 2-3 קומות וזה עדיין מתחבר למודל הקיבוצי, כי הם הבעלים. במושבים התמונה היא שונה, התפתחות הבנייה היא בדלנית וכל אחד בונה את 3 הבתים המותרים לו בנחלה ועוד אחד בהרחבה לפי הצורך והריבוי הטבעי של המשפחה", אומר עו"ד עמית יפרח , היועץ המשפטי של תנועת המושבים ויו"ר אגף הקרקעות בה ומוסיף: "רוב הישובים, חוץ ממעט יוצאים מן הכלל, רוצים להשאיר את הצביון חקלאי בישוב שלהם ולשמור על ישוב קטן בו יש איזון בין הוותיקים לחדשים במושב. בהתחדשות עירונית, שני התנאים האלה ממש לא יכולים להתקיים. מעבר לכך באזורי עדיפות אין אפשרות הרחבה בפטור ממכרז אלא רק דרך מכרזים וזה מוריד את המוטיבציה בקרב המושבניקים לגרוע את השטח החקלאי שלהם לטובת הרחבה, שתפגע במרקם הקיים ובתפיסת העולם של המושב שהיא לא לגדול יותר מדי, ולא להפוך לישוב עירוני או מועצה מקומית, אלא מקסימום לישוב קהילתי".
אז מגורים לא אבל בתקופה האחרונה אפשרתם להקים על האדמות החקלאיות שלכם חוות סולאריות, תחנות כח ומפעלים. זה לא בזבוז של קרקעות רק לטובת רווח כספי שלכם?
"חוות סולאריות הן אינטרס של המדינה להקצות 20% לייצור אנרגיה ירוקה ולזה אנחנו בהחלט שותפים. אם מקצים לחוות האלה 4000 דונם מתוך 125 אלף דונם זה ממש לא נורא וזה משרת אותנו ואת המדינה ונותן לנו גם גב ועוגן כלכלי, שיכול להחזיק את הפנסיה של החקלאים, להם כידוע אין פנסיה. זה גם יכול לסייע להם להמשיך ולקיים חקלאות במדינה. גם לגבי אזורי תעסוקה, מפעלים ותחנות דלק, מדובר בשטח מאוד קטן יחסית, שלא אמור להחליף את החקלאות. ותחנות כח ירוקות (בעיקר תחנות רוח ליצור אנרגיה ) לא פוגעות בקרקע לא מזהמות אותה ומאפשרות המשך איבוד חקלאי".
במושבים כאמור לא רוצים התחדשות עירונית, מה שלא מונע מהם לתמוך בפרויקטים כאלה בקיבוצים ובערים: "יש מספיק בסיסים צבאיים שמתכננים לפנות לצד קרקע פרטית של המדינה ובהחלט אפשר להקצות אותם להתחדשות עירונית ולא להמשיך וללטוש עיניים לקרקעות חקלאיות", אומר עו"ד יפרח.
בתנועת המושבים שואבים עידוד רב בנושא בשל ההתבטאות של ראש מינהל התכנון , דלית זילבר שאמרה לאחרונה כי: "נבקש להפעיל את הוועדה הארצית לתכנון ובנייה של מתחמים מועדפים לדיור (הותמ"ל) לשנתיים נוספות לטובת פרויקטים של התחדשות עירונית ותוכנית בישובים ערביים".
בתנועת המושבים רואים בהתבטאות זאת של זילבר שינוי כיוון מבורך, שירכז לדבריהם את המאמץ יותר בהתחדשות עירונית, ככלי חברתי ותכנוני שגם יגדיל את היצע הקרקע למגורים, יצופף את אזורי המגורים , וימנע פריצת שטחי שיפוט שלא לצורך.
"תהפכו את הותמ"ל לכלי להתחדשות עירונית, שיזרז את התהליכים הבירוקרטיים שכל כך מקשים עליה. זה גם יאפשר התחדשות עירונית בהיקפים גדולים וגם ימנע לקיחת שטחים חקלאיים מאיתנו ומהקיבוצים. בקיצור זה מהלך של WIN WIN וכולם ירוויחו ממנו", אומר עו"ד עמית יפרח.