banner
אילוסטרציה // depositphotos
אילוסטרציה // depositphotos

משבר בהתחדשות העירונית: רשות המיסים דורשת מהיזמים את תשלום המע"מ בגין שכר טרחת עורכי דין הדיירים

החסם הבא כבר כאן, זאת לאחר תחילת דרישות תשלום של רשות המיסים מהיזמים, בגין תשלומי מע"מ עבור חשבוניות עורכי הדין, שממנים היזמים לייצוג הדיירים בפרויקטיי התחדשות עירונית. הרשות להתחדשות עירונית: ראוי ורצוי לתת פתור ממע"מ. רשות המיסים: היזם אינו צד להסכם. מס התשומות אסור בניכוי בידי היזם

רשות המיסים פתחה בהליכי שומה לגביית מע"מ מחברות יזמיות בתחום ההתחדשות העירונית, בגין תשלומים לעורכי דין המייצגים את הדיירים בפרויקטים. ברקע למהלך, עומדת החלטת רשות המיסוי משנת 2018, לפיה נאסר על החברות היזמיות לקזז מע"מ משכר טרחת עורך הדין בפרויקטים להתחדשות עירונית. 

בעקבות ההחלטה דאז, פנתה באותה שנה התאחדות הקבלנים בוני הארץ לרשות המיסים. "התקבלו החלטות ברשות המיסים, על פיהן, היזם או קבלן אינו רשאי לנכות את מס התשומות הגלום בחשבוניות שהוא משלם לבעלי המקצוע, בטענה שהשירות ניתן ע"י בעלי המקצוע לדיירים ולא ליזמים", נכתב בפנייה, "עמדה זו לדעתנו אינה מחויבת המציאות, ויש תימוכין רבים לעמדה לפיה היזמים זכאים לנכות את מס התשומות בגין תשלומים אלו, בשל העובדה כי לולא הוצאות אלו הפרויקט כלל לא היה יוצא אל הפועל וכן מטעמים נוספים. בנוסף, בהתאם לתכלית החקיקה, המדובר בהוצאות שאמורות להתגלגל אל היזם אף אם ההתקשרות הראשונית לא הייתה מולו וזאת כחלק מעלויות הפרויקט המנוהל על ידו. האמור קיבל ביטוי בחוק מיסוי מקרקעין." מאז חלפנו כשנתיים אולם לא נמצא פתרון לחסם האמור. מאחר ומדובר בסכומים שיכולים להגיע למיליוני שקלים, טוענים ברשות להתחדשות עירונית כי הגיעה העת להתיר אותו. עינת גנון, סמנכ"לית הרשת הממשלתית להתחדשות עירונית, אמרה היום ל"מגדילים" כי: "ככלל, אנו סבורים שכל העלויות של הפרויקט צריכות לחול על היזם, הדיירים לא אמורים לשלם הוצאות אלא אם יש להם חוב אישי וכדומה. היום חלק מהפרקטיקה היא שהיזם משלם את שכר טרחת עורך הדין, מאחר ומן הסתם הדיירים לא יכולים לממן אותו וחייבים ייצוג. זאת ועוד, הכנסו את הפרקטיקה הזו להסכם המדף". 

יחד עם זאת גנון מדגישה כי: "אין הדבר אומר שאנחנו קוראים למישהו לעבור על החוק ואם יש חובה לשלם מס אז צריך לשלם אותו. הדבר אומר, שאנחנו כן חושבים שרשות המיסים צריכה להתגייס לעניין, כאחד הגורמים שמתחילת הדרך משתפים פעולה ונרתמים להכיר בכל העסקאות הללו כמשמעותיות". 

באשר לפתרון הסוגייה, שהדיונים בגינה נמשכים מזה שנתיים כאמור, אומרת גנון: "החוק היבש אומר שמי שמקבל את השירותים צריך להוציא חשבונית ולשלם את המס אבל ברור שהדיירים לא יכולים להוציא חשבונית אז זה מלכוד שלכאורה לא יכול להיפתר. יש מי שטוען לפרשנות מקלה לחוק ולמתן פתור מהתשלום ויש מי שסבור כי נדרש תיקון חקיקה. ראוי ורצוי לתת פתור ממע"מ. איך הרשות תסדר את זה? זו כבר החלטה שלה. השתתפנו בפגישות בנושא כי הוא חשוב לנו אבל ההחלטה המקצועית היא של רשות המיסים". 

חיים פייגלין, סגן נשיא התאחדות בוני הארץ, מסר בתגובה: "לאחרונה רשות המיסים התחילה לטפל באגרסיביות בחברות מתחום ההתחדשות העירונית שנהגו לנכות את חשבוניות עורכי הדין. מאיימים על החברות אפילו בהפללה. יכול להיות שזה רק איום אבל גם זה לא תקין ולא ראוי. אין הגיון שלא יאפשרו להכיר בהוצאה הזאת. הרי אפילו בחוזים להתקשרות בין יזמיות לדיירים שהוציאה הרשות להתחדשות עירונית, היזמים מחויבים להעמיד שירותים משפטיים ולשלם אותם. בנוסף, הדיירים לא יכולים לקזז מע"מ כי הם לא עסק".

מרשות המיסים נמסר כי: "סעיף 38 לחוק מתיר ניכוי מס תשומות לעוסק שהוצאה לו חשבונית מס כדין. סעיף 47 לחוק והוראות ניהול ספרים קובעות את הכללים להוצאת חשבונית מס. בין היתר, חשבונית המס אמורה לשקף את זהות הצדדים לעסקה. במספר פסקי דין נקבעו מבחנים לקביעת מקבל השירות, בין היתר, מבחן הצדדים להסכם.

במסגרת פרויקטים של התחדשות עירונית, היזם אינו צד להסכם ולפיכך אין ספק כי מקבלי השירות הינם הדיירים שחותמים על ההסכם עם עו"ד.

היזמים בפרויקטים של התחדשות עירונית אינם מקבלי השירות וכי את חשבונית המס בגין שירותי עריכת הדין יש להוציא על שם הדיירים (או נציגות הדיירים) ולא על שם היזם (אף על פי שהוא זה שנושא בתשלום). המשמעות היא, כי מס התשומות בשל חשבוניות המס הללו אסור בניכוי בידי היזם".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות