banner
אילוסטרציה // depositphotos
אילוסטרציה // depositphotos

לא מספיק: ניתוח התחלות הבנייה בהתחדשות העירונית

הפערים בין המחוזות גדלים, מחוז דרום מדשדש רחוק מאחור וירושלים רושמת צמיחה – פרשנות וניתוח נתוני הלמ"ס להתחדשות עירונית בישראל 2019

אילוסטרציה // depositphotos

9,319 דירות חדשות החלו להיבנות בשנת 2019 בפרויקטי התחדשות עירונית (פינוי בינוי, תמ"א 38/1 ותמ"א 38/2 ) – קצת יותר מ-18% מסך התחלות הבנייה שנרשמו בשנה החולפת, כך עולה מניתוח נתוני התחלות הבנייה, שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ואשר נותחו על ידי חברת "מכלול". עוד עולה כי לא חל שינוי מהותי בהשוואה לשיעור שנרשם ב-2018. סך התחלות הבנייה בישראל הסתכם ב-2019 ב-50,832 דירות.

"ניתוח הנתונים לפי מחוזות בישראל ממחיש את הפערים בין מרכז הארץ לפריפריה בכל הקשור לבנייה בהתחדשות עירונית, פערים שהמדינה לא השכילה עדיין לפתור", מציינים בחברה, זאת לאחר שעל פי הנתונים במחוז תל אביב החלו להיבנות 5,278 דירות בהתחדשות עירונית – 46% מסך התחלות הבנייה במחוז. מדובר בעלייה לעומת 2019 אז השיעור עמד על 42%. במחוז המרכז החלו להיבנות 2,066 דירות התחדשות עירונית – 17% מהסך הכללי במחוז. במחוז ירושלים נרשמו 685 התחלות בנייה בהתחדשות עירונית ב-2019 – 21% מהסך הכללי במחוז וזינוק לעומת שיעור של 7% בלבד ב-2018. 

לעומת זאת, במחוז הדרום החלו להיבנות רק 329 דירות התחדשות עירונית ב-2019 – 4% בלבד מהסך הכללי, במחוז הצפון 243 דירות התחדשות – 3% מהסך הכללי ובאזור יהודה ושומרון לא נרשמו כלל התחלות בנייה בהתחדשות עירונית ב-2019. מניתוח בין הסוגים השונים של ההתחדשות העירונית, עולה כי כ-3,600 התחלות בנייה בארץ היו בפרויקטי פינוי בינוי, כ-3,500 בתמ"א 38/2 ועוד 2,300 בתמ"א 38/1. 

איילת רוסק מנכלית מכלול // יחצ
איילת רוסק מנכלית מכלול // יחצ

איילת רוסק, מנכ"לית חברת מכלול, מסבירה כי: "הנתונים מראים שהמדינה הבינה שהתחדשות עירונית היא העתיד של ענף הבנייה בישראל – אך עדיין לא מספיק. בירושלים למשל, רואים התעוררות מרשימה בהתחדשות עירונית לאחר שהמדינה וגם יזמי הנדל"ן הבינו את הפוטנציאל העצום של חידוש העיר. אמנם באיחור של כמה שנים אחרי גוש דן, אבל להערכתנו בשנים הקרובות תתגבר מגמת ההתחדשות העירונית בבירה, כשיותר ויותר זוגות צעירים רוצים לגור בעיר והביקושים גדלים". 

רוני צברי // צילום: שירן כרמל
רוני צברי // צילום: שירן כרמל

רוני צברי, מנכ"ל ובעלים של חברת צברים, הבונה בירושלים, אומר כי: "שיעור התחלות הבנייה הגבוה נובע בעיקר מכיוון שמספר פרויקטי התחדשות עירונית סוף סוף יצאו לדרך. יש לציין כי בשנים האחרונות עיריית ירושלים הבינה שעתודות הקרקע בעיר הולכות ואוזלות. בנוסף, מבחינה פוליטית ישנם אזורים בהם יש קושי לבנות פרויקטים חדשים. לכן, הדרך המהירה להמשיך ולפתח את העיר היא דרך פרויקטי התחדשות עירונית. אחת השכונות הבולטות בעיר היא קריית היובל, שכונה הממוקמת במערב העיר סמוך לעין כרם. בשכונה שרובה נבנתה בשנות החמישים יש כיום מספר פרויקטי התחדשות עירונית והיא מושכת אליה בעיקר זוגות צעירים". 

ננה חן // צילום: מיכל מסינג
ננה חן // צילום: מיכל מסינג

ננה חן מנכ"לית ראדקו התחדשות עירונית, מציינת כי: "הנתונים מעידים על החשיבות של תחום ההתחדשות העירונית, בסיוע בהתמודדות עם המחסור במלאי הדירות. אי לכך אני מקווה שכאשר נצא ממשבר הקורונה ותוקם ממשלה חדשה, הרגולטורים ידעו איך לטפל בכל החסמים שמעכבים בניית דירות נוספות בפרויקטי התחדשות עירונית, אם בתחום מתן היתרי הבניה , הבירוקרטיה המסורבלת וחוסר הודאות לגבי התמורות" .

אודי בלום // צילום: סיון פרג'
אודי בלום // צילום: סיון פרג'

רו"ח אודי בלום, מנכ"ל חברת מטרופוליס, המתמחה בהתחדשות עירונית, אומר כי: "בסיכום 2019 אנחנו לא רואים שינוי של ממש בהתחלות הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית בכלל ובפרויקטים לפינוי בינוי בפרט. מדובר בנתון מאכזב לאור העובדה שכל הגופים הנוגעים בנושא מצהירים על חשיבות פרויקטים אלו בכל המישורים (חברתי, כלכלי, בטחוני ועוד). הממשלה והמשרדים השונים צריכים לפעול ביתר שאת להסרת חסמים ועידוד פרויקטים להתחדשות עירונית ובעיקר פרויקטים לפינוי בינוי. העמידה במקום נובעת בעיקרה משינוי מדיניות תכופים ומבירוקרטיה רבה בעיקר בכל הנוגע לפרויקטים בפינוי בינוי. הנתון המאכזב ביותר הוא מספר הפרויקטים הנמוך במחוז הדרום שגם כך לא נהנה מכדאיות כלכלית גבוהה וזקוק נואשות להתחדשות".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות