המדינה מזהירה: נגביל את התמורות ליזמים גם בפריפריה
עינת גנון: "אני מפצירה ביזמים שנכנסים לפריפריה להתעניין אצלנו בכללי המשחק, ולא להבטיח תמורות שלא יוכלו לעמוד בהן"
עינת גנון: "אני מפצירה ביזמים שנכנסים לפריפריה להתעניין אצלנו בכללי המשחק, ולא להבטיח תמורות שלא יוכלו לעמוד בהן"
ההתחדשות העירונית בפריפריה מתחילה לצאת לדרך: בפאנל בנושא שהתקיים בכנס הנדל"ן השנתי של אתר מגדילים, בהנחייתה של הילה ציאון, עורכת הנדל"ן של YNET וכתבת הנדל"ן של ידיעות אחרונות, הציגו נציגי המדינה, הרשויות והיזמים את האתגרים וההזדמנויות בענף.
עינת גנון, סמנכ"לית הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, התייחסה לנושא ההתחדשות העירונית בפריפריה והתמקדה בישובים הססמיים בהם יש כ- 30,000 יח"ד שיש לחזק כנגד רעידות אדמה, היא ציינה כי : "כרגע הם עושים מיפוי של המבנים בפריפריה הססמית והתקבל תקציב של כ- 60 מיליון ₪ לתכנון של אותם אזורים, בנוסף הפעלנו קול קורא למענקים בשנה שעברה להשלמת כדאיות כלכלית". לדבריה, "שמנו את הנושא על סדר היום לצערי בצירוף רעידות אדמה בטורקיה וסוריה זה נתן פוש".
מאיר ברון, מנהל פיתוח עסקי י.ח דמרי ציין בפאנל: "כחברה שגדלה ונוצרה בפריפריה מכירים תודה לפריפריה מאמינים שפינוי ובינוי זה ציונות ושזה מציל חיים של אנשים אבל כמובן שאנחנו נמצאים שם גם מסיבות כלכליות. יש הרבה שיטות ושמועות על איך ייצרו כדאיות כלכלית בפריפריה ואין ספק שחייבים, כי הבניינים מתיישנים ורמת התחזוקה שלהם בפריפריה נמוכה מהרמה של בניינים בני אותו גיל במרכז. אנחנו מאמינים שהכדאיות הכלכלית תגיע, לפני שנה שאנחנו התחלנו לא הייתה אף חברה בפריפריה, היום יש כבר יותר יזמים ואפילו מתחרים על מתחמים, גם האוכלוסייה כבר יותר מודעת ומתחילה להאמין בזה."
עינת גנון ציינה בתגובה לדבריו כי: "המענקים של המדינה ליזמים קובעים כללי משחק ברורים, והמדינה מאוד מאוד מגבילה את נושא התמורות לבעלי הדירות, אז אני מפצירה ביזמים שנכנסים לפריפריה להתעניין אצלנו בכללי המשחק, ולא להבטיח תמורות שלא יוכלו לעמוד בהן, הכיוון שלנו הוא להסתפק בחיזוק ומיגון ומעבר לדירה חדשה ולתמורות מאוד מינימליסטיות".
גל קסטל, סמנכ"ל התחדשות עירונית אורון נדל"ן התייחס לנושא וציין כי: "שיש ערים שמראש מגבילות את התמורות כמו נתניה ואז זה ברור, אבל יש מקומות שזה פרוץ אז אולי צריך להפעיל רגולציה ואז הדרישות מצד הדיירים ועורכי הדין שמייצגים אותם יפסיקו. אנחנו בונים בצפון, במרכז ובדרום והסוד להצלחה זה המון סבלנות, יש לנו בבאר שבע פרויקט גדול שהיה המון שנים על הגדר וזה התקדם ברגע שהרשות העירונית החליטה שהיא רוצה לקדם את זה. צריך ללכת יד ביד עם הרשות".
הדס גבע-מדליה, ראש המנהלת להתחדשות עירונית נתניה ציינה כי : " לנתניה יש יתרון כוועדה עצמאית מיוחדת, אנחנו יכולים לייצר וודאות, אין מעלינו מחוז, תוכנית פינוי נדונה בוועדה המקומית וחסכתם 3 שנים. בנוסף יש לנו מסמכי מדיניות מפורטים, כל בניין בנתניה יודע איך הוא מתחדש יזם ודיירים יודעים מה האפשרויות שלהם, בנושא התמורות, הקביעה של 12 מטר היא לא מרוע לב היא על מנת לייצר וודאות, וכאן אני פונה ליזמים שפועלים בנתניה אם אתם מציעים במכרזים יותר מ – 12 מטר אתם כורתים את הענף שאתם יושבים עליו".
גידי מוזס – סמנכ"ל התחדשות עירונית אקרו נדל"ן , ציין כי: "שהתחילו את ההתחדשות העירונית עם פרויקטים של תמ"א 38 לפי 15 שנה לרשויות המקומיות היו את כל הסיבות להגיד לא, ובצדק, בגלל שאין היטלי ההשבחה, אין הפקעות, אין שטחי הציבור וכדומה. היום ברור שה- WIN-WIN חייב לכלול את הרשות המקומית והיזם כבר יודע את זה מראש והוא יודע ואפילו רוצה להוסיף שטחי ציבור. אולם, בהנחה שתקן 21 הוא לא סתם עוד אופציה להגיד לא, אז הפסקתי להבין איך הרשויות חושבות במקום שיש בו אינטרס ציבורי מובהק לקדם התחדשות עירונית. עיריות שכותבות תוכניות עם רווח של 15% – 14% ליזם כותבות אות מתה, מדובר על פרויקטים שיצאו לפועל עוד 7 שנים מספיק שהמחירים ירדו ב- 4% שהפרויקטים לא יצאו לפועל. אם יש אינטרס ציבורי לתוכנית תשאירו רווחיות סבירה שהפרויקטים יצאו לפועל".
טל קידר, מנכ"ל קידר מבנים ציין כי בנושא התחדשות בניינית, "אנחנו כבר מעדיפים לא לקדם פרויקטים של תמ"א 38 כי חוששים שלא נעמוד בזמנים, עם זאת אנחנו כן מאמינים בהתחדשות בניינית במקומות בהם אין אפשרות לפינוי בינוי ומקדמים פרויקטים כאלו". בנוסף ציין כי : "בתקופות האטה כמו שאנחנו חווים עכשיו חשוב שיש פיזור של פרויקטים על פני פרויקט גדול אחד, היתרון בפרויקטים של ההתחדשות הבניינית שגם היום אנחנו מוכרים בהם יפה מאוד, הוא שיש הרבה אנשים שרוצים לקנות דירות חדשות ליד הבית, אז לדעתי הספידו את התמ"א מהר מדי ".
עו"ד זיו גרומן, בעלים זיו גרומן משרד עורכי דין ציין בפאנל כי: "התחדשות עירונית היא צורך לאומי, פינוי בינוי הוא רק חלק מהפתרונות, אם מדברים על פינוי בינוי בפריפריה, הפריפריה לא תצמח אם לא תהיה בנוסף רכבת. בנושא חלופת שקד או חלופת גולדקנופף לוקח זמן לשוק לעבד תוכניות חדשות, צריך מינימום 5-6 שנים כדי לייצר ודאות ולבדוק האם התוכנית עובדת ורק אז לבטל את תמ"א 38".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן