חרב הפיפיות של נוטלי המשכנתאות
לפני שהמצב יחמיר עוד יותר, הן לרוכשים והן לקבלנים, יש לבצע "חישוב מסלול מחדש" ולשקול בשנית את החיבור הישיר שהיה עד כה בין העלאות הריבית לתנאי המשכנתאות// דעה
לפני שהמצב יחמיר עוד יותר, הן לרוכשים והן לקבלנים, יש לבצע "חישוב מסלול מחדש" ולשקול בשנית את החיבור הישיר שהיה עד כה בין העלאות הריבית לתנאי המשכנתאות// דעה
העלאות הריבית הצרופות הביאו לכך שנוטלי המשכנתאות עומדים כיום, לטוב ולרע, תחת שבט הרחמים של הבנקים. בנק הפועלים, לדוגמא, הציע לאחרונה באמצעות בנק משכן, הצמדה לריבית פריים קבועה, זאת בתמורה להארכת משך החזרת המשכנתא נניח, מ- 20 שנה, ל-25 שנה.
כאן קיים המוקש הגדול שמן הסתם רוב רובם של נוטלי המשכנתאות אינם מודעים לו. אין זה סוד ש-7 העלאות הריבית שהיו עד כה העלו בממוצע את החזר המשכנתא החודשי בכ-800-900 שקלים לחודש, למי שלקח משכנתא בסך מיליון שקלים. אין ספק שמדובר כאן בסכום נכבד ביותר שרבבות משקי בית יתקשו מאוד לעמוד בו.
מתברר כי המציאות חמורה שבעתיים. אם בעבר על כל מיליון שקלים ההחזר היה כ-1.35 מיליון, הרי שכיום ההחזר מתקרב לכ-1.7 מיליון ומי שנאלץ להשלים את המימון דרך גופים חוץ בנקאיים, יחזיר כ-1.8-1.9 מיליון.
ובמילים אחרות, ההטבה, כביכול, שמעניק בנק הפועלים דרך בנק משכן ובעקבותיו ככל הנראה ילכו גם בנקים נוספים, הינה לא רק הטבה זמנית, אלא בבחינת חרב פיפיות שבסופו של דבר תגדיל משמעותית את סכום ההחזר של משק בית ממוצע.
נשאלת השאלה האם, בכלל, אפשר וניתן לשנות את רוע הגזירה? ובכן, לממשלה החדשה, כמו לקודמתה, לא תהיה טכנית סמכות לשנות את המצב, אולם ניתן ואפשר להשפיע על בנק ישראל, על מנת שיעצור לכל הפחות את החמרת המצב.
לטעמי היה מקום לשקול עוד בטרם שרשרת העלאות הריבית, ובמיוחד בתקופה כה רגישה של משבר כלכלי עולמי, לבדל(!) את כל נושא המשכנתאות מהריבית הכללית במשק. המציאות של מחצית השנה האחרונה מוכיחה כי העלאות הריבית ובד בבד הקשחת תנאי המשכנתאות הביאו לרע מכל העולמות.
מחד גיסא, לפחות עד כה, העלאות הריבית לא עצרו כלל ועיקר את דהירת מחירי הדיור כלפי מעלה. נכון, היו במהלך החודשים האחרונים פחות עסקות, אולם באלה שהיו לא באה התמתנות רמות המחירים. ומאידך גיסא גובה המשכנתא הממוצעת המשיך לעלות וחצה את המיליון שקלים, כשבד בבד, כאמור, ההחזר עלה משמעותית.
ובמילים אחרות: הנזק כתוצאה ממדיניות בנק ישראל לשוק הדיור היה גדול פי כמה וכמה לעומת התועלת. אזכיר גם נקודה משמעותית לא פחות, שהעלאות הריבית פגעו לא רק ברוכשי הדירות, אלא כמובן גם ביזמים והקבלנים שהריבית שאותה הם משלמים כיום על מימון הפרויקטים, גדלה פלאים ומקשה עליהם מאד.
במהלך הימים האחרונים, שמענו יותר ויותר על קבלנים, ובמיוחד קבלנים קטנים ובינוניים, שנאלצים להחזיר קרקע שאותה רכשו לא מכבר במחירי שיא. בלא מעט מקרים, אותם קבלנים מעדיפים לוותר על רווח, או אפילו להחזיר את הקרקע במחירי הפסד ובלבד שלא להיתקע ולמכור דירות במחיר שאינו מצדיק את התחלת הבנייה. אחרים מסתכנים ב"פשיטת רגל" אפשרית במידה ולא יעמדו בהוצאות.
על כן המלצתי, ולפני שהמצב יחמיר עוד יותר, הן לרוכשים והן לקבלנים, לבצע "חישוב מסלול מחדש" ולשקול בשנית את החיבור הישיר שהיה עד כה בין העלאות הריבית לתנאי המשכנתאות. זה לא עושה טוב לשוק הדיור וענף הנדל"ן ומן הסתם עלול, שלא לצורך לפגוע באופן כזה או אחר בכלכלת ישראל ובצמיחה במשק, דווקא בתקופה רגישה זו של כלכלה עולמית לא יציבה וקרובה לתרחיש של מיתון.
כותבת המאמר צאלה רוזנבלום עמור היא משנה למנכ"ל חברת מ.אביב
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן