banner
עו"ד שיר טורם-הספרי // צילום: יוהנס פלטין | Depositphotos
עו"ד שיר טורם-הספרי // צילום: יוהנס פלטין | Depositphotos

דיור ותעסוקה כפתרון ללוחמים משוחררים?

שיקום ושדרוג שני אזורי הפריפריה שהתפנו, יכולים להפוך לאזורי התיישבות עם קדימות ועדיפות ברורה ללוחמים // דעה

עו"ד שיר טורם-הספרי 04.12.2023

מטבע הלשון "לפנק לוחמים" עולה חדשות לבקרים כשאנו ניצבים בפני מלחמה, קל וחומר אתגר קיומי. ואכן מאות אלפי לוחמים ותומכי לחימה, בסדיר, קבע ובמילואים עושים לילות כימים על מנת להגן על מדינת ישראל וראויים לכל עזרה אפשרית.

אולם, הפינוק האמיתי שעל מקבלי ההחלטות בממשלת ישראל ועל כולנו, הינו לא רק לפנק את חיילינו בעוגות קצפת, דברי מתיקה, ביגוד טרמי חם ושאר מיני אביזרים, אלא גם ובעיקר בהבטחת עתידם, הן בתעסוקה והן בדיור.

יעד זה מקבל בימים אלה חיזוק משנה לאור הדיונים אודות תקציב 2023 ובמיוחד תקציב 2024. מעבר לעובדה, שברורה לכל, שיש להעניק בתקציב זה משקל רב ביותר לכל מה שקשור למערכת הביטחון, עבור המלחמה הנוכחית ועבור הצרכים הביטחוניים העתידיים.

על כן שומה על מקבלי ההחלטות לשים דגש מיוחד בעת הזאת על הפיכת התעסוקה והדיור למנופי צמיחה של המשק בכלל, ועבור אותם לוחמים בפרט. לטעמי מדובר בשני תחומים המקבלים בדרך כלל טיפול נפרד במשרדי הממשלה, אולם הדעת נותנת שיהיה סנכרון מלא ביניהם, בבחינת "הא בהא תליא", כלומר האחד תלוי בשני.

אחד הרעיונות שאפשר וניתן להוציא לפועל הינו באמצעות שיקום ושדרוג שני אזורי הפריפריה שהתפנו כמעט לחלוטין, מערב הנגב (עוטף עזה לשעבר) והגליל העליון, ליעדים שבהם ייושם במהלך העשור הקרוב, ובכלל, שילוב מגורים ותעסוקה זמינים עם קדימות ועדיפות ברורה ללוחמים ולתומכי הלחימה.

בנגב המערבי, לדוגמא, צריך לקדם כבר היום תכנית מקיפה שתעניק ליוצאי הצבא אופציה לקבל מהמדינה חצי דונם על מנת לבנות את ביתם, כשגם עלות זו תסובסד בהלוואת מקום עומדת  או לחליפין דירה במחיר מוזל במיוחד שחלקו יהפוך בהמשך למענק מקום.

בד בבד לדיור, יהיה צורך חיוני לדאוג ליוצאי הצבא למנעד רחב של אפשרויות תעסוקה הולמות, זאת לאור ניסיון העבר המלמד על כך שמרבית האוכלוסיות החזקות לא נותרו בפריפריה אם לא הייתה להם תעסוקה הולמת.

כאן יהיה צורך בו זמנית גם לעודד מפעלי הייטק ואחרים לעקור לפריפריה, זאת באמצעות פטורים ממיסוי לטווח הארוך, אולם עד שתהליך זה ימומש, יש לשפר משמעותית את תשתיות התחבורה בין הפריפריה לבין המרכז, על ידי שדרוג מערך הרכבות הקיים, הפעלת מערך יעיל 24/7 אוטובוסים חשמליים נוחים ומהירים (brt) ועוד אלטרנטיבות שייתרו את השימוש בשני כלי רכב למשפחה שהופך כיום את המעבר לפריפריה ללא כדאי בעליל עבור רבים וטובים.

לטעמי מדובר ביעד החורג מ"הטבות ללוחמי צה"ל". זהו יעד לאומי מהמעלה הראשונה שיש לו גם מערך ערכי ומוסרי עבור מיטב צעירי הדור הבא וגם יש לו בעליל ערך לאומי וכלכלי פרקטי בכך שיוכל להתניע מעבר של יותר ויותר אוכלוסיות חזקות מהמרכז לעבר הפריפריה.

ובינתיים, אנא לא לשכוח להמשיך ולסייע לחיילינו המקיזים את דמם עבורנו גם לאחר תום הקרבות. 

*כותבת המאמר עורכת הדין שיר טורם הספרי היא ממתגת ערים ונדל"ן

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות