מעכשיו משתלם לבקש תיקון על גובה היטלי ההשבחה
העירייה קבעה היטל השבחה בגובה של עד 70,000 שקל? מעתה תוכלו לפנות לשמאי מקרקעין שיפעל לתיקון ההיטל – ללא הליכים ארוכים ויקרים
העירייה קבעה היטל השבחה בגובה של עד 70,000 שקל? מעתה תוכלו לפנות לשמאי מקרקעין שיפעל לתיקון ההיטל – ללא הליכים ארוכים ויקרים
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה השבוע את התיקון לחוק התכנון והבניה – תיקון שומות מוסכמות, במסגרתו יתאפשר לאזרחים לפנות ישירות לשמאי הועדה המקומית לטובת דיון על תשלום היטל ההשבחה, מבלי הצורך להגיע לערכאות שמאי מכריע וועדת ערר המובילות לעלויות נוספות וגבוהות של ההליך.
יש לציין כי לפי החוק, אדם שנדרש לשלם היטל השבחה על ידי הוועדה המקומית, רשאי לערור לוועדת הערר לפיצויים ולהיטל השבחה על החלטת הוועדה או לפנות לשמאי מכריע. ההליכים האמורים הם ארוכים ויקרים ומעבר לכך, הם כרוכים בסיכון כי ייתכן ובסופו של דבר ייקבע כי גובה ההיטל אף רב יותר ממה שנדרש ממנו במקור. זאת ועוד, אם גובה ההיטל נמוך יחסית, לעיתים כלל לא משתלם לגשת להליכי ערעור, גם ייתכן ונפלה טעות בגובה החיוב. על מנת להסיר את החסם, ביקש התיקון לחוק לקבוע כי עד גובה היטל בסך 70,000 שקל, ניתן יהיה להגיש שומה לוועדה המקומית מטעם שמאי מקרקעין, ללא צורך בהליך הקיים כיום. הצעת החוק קבעה עוד כ י: "נוכח החשש מפני עריכת הסכמים בלתי ראויים והפעלת לחצים על הוועדה המקומית, מוצע לקבוע מנגנוני בקרה", בהם קביעת הרכב ועדת שומות מתוקנות שכולל יועץ משפטי וכן, העברת השומות המתוקנות לעיון השמאי הממשלתי הראשי. את התיקון יזמו חברי הכנסת אוריאל בוסו ומיכאל מלכיאלי עוד בשנת 2022.
נחמה בוגין, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, מברכת על החוק ומציינת: "ראשית, אני רוצה להודות לחבר הכנסת אוריאל בוסו שהבין את החשיבות הציבורית החברתית של החוק ונלחם עבורו. השומות המוסכמות הן בשורה חברתית מהמעלה הראשונה.
"עד היום, כל אזרח פשוט מן השורה שרצה לסגור מרפסת או לבצע שינויים קטנים בדירה, נדרש לשלם חיוב של היטל השבחה מבלי שקיבל אפשרות לנהל דיון מול הוועדה המקומית או מול שמאי הוועדה. במידה ורצה לערער על ההחלטה, אזי הוא היה מחויב ללכת בהליך שיפוטי הכולל הגעה לשמאי מכריע וועדת ערר. דבר שחייב בהוצאות לא מבוטלות של ייצוג שמאי מטעמו, שמאי מכריע, עורך דין, וכמובן זמן רב. לכן אותו אזרח פשוט בוחר לשלם את השומה מלכתחילה מהחשש לעלויות הנוספות הכרוכות בערעור. כיום, הצעת החוק מאפשרת שומות מוסכמות של עד 70 אלף שקל, בהן ניתן לנישום להגיש שומה מטעמו ולהתדיין ישירות עם שמאי הוועדה המקומית ולהגיע להסכמה שיכולה לעתים להוזיל את התשלום בעשרות אלפי שקלים".
עוד לדבריה, "בעולם שבו הליכי רישוי ותכנון רק הולכים ומתארכים, התיקים הגדולים מגיעים לפתחם של שמאי מכריע ביחד עם תיקים קטנים של שומות בסכומים נמוכים ובכך יוצרים עומס ועיכובים בצנרת הרישוי. סגירת השומות הנמוכות בהסכמה מבלי הצורך להגיע לשמאי המכריע ייעל ויקצר את משך זמן העבודה של השמאים המכריעים ויוביל לרצף עבודה אינטנסיבי ומהיר בהוצאת פרויקטים גדולים. אני מאמינה ומקווה כי החוק יעבור לאישור סופי של הכנסת בהקדם".
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן