חשבון נפש: האם בועת האינפלציה התפוצצה?
ייתכן מאוד שבועת האינפלציה התפוצצה בפנים של נגיד בנק ישראל וכלכלניו, האם עליהם לעמוד בתכנית המקורית לבצע העלאה חמישית ברציפות של הריבית ולהעלות אותה ל-3 אחוזים?
ייתכן מאוד שבועת האינפלציה התפוצצה בפנים של נגיד בנק ישראל וכלכלניו, האם עליהם לעמוד בתכנית המקורית לבצע העלאה חמישית ברציפות של הריבית ולהעלות אותה ל-3 אחוזים?
הנתון המעניין ביותר במדד אוגוסט, איננו רק העובדה שמדד המחירים לצרכן ירד ב-0.7 אחוזים, אלא העובדה שמדד זה שב ומעורר תהיות קשות לגבי מדיניות הריבית של נגיד בנק ישראל, כתרופה, כביכול, כנגד התפרצות אינפלציונית.
אדגיש כי עוד בטרם פרסום מאמר זה, הייתה האינפלציה אצלנו נמוכה לאין שיעור לעומת יתר מדינות המערב ועמדה על כ-5 אחוזים, זאת לעומת אינפלציה דו ספרתית בארצות הברית, בריטניה ומדינות נוספות. שקלול המדד האחרון אף מוריד את תחזית האינפלציה אצלנו לפחות מ-5 אחוזים ובמידה וכצפוי יהיו עוד מדדי דיור שליליים, אנו עשויים לסיים את 2022 עם אינפלציה בהחלט סבירה, בטווח של 4 -4.5 אחוזים.
ובמילים אחרות, ייתכן מאוד שבועת האינפלציה התפוצצה בפנים של נגיד בנק ישראל וכלכלניו, שצריכים וחייבים כעת לעשות חישוב מסלול מחדש, האם עליהם לעמוד בתכנית המקורית לבצע העלאה חמישית ברציפות של הריבית ב-3 באוקטובר, ולהעלות אותה ל-3 אחוזים?
ובכן, התשובה שלי הינה לא רבתי. מסתבר ש-4 העלאות הריבית שהיו עד כה, יותר משהועילו, רק הזיקו הן לפעילות במשק ובפרט לפעילות בשוק הדיור. רק אם נזכור כי במחצית הראשונה של השנה התאפיין המשק הישראלי בצמיחה הגבוהה ביותר בין כל מדינות ה-OECD, עד כדי 7-8 אחוזים לשנה, ואין ספק שהעלאות הריבית הרצופות תרמו באופן כזה או אחר להאטת הצמיחה, שלא לדבר על ההאטה המיותרת בשוק הדיור.
גם החטוטרת שהציבה מדיניות בנק ישראל על גבם של מאות אלפי נוטלי משכנתאות, הן בעצם העלאות הריבית והן בהקשחת תנאי המשכנתאות, ספק רב אם היא שקולה מן התועלת שהייתה, כביכול בבלימת האינפלציה.
לטעמי העלאה נוספת של הריבית ב-3 באוקטובר לא רק שלא תועיל, נהפוך הוא, היא תגרום לנזק כפול ומכופל הן לשוק הדיור והן להאטה מלאכותית של הכלכלה. יתרה מכך: יש אולי אף מקום לשקול הורדה טכנית קלה של הריבית (!) זאת על מנת לאותת לשוק שהכל בסדר, אין סכנת אינפלציה ו"עסקים כרגיל".
נכון, מדובר, בהצעה "מחוץ לקופסה" שאולי תעורר אי אילו תהיות בעיני מובילי המדיניות ואף דעת הקהל שלצערי הפכה באופן כזה או אחר לשבויה ב"דמון" של האינפלציה, אולם, וזה אולם גדול, אין לי צל של ספק שנתוני אוגוסט וייתכן שאף הנתונים העוקבים שיהיו בחודשים ספטמבר ואוקטובר, הם אלה שיחוללו את המפנה המיוחל שכבודן במקומן מונח!
*כותבת המאמר, צאלה רוזנבלום עמור, מכהנת כמשנה למנכ"ל בחברת מ.אביב
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן