כיצד תשפיע העלאת הריבית על רוכשי הדירות, נוטלי המשכנתאות והיזמים בשוק הדיור?
בכירי ענף הנדל"ן, בהם יזמים, עורכי דין, כלכלנים ושמאים, מנתחים את השלכות ההעלאה החמישית ברצף של הריבית לרמה של 2.75% – כל התחזיות החמות במדריך מיוחד
בכירי ענף הנדל"ן, בהם יזמים, עורכי דין, כלכלנים ושמאים, מנתחים את השלכות ההעלאה החמישית ברצף של הריבית לרמה של 2.75% – כל התחזיות החמות במדריך מיוחד
אסף כהנר, מנכ"ל חברת Ewave Nadlan: "מתקיים לנגד עינינו קרב אדיר"
"ישנם שני כוחות הפועלים כרגע על שוק הנדל"ן. האחד הוא גידול האוכלוסין וחוסר היצע דירות מספק גרמו לגל עליות מחירי הדירות שאנו עדים לו בשנתיים האחרונות. הכוח השני, הוא התייקרות הכסף, שבא לידי ביטוי בהעלאות הריבית. התייקרות הכסף הינה גורם ממתן לעליות מחירים בכלל, ובכלל זה לעליות מחירי הדירות. כך שמתקיים לנגד עינינו קרב אדיר, דומה להורדת ידיים, בין שני כוחות מנוגדים המשפיעים על שוק הנדל"ן.
אין לדעת בשלב זה מי משני הכוחות ינצח, אך סביר שנראה התמתנות בקצב עליות המחירים בתקופה הקרובה. אך כדאי לדעת – מי שחשב שאפשרי שמחירי הדירות ימשיכו ויעלו שנה אחרי שנה בקצבים לא רציונאליים ודו-ספרתיים, הרי שהמחשבה בטעות יסודה. גם ללא העלאות הריבית קצב עליות המחיר היה מתמתן – בעיקר בגלל העלייה בקצב התחלות הבנייה, ודינמיקה של גלי עליות מחירים".
עו"ד מורן גור: "לא נראה השפעות משמעותיות באזורי הביקוש"
"שוק הנדלן להבדיל משווקים אחרים בעולם הגיב ומגיב בצורה יציבה לאלטרנטיבות משתנות, לרבות רכיב הריבית שמאמיר זו הפעם החמישית בתקופה קצרה. לכאורה היה מצופה שנראה השפעה על מחירי הדיור אולם מאחר ושוק זה כאמור יציב, הרי שלא נראה השפעות משמעותיות באזורי הביקוש. באזורים שאינם של משפרי דיור אלא של משקיעים כן אנו צופים השפעה קלה אך גם היא לא תיהיה דרמטית.
הלכה למעשה המבחן המשמעותי ביותר הינו התמודדות עם החסמים הבירוקרטיים תכנוניים שיזרימו היצע משמעותי של דירות לשוק לרבות במתן דגש על התחדשות עירונית מתחמית – רק רכיב זה ישפיע על עקומת ההיצע והביקוש. מגמה זו החלה אט אט לקרום עור וגידים בשנת תשפ״ב ואנו מקווים שבשנה זו תייצר עוד ועוד אפיקים באספקט זה".
שי בן עמי, כלכלן מגשר ושמאי מקרקעין: "לא תבלם עליית המחירים"
"אינני סבור כי החלטה נוספת בדבר העלאת ריבית בנק ישראל היא זו אשר תבלום את עליית המחירים, אם נחשוב על הטווח הרחוק אני אף סבור שעלייה זו אף עלולה להזיק. נתמקד בטווח הקצר, עלייה זו, לטעמי, עלולה להאט את העלייה החדה במחירי הדירות לה אנו עדים במשך השנה שחלפה, אמנם עליית הריבית היא לא זו שתוריד את רמת המחירים.
העלאת הריבית היא לא הפתרון אשר יוביל לשינוי ברמות המחירים, אשר עולים בקצב אקספוננציאלי. לשם פתרון אשר יוריד את רמת המחירים, מעבר לניסיון האטת המחירים, דרושה התערבות ממשלתית מיידית, התערבות כזו שתגרום למהלכים ושינויי חקיקה אשר יגדילו את ההיצע בטווח הקצר, והן בטווח הארוך".
ליאור יוסף בדש, שמאי מקרקעין וכלכלן: "היזמים יאלצו להוריד את המחירים"
"בחודש דצמבר 2020 בנק ישראל הסיר את ההגבלה על מסלול פריים במשכנתאות, כך שמאותה נקודת זמן ניתן היה ליטול לצורך רכישת דירות מגורים עד 2/3 מהמשכנתא במסלול פריים. הסרת ההגבלה בזמנו על ידי בנק ישראל הייתה למעשה חסרת אחריות בכך שגרמה לעלייה בביקושים של משקי הבית לרכוש דירות מגורים במינוף גבוה במסלול פריים, כך שההשפעה של העלייה בריבית תפגע בעיקר במשקי בית ש"קפצו מעל הפופיק" ורכשו דירות מגורים במינוף גבוה בכלל ובמסלול פריים בפרט.
על הציבור להבין ששיעור הריבית במשק הישראלי לא יכול להיות מנותק משיעור הריבית העולמית, והמגמה העולמית בהובלת ארה"ב היא להעלות את הריביות ולסיים את עידן האשראי/המימון הזול. כתוצאה מהעליות האחרונות בשיעורי הריבית נתחיל לראות השפעה מעבר לשוק הפרטי (דירות) גם על חברות יזמיות/קבלניות שייתכן ויאלצו להוריד את המחירים ולמכור דירות ו/או קרקעות שנשמרו כמלאי עסקי כדי לשפר את החוסן הפיננסי שלהם מול הבנקים ולפרוע הלוואות שניטלו למימון הפרוייקטים".
אירית הופר, בעלים של משרד אינהאוס שיווק פרויקטים: "גזרה קשה"
"השימוש בעליית הריבית כצעד אל מול האינפלציה הכללית הוא מובן ודי צפוי. אולם לענף הנדל"ן זוהי גזרה קשה ומשמעותית מאוד בעלת היבטים משמעותיים הן עבור רוכשי הדירות והן עבור יזמים. הפגיעה בציבור לוקחי המשכנתאות ובעלי המשכנתאות במסלולים החשופים לעלית הריבית היא מיידית וברורה. המשכנתאות מתייקרות ומעבר להחזר החודשי שעלה, ההון העצמי הנדרש למימון הדירה, עלה גם כן, דבר המקשה עוד יותר על ציבור הזוגות הצעירים ומרחיק אותם צעד נוסף מחלום הבעלות על דירה. בהיבט היזמי, מדובר בהכבדה נוספת אשר מצטברת לעלייה משמעותית מאוד ברכיב עלויות המימון בפרויקטים והמשמעויות הן רבות. בהיעדר פתרון מהיר להגדלת היצע הדירות באופן משמעותי, המשך מגמת עליית המחירים היא בלתי נמנעת.".
רוני מזרחי נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו": "נזק חסר תקדים"
"צר לי, אולם נגיד בנק ישראל רואה את התמונה הכלכלית דרך פריזמה צרה ואינו מנתח נכונה את התמונה הכוללת בכלל ושוק הנדל"ן בפרט מול סכנת האינפלציה, שבפועל נבלמה על כ-4.5 אחוזים, וכן והחשש מירידת שער השקל, מול אלה נגרם נזק חסר תקדים לשוק הדיור ובמיוחד לנוטלי המשכנתאות וכן קיים חשש לירידת שיעור הצמיחה והאטה כללית במשק ורבבות נוטלי משכנתאות שיקלעו ללא ספק לקשיים כלכליים גדולים. האם כל זה שווה את העלאות הריבית? מסופקני".
איציק סימון, בעלי סוכנות הביטוח המובילה בנדל"ן: "נושאים חשובים נדחקו הצידה"
"עם כל הכבוד להלאות הריבית, על מקבלי ההחלטות לתת את הדעת הרבה יותר למתרחש בשוק הדיור, להיעדר היצע, להיעדר הפיקוח על אלפי אתרי בנייה, מה שמשפיע ללא ספק על מחירי הדיור ומרכיב הביטוח שעולה בייחוד בהעדר היכולת לפקח כהלכה על הבטיחות. דומה שהעלאות הריבית דחקו הצידה נושאים חשובים לא פחות דוגמת אלה!".
מאור אוחנה, מנכ"ל חברת דרכנו לייעוץ משכנתאות: "פגיעה קשה בבעלי המשכנתאות"
"העלאת הריבית פוגעת קשות בבעלי המשכנתאות ובנוטלי משכנתאות חדשות. על פי בדיקה שביצענו, ההחזרים החודשיים בגין משכנתא ממוצעת של 1 מיליון ₪ ל 30 שנה יעלו בכ- 469 ₪ לחודש בהשוואה למשכנתאות שניטלו בתחילת השנה והעלות הכוללת של ההלוואה תעלה בכ- 182,000 ₪. העלאת הריבית היא מהירה מדי ובשיעורים גבוהים והשוק לא מספיק להסתגל לשינויים, בחודש שעבר כבר ראינו שמדד המחירים לצרכן ירד וייתכן שהמגמה הייתה ממשיכה מבלי לפגוע פגיעה קשה כל כך בנוטלי ובעלי המשכנתאות. יש לזכור כי הליך רכישת הדירה הוא לא מיידי ויש היום זוגות שהתחייבו לרכישת דירה או שזכו בדירות במסגרת תוכניות הדיור הממשלתיות והתחייבו ליזמים והפגיעה בהם היא קשה בעיקר לנוכח העובדה שרובם נטלו משכנתאות בשיעורי מימון גבוהים".
התאחדות הקבלנים בוני הארץ: "תפיסה מעוותת"
"החלטת הנגיד להעלות בחדות את הריבית שוב היא סימן מסוכן שלהערכתנו ישליך על התנהלות ענף הבנייה והתשתיות מייד ויגיע לכיס של כל ישראלי בחודשים הבאים. התפיסה המעוותת, לפיה ריבית גבוהה יותר תטפל במשבר הדיור היא טעות מרה שתמשיך לגרום ל'סגירת הברזים' של מימון הבנייה במערכת הבנקאית מול זינוק במספר הישראלים שלא יכולים למצוא לעצמם פתרון דיור הולם. ראינו באוגוסט שינוי מגמה לטובה בתחום האינפלציה בישראל ולמרות זאת, בנק ישראל מבצע עכשיו הליך שראשיו בעצמם הגדירו כמרסן צמיחה מהותי. יואיל נגיד בנק ישראל ויסתכל על ההיסטוריה הכלכלית שלנו, וילמד כי פגיעה קשה בייזום כלכלי בכלל ובייזום בנייה בפרט היה ונשאר מסכן מספר אחת של הכלכלה הישראלית תמיד. לציבור בישראל מגיע מהבנק המרכזי שלו התנהלות שקולה ומדודה התואמת את מצבה הכלכלי של המדינה ולא את זה של תושבי צפון אמריקה או מערב אירופה".
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן