היזם פשט את הרגל? לא ניתן לכפות על הדיירים בחירת יזם לביצוע עבודות תמ"א 38
נאמנן הנכסים פרסם מכרז אולם הדיירים סירבו לקבל את היזם שנבחר. זה הגיע עד לעליון, שקבע כי מדובר בהתקשרות שדורשת יחסי אמון
נאמנן הנכסים פרסם מכרז אולם הדיירים סירבו לקבל את היזם שנבחר. זה הגיע עד לעליון, שקבע כי מדובר בהתקשרות שדורשת יחסי אמון
"ספק אם ניתן לכפות על בעלי זכויות להתקשר עם יזם שלא נבחר על ידם, בשים לב לאופי ההתקשרות הדורשת יחסי אמון מיוחדים ושיתוף פעולה ממושך", כך כתבה שופטת בית המשפט המחוזי בלוד, עירית וינברג-נוטוביץ, בהחלטה שבה ביטלה הסכם בין קבוצת בכר נדל"ן, שנשכרה לביצוע עבודת תמ"א 38 לבין בעלי הזכויות בבניין, על רקע הליך פשיטת רגל של החברה. לפני מספר ימים דחה בית המשפט העליון בקשה לעיכוב ביצוע ההחלטה שהגישה חברת הנדל"ן א. לוי השקעות שאמורה הייתה להחליף את קבוצת בכר במסגרת הליכי כינוס הנכסים.
קבוצת בכר, שלפני שנה ניתן נגדה צו לפתיחת הליכים לפי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, חתמה על הסכמים לביצועם של 10 פרויקטים עתידיים של התחדשות עירונית אשר טרם החל ביצועם. במסגרת הליכי חדלות הפירעון, פרסם נאמן שמונה לנכסי החברה הזמנה להציע הצעות לרכישת זכויות קבוצת בכר בפרויקטים העתידיים. הזוכה הייתה חברת א. לוי השקעות שנתנה את ההצעה הגבוהה ביותר שעמדה על סכום כולל של 10 מיליון שקל. החברה זכתה בהצעה, לאחר שמציעים אחרים לא ניגשו להליך ההתמחרות.
אחד מהפרויקטים שאמורה הייתה קבוצת בכר לבצע היה תמ"א 38 בבניין ברחוב הרא"ה ברמת גן. דיירי הבניין סירבו להעברת הפרויקט לידי חברת א. לוי. בהתנגדות שהגישו לבית המשפט המחוזי הם טענו כי אין להם כל היכרות עם המבקשת או אמון בה ובחוסנה הכלכלי; וכי עקב טיב ומהות הפרויקט – הדורש יחסי אמון מיוחדים – אין מקום לכפות עליהם את ההתקשרות עמה.
הדיירים ברחוב הרא"ה יצרו קשר עם חברת מעוז דניאל, והגיעו איתה להסכמה שלפיה החברה תשלם עבור הזכויות בפרויקט הרא"ה 1.5 מיליון שקל. הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי הצהיר בבית המשפט כי על אף שמבחינה עקרונית ניתן לכפות על בעלי הזכויות את חברת א. לוי, הרי שיש לתת משקל משמעותי להתנגדותם. הממונה הדגיש כי מאחר שמדובר בהתקשרות עתידית לטווח ארוך המחייבת שיתוף פעולה שוטף בין הצדדים לאורך זמן, יש לשאוף ליצירת יחסים טובים ותקינים בין הצדדים, שאינם נעשים תחת כפיה מצד בית המשפט.
השופטת וינברג נוטוביץ קיבלה את עמדת הדיירים, והורתה על ביטול ההסכם בינם לבין קבוצת בכר, מהלך שמשמעו כי קבוצת א. לוי שנכנסה בנעליה של הקבוצה לא תוכל לבצע את הפרויקט ברמת גן. בהחלטתה ציינה השופטת כי: "ספק בעיני אם ניתן בכל מקרה לכפות על בעלי זכויות להתקשר עם יזם שלא נבחר על ידם".
חברת א. לוי הגישה ערעור לבית המשפט העליון, בדרישה לעכב את ביצוע החלטת בית המשפט המחוזי. השופטת רות רונן דחתה את הבקשה. "נימוקי המבקשת בבקשה שלפניי עולה כי האינטרס שלה בביצוע הפרויקט הוא אינטרס כלכלי-מסחרי בלבד. המבקשת לא טענה כי יש לה עניין ייחודי בפרויקט הספציפי בו עסקינן, או כי ביצועו טומן בחובו ערך מוסף עבורה החורג מערכו הכספי", היא כתבה בהחלטתה.
מנגד, השופטת ציינה כי עיכוב ביצוע החלטת בית המשפט המחוזי צפוי להביא לעיכוב נוסף בביצוע פרויקט הרא"ה. "ביצוע הפרויקט מילא התעכב בשל כניסתה של קבוצת בכר להליכי חדלות פירעון, ועיכוב נוסף עלול להכביד על בעלי הזכויות ולגרום להם נזקים. זאת, בין היתר בשים לב לכך שהחלטת הוועדה המקומית לאשר מתן היתר לביצוע הפרויקט תקפה לפרק זמן מוגבל של שנתיים".
השופטת אף הטילה הוצאות משפט בסך 6,000 שקל על חברת א. לוי.
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן