banner
עמית דובקין // צילום: מוטי בוגנים | Depositphotos
עמית דובקין // צילום: מוטי בוגנים | Depositphotos

עליית מחירי השכירות משקפים את אובדן הדרך

ההתייקרות יוצאת הדופן של שוק השכירות איננה מגמה נישתית כלל ועיקר, אלא מלמדת יותר מכול אודות הייאוש ואובדן הדרך בקרב מקבלי ההחלטות // דעה

עמית דובקין 03.05.2023

שמונה וחצי- סרטו הניאו ריאליסטי של הבימאי האיטלקי האגדי פדריקו פליני משנת 1963, נחשב בעיני רבים לסרט הטוב בכל הזמנים.

אולם, וזה אולם גדול, ב-2023, בדיוק 60 שנה אחרי, אנחנו עדים שוב לתרחיש ניאו ריאליסטי של שמונה וחצי אחוזים עלייה ממוצעת חסרת תקדים תוך שינה אחת במחירי השכירות בישראל.

על פי נתוני למ"ס, ערי הלווין של תל אביב, מובילות בראש בגאון. בפתח תקווה זינקו המחירים בכ-18 אחוזים, בנתניה ב-14 אחוזים, בראשון לציון בכ-10.3, בחולון בכ-9.9, באשדוד בהרצליה ב-7.9. 

בערים הגדולות תל אביב וירושלים עלו רמות מחירי השכירות בכ-9 אחוזים, בהתאמה. מה שהוריד את הממוצע היו ערי פריפריה דוגמת באר שבע וגם חיפה, שם המחירים לא עלו.

כך או אחרת מדובר בעלייה של מחירי שכירות שלא הייתה שכמותה מעולם בהיסטוריה הנדל"נית של מדינת ישראל. ניתוח המדמה יוצאת הדופן הזו מוסבר על ידי המשתנים הבאים:

האחד, עליית המחירים יוצאת הדופן של מחירי הדיור אשתקד שהסתכמה בכ-20 אחוזים, מה שבאופן טבעי הסיט רוכשים פוטנציאלים רבים לעבר שוק השכירות.

השני, 9 העלאות הרבית הרצופות ובד בבד התייקרות המשכנתא בכ-1000 שקלים בממוצע, הורידה אף היא רוכשי דירות פוטנציאלים רבים לטובת שוק השכירות.

השלישי, הירידה המשמעותית בהתחלות הבנייה וההיצע הנמוך תרמו אף הם תרומה משמעותית למגמה.

הרביעי, חוסר היציבות הפוליטית ובד בבד ההאטה הכלכלית.

החמישי, האכזבה ממבצעי הדיור המוזל, מחיר למשתכן, מחיר מטרה ולאחרונה גם דירות בהנחה.

כל אלה מציבים את שוק הדיור בפני אתגר כפול ומכופל. אם בעבר הלא רחוק נחשב שוק השכירות לאלטרנטיבה סבירה עבור מי שידו לא הייתה משגת לרכוש דירה, כעת גם אלטרנטיבה זו נמוגה.

גם הפרויקט הממשלתי "דירה להשכיר", יוזמה חשובה לכשעצמה, לא הביא מזור אלא רק למקצת מהשוכרים ולא הצליח לנגוע בליבת השוק.

תרחיש בעייתי זה מחייב כיום יותר מתמיד את מקבלי ההחלטות, בממשלה ובכלל, לייצר במהירות האפשרית כמה שיותר פתרונות דיור, הן באמצעות הגדלת התחלות הבנייה, באמצעות מינוף התחדשות עירונית ובד בבד שיווק קרקע מאסיבי והן באמצעות עידוד רשויות מקומיות וקבלנים לקדם פרויקטים.

לטעמי ההתייקרות יוצאת הדופן של שוק השכירות איננה מגמה נישתית כלל ועיקר, אלא מלמדת יותר מכול אודות הייאוש ואובדן הדרך בקרב מקבלי ההחלטות בשוק הדיור ועל כך נצטרך כולנו לתת את הדעת.

*כותב המאמר עמית דובקין הוא אסטרטג נדל"ן, יועץ תקשורת ובעלי משרד למיתוג ויחסי ציבור

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות