banner
ירון טל // צילום: יח"צ | Depositphotos
ירון טל // צילום: יח"צ | Depositphotos

מדריך: איך מוציאים טופס 4 במהירות וביעילות?

המפקח על הבנייה ירון טל, עם מדריך מעשי להוצאת טופס אכלוס – השלבים שיש לבצע, האתגרים שצריך לעבור והגורמים הנחוצים להצלחת התהליך

מפקח ירון טל* 25.01.2024

מהו טופס 4 ואיך תשיגו אותו בהצלחה? טופס 4, המכונה גם תעודת גמר, הינו טופס אישור איכלוס  וגמר הבנייה, לחיבור הבניין לתשתיות חשמל, מים, טלוויזיה כבלים (טל"כ), ועוד. אישור זה מונפק על ידי מהנדס העיר מטעם הרשות המקומית.

תהליכים ושלביות קבלת טופס 4

טופס 4 מתחיל עם העלייה לקרקע ובתחילת הבנייה, ככל ונקדים ונטפל כמה שיותר מוקדם בטופס 4, כך הדברים יהיו יותר קלים ופשוטים בהמשך, וכמובן בסוף התהליך.

בשלב הראשוני מומלץ  למנות מקדם / פרויקטור לטופס 4 , אשר מיופה כוח מטעם היזם או הקבלן, בעל ניסיון קשרים והכרות הבירוקרטיה מול הרשות המקומית, אשר מכיר את כלל המחלקות והגורמים בעירייה וגורמי חוץ.

בשלב השני נדרש לגשת לקבוע פגישה במחלקת הפיקוח על הבנייה, על מנת לקבל את נספח הדרישות והמשימות לטיפול, הכוללת רשימת בדיקות לכלל הבנייה, רשימת המחלקות אליהם אנו נידרש להחתים וכמובן מחלקות חוץ כמו כיבוי אש, פיקוד העורף.

לאחר קבלת הדרישות, נבנה טבלת משימות ורשימה הכוללת את כלל בדיקות והאישורים הנדרשים, רשימת כלל המחלקות העירוניות וגורמי החוץ, כמובן עם לוח זמנים לביצוע וחלוקת משימות למנהלת הפרויקט באתר. אחת לחודש מומלץ לקיים ישיבת סטאטוס ביצוע לטופס 4 על מנת לעבור על המשימות, ולראות אם עומדים ביעדים למילוי המשימות שהצבנו לעצמנו.

אישור פיקוד העורף לטופס 4

גורם חוץ אחד אשר ממנו נצטרך לקבל אישור איכלוס הינו פיקוד העורף, אשר תחום אחריותו מטעם מדינת ישראל המרחבים המוגנים בבניין, נותן אישור תקינות הממ"דים (מרחב מוגן) אשר ניבנו על ידי הקבלן. אישור זה יתקבל לאחר פתיחת תיק באתר פיקוד העורף, אשר אליו נעביר את כלל הבדיקות והאישורים.

לאחר קבלת האישורים על ידם, ייקבע ויערך סיור פיזי של נציג מטעם פיקוד העורף באתר הבנייה, על מנת לעבור על כלל הממ"דים ולראות ולבדוק באם ישנם הערות (ריג'קטים). במידה והסיור עבר לשביעות רצון נציג פיקוד העורף, יועבר על ידם אישור הג"א לתקינות ואישור המרחבים המוגנים .

אישור כיבוי אש לטופס 4

גורם חוץ שני הינו כיבוי אש, אשר בתחום אחריותו בטיחות הבניין במקרה של שריפה ואש, אשר אליו מעבירים באמצעות יועץ בטיחות אש את כלל בדיקות המעבדה והאישורים הנדרשים, הנקרא נספח דרישות, אשר מוצמד לגרמושקה והתקבל בשלב היתר הבנייה.

לאחר קבלת האישורים מטעם כיבוי אש, ייקבע סיור פיזי של נציג כיבוי אש, אשר יגיע לבניין ויבדוק את כל הבניין, החל מהמרתפים ועד לגג, כולל קומת הפיתוח והקרקע, בהיבטים של בטיחות אש ותקינות הבניין, לפי יעדים ודרישות שהוצבו לבניין בשלב ההיתר וכן לפי הדרישות של כיבוי אש במתן אישור להיתר הבנייה. במידה והסיור עבר לשביעות רצון הנציג, אזי נקבל אישור איכלוס מטעם כיבוי אש. 

חשוב לדעת – רק לעיתים נדירות אם בכלל, מצליחים לעבור את הסיור הראשון, מאחר ורשות כיבוי אש כמעט תמיד נותנת ריג'קטים לתיקון, ואף יכולה לדרוש תוספות נוספות מעבר לנספח הדרישות. אפשר להגיד שכיבוי אש הינו המחסום הקשה ביותר בקבלת טופס 4 .

אישורי הרשות המקומיות לקבל טופס איכלוס

במקביל, נפעל מול המחלקות השונות בעירייה, על מנת לקבל את אישורן, כגון אישור תאגיד ביוב ותאגיד מים עירוניים. לאחר שסיימנו והחתמנו את כל המחלקות, נקבע פגישה עם מפקח הבנייה שהפרויקט בתחום אחריותו, על מנת למסור לו את כל האישורים והבדיקות שהוצאנו ועל פי הדרישות, באם הוצגו כל האישורים הדרושים, ייקבע סיור בשטח פיזית על ידי המפקח, על מנת לראות כי הבניין נבנה לפי ההיתר ואין חריגות בנייה. במידה והסיור הצליח אזי יונפק האישור המיוחל לטופס 4 לחיבור תשתיות חשמל ,מים וטל"כ.

*המדריך נכתב על ידי ירון טל, בעלים של חברת ירון טל ניהול ופיקוח פרויקטים בבנייה, המתמחה בשרות קידום וניהול טופס 4 ליזמים, קבלנים ובונים פרטיים.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות