"הנתונים מעידים על המשבר העמוק שבו נמצא הענף מתחילת משבר הקורונה"
כך אומר היום נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, לאחר פרסום סקירת האוצר המתייחסת לרבעון השני של השנה. גם גורמים נוספים הגיבו לנתונים: "קנו פחות דירות בשוק החופשי במרכז הארץ לא כי אין ביקושים אלא כי אין דירות". ויש גם מי שמעריך שברבעון השלישי הנתונים צפויים להעיד על שיפור במצב
שיא שלילי של 17 שנה בעסקאות בענף הנדל"ן, שפל חסר תקדים ברכישות תושבי החוץ וירידה גורפת במכירת דירות על ידי משקיעים, משפרי דיור וגם זוגות צעירים. אלו חלק מהמסקנות של סקירת ענף הנדל"ן למגורים לרבעון השני של 2020 שפורסמה היום על ידי משרד האוצר.
רגע אחרי פרסום הנתונים, גורמים שונים מענף הנדל"ן מגיבים על הנתונים והמסקנות של הדו"ח.
ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, מסר היום בתגובה לנתוני האוצר כי: "צניחה של כ-30% במדדי רכישת הדירות בישראל, לצד הקיפאון המקביל בהתחלות הבניה והיצע הדירות, מעידים מעל לכל על המשבר העמוק שנו נמצא הענף מתחילת משבר הקורונה, על הקיטון החד בהכנסות המדינה ממסי הנדל"ן ומכירת קרקע בהיקף של מעל לשני מיליארד שקל, וזו רק התוצאה של הגל הראשון. המדינה זקוקה היום למדיניות מרחיבה שתפעל בצד הביקוש ובצד ההיצע של הדירות, על ידי עידוד רכישת דירות במתן תמריצים והקטנת הרגולציה המכבידה על הענף, אחרת נהיה עדים להמשך המיתון בו ולעליית מחירים חריפה מיד עם סיום משבר הקורונה".
אלי רוזנטל מנכ"ל ארגון הקבלנים והבונים מחוז תל אביב והמרכז אומר כי: "הנתונים שפרסמה הכלכלנית הראשית אינם מפתיעים כלל, זאת מאחר ומדובר בתקופה בה חווינו את הגל הראשון של מגיפת הקורונה בארץ. תקופה בה המדינה כולה הייתה משותקת למשך כמעט חודשיים, אנשים רבים פוטרו או נשלחו לחל"ת ונוצר חוסר וודאות שהשפיע באופן משמעותי על קבלת ההחלטות של כולנו. מאחר ורכישת דירה היא בין ההחלטות המשמעותיות שאדם עושה בחייו, חוסר הוודאות נתן אותותיו גם אצל קהל הרוכשים, ללא קשר אם מדובר בזוג צעיר שרוכש דירה ראשונה, משפרי או מצמצמי דיור וגם אלה הרוכשים דירה להשקעה. בתקופות של חוסר וודאות, מי שלא חייב לבצע את העסקה, ימתין להתבהרות המצב. חשוב להבין כי גם משדרגי הדיור שהיו צריכים למכור את דירתם במקביל לרכישת הדירה החדשה, התקשו בכך בעקבות הסגר וחוסר הוודאות יצר הקפאה עמוקה ומשמעותית של חודשיים בשוק הדיור כולו. באשר לנתוני הרבעון השלישי לשנת 2020 שעתידים להתפרסם, אני מעריך כי נראה שיפור במגמה כיוון שהשוק כולו רוכשים ומוכרים כאחד, מבינים שהמגיפה כאן להישאר לזמן ארוך ומי שידו משגת ומתאפשר לו לבצע עסקאות כבר חזר מזמן לשוק".
צבי ויינר , מנכ"ל קבוצת מגידו המתמחה בייזום, תכנון וביצוע של פרויקטים למגורים רחבי הארץ מציין : "כל מצב של חוסר יציבות ביטחונית או כלכלית משפיע מיידית על התנהגות השוק, אורך מספר חודשים, ובא לידי ביטוי גם במוטיבציה לרכוש דירה. מגיפת הקורונה היא מן הסתם מצב שהעולם טרם חווה או הכיר והשפעתה על התנהלות הצרכנים תהיה ניכרת כל עוד המגיפה איתנו, גם אם כרגע , כשקיימת הכרה כי היא תהיה ממושכת ממשברים אחרים, רואים התאוששות וחזרה של רוכשים לשוק. התבוננות מעמיקה על הנתונים מראה כי ניתן לבדל אזורים בארץ אחד מהשני ולא בכולם ראינו את אותה תגובה. כך למשל, באזור הדרום. הערים שמדרום למרכז- בין אשקלון לבאר שבע חוות בשנתיים האחרונות תנופת פיתוח חסרת תקדים ולכן הפכו מוקד משיכה לאוכלוסייה הן מהדרום , מהשפלה וגם מהמרכז. כאשר מחירי הנדל"ן נמוכים מהממוצע הארצי, והמדינה מעניקה הטבות מס, אנשים מעדיפים להתנהל כלכלית תוך רמת סיכון נמוכה כאשר מדובר על דירה למגורים או להשקעה. ההון העצמי הנדרש נמוך יותר כמו גם גובה החזר המשכנתא. אני יכול להעיד שבפרויקטים שלנו לשוק החופשי בלבד , מהרבעון הראשון של שנה זו יש מגמת עלייה ברכישת דירות. אמנם בחודש אפריל הייתה צניחה משמעותית בעסקאות בעקבות פרוץ משבר הקורונה ותגובת המשק שנסגר כמעט באופן מלא לתקופה קצרה אבל בחודשים מאי ויוני חווינו עלייה מעל 70% ברכישת דירות לעומת הרבעון הראשון ולעומת תחילת הרבעון השני. גם ברבעון השלישי של השנה אנו רואים עלייה בנתונים".
לדברי שמאי מקרקעין ישראל יעקב: "לא מפתיע שחלה ירידה במכירת דירות בתקופה במהלכה המשק היה סגור. עם זאת, אני יכול לומר מהפרויקטים שאני מלווה כי מיד אחרי הסגר ובעיקר בחודשים יולי אוגוסט הייתה עלייה חדה במכירת דירות חדשות גם בהשוואה לשנה שעברה. צריך להבין שהביקושים לדיור הינם ביקושים קשיחים. סגר במשק גורם לעלייה חדה מיד לאחר אחריו. אני מעריך שנראה את זה פעם נוספת לאחר הסגר הנוכחי".
אודי בלום, מנכ"ל חברת מטרופוליס מסר היום כי: "פרסום נתוני המכירות שהוציא היום האוצר מהווה הצגת תמונה לא רלוונטית על התנהלות שוק הדיור. ברבעון השני של 2020 משרדי המכירות היו סגורים והמשק בסגר ולכן ההשוואה לרבעון המקביל אשתקד אינה רלוונטית. לא ברור מדוע האוצר מפרסם עכשיו נתונים על יוני בזמן שכבר התפרסמו נתונים המראים על עלייה חדה בביקושים לדירות ולמשכנתאות אחרי הסגר. כבר ביוני חלה עליה במכירות, ויולי – אוגוסט היו חודשי שיא. כמו כן אין התייחסות בסקירה לנושא ההיצע. ברור שקנו פחות דירות בשוק החופשי במרכז הארץ והסיבה לכך היא לא שאין ביקושים אלא שאין דירות. אחרי שנים שהמדינה שיווקה רק קרקעות מחיר למשתכן , קידמה בעיקר תוכניות על קרקע מדינה בותמ״ל, ולא הסירה חסמים בתחום ההתחדשות העירונית הקבלנים נותרו ללא סחורה בשוק החופשי. את התוצאה ניתן לראות במדד מחירי הדיור שממשיך לעלות בתקופה זאת על אף הירידה המלאכותית בביקושים כתוצאה ממשבר הקורונה".