banner
Depositphotos
Depositphotos

עכשיו זה סופי: הריבית עלתה ב-0.75% נוספים, לרמה של 2.75%

על פי ההערכות, שיעור האינפלציה צפוי להסתכם בשנת 2022 ב-4.6% ובשנת 2023 צפוי לרדת ל-2.5%. כל השיקולים להעאלת הריבית וכיצד השפיע שוק הדיור על ההחלטה?

הוועדה המוניטרית החליטה היום (3.10.22) להעלות את הריבית ב-0.75 נקודות האחוז לרמה של 2.75%. זו העלייה החמישית ברציפות, כאשר בלשכת שמאי המקרקעין בישראל סבורים כי גל העלאות הריבית של בנק ישראל החל לבלום את עליית מחירי הדירות.

הוועדה התייחסה בהחלטתה גם למחירי הדירות, שעלו בשנים-עשר החודשים האחרונים ב-17.9%, קצב גבוה באופן משמעותי בהשוואה לקצב של השנים האחרונות.  לצד זאת, מספר היתרי והתחלות הבנייה עלו ונמצאים ברמה גבוהה מאוד. מנגד, סיומי הבנייה נותרו נמוכים עד כה על רקע התארכות משך הבנייה. מספר העסקאות ממשיך לרדת והיקף המשכנתאות שניטלו באוגוסט הצטמצם ועמד על 9.6 מיליארדי ש"ח, אך עודנו גבוה ביחס לשנים קודמות. קצב העלייה החודשי של מחירי השכירות התגבר, ואלו עלו ב-0.8% באוגוסט.

עוד על פי הדיווח של בנק ישראל, האינפלציה בישראל מצויה מעל הגבול העליון של היעד, ועומדת בשנים-עשר החודשים האחרונים על 4.6%, כאשר האינפלציה נרשמת במנעד רחב של סעיפי המדד. בין השיקולים בהעלאת הריבית – הציפיות לאינפלציה לשנה הראשונה, שוהות בסביבת הגבול העליון של היעד והציפיות משוק ההון לשנה השנייה ואילך מצויות בתוך תחום היעד. "מאז החלטת המדיניות האחרונה, השקל בלט בחולשתו כשנחלש מול הדולר ב-8%, מול האירו ב-6.2% ובמונחי השער האפקטיבי ב-5.9%", מציינים עוד בבנק ישראל, "במשק הישראלי נמשכת פעילות כלכלית איתנה ושוק העבודה מוסיף להיות הדוק ומצוי בסביבת תעסוקה מלאה. האינדיקטורים לפעילות במשק ממשיכים גם הם להעיד על פעילות מוגברת ורמת התוצר גבוהה מהמגמה שהייתה חזויה בטרם משבר הקורונה". זאת ועוד, חטיבת המחקר של הבנק עדכנה את תחזיתה ומעריכה שהתוצר יצמח בשנת 2022 בשיעור של 6% ובשנת 2023 בשיעור של 3%. שיעור האינפלציה צפוי להסתכם בשנת 2022 ב-4.6% ובשנת 2023 הוא צפוי לרדת ל-2.5%.

בהיבט בינלאומי בחנה הוועדה את השלכות משבר האנרגיה באירופה והמלחמה המתמשכת באוקראינה, האינפלציה הגבוהה וההידוק המוניטרי, וההאטה בסין, אשר מובילים להתמתנות בפעילות הכלכלית בעולם.

בבנק ישראל מסכמים כי: "במשק הישראלי נרשמת פעילות כלכלית איתנה, המלווה בשוק עבודה הדוק תוך עלייה בסביבת האינפלציה. לכן, הוועדה החליטה להמשיך בתהליך העלאת הריבית. קצב העלאת הריבית ייקבע בהתאם לנתוני הפעילות והתפתחות האינפלציה, זאת על מנת להמשיך ולתמוך בהשגת יעדי המדיניות".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות