banner
הנגב, ישראל // אילוסטרציה // Depositphotos
הנגב, ישראל // אילוסטרציה // Depositphotos

אין ביקוש לאדמות הבדואים? נכשלו מכרזי מחיר מטרה ברהט

מהנדס העיר ל"מגדילים": "הסיבה לכישלון היא ריבוי יחידות הדיור, כי אצלנו לא אוהבים לגור אחד עם השני אם זו לא משפחה אחת"

זיו גולדפישר 03.04.2023

שיר אכזבה בדואי: כישלון למכרזי רשות מקרקעי ישראל ביישוב הבדווי רהט שבנגב: שני מכרזים, המיועדים להקמתם של 680 יחידות דיור, נסגרו בסוף השבוע שעבר ללא מציעים. מדובר במכרזים של מחיר מטרה לבנייה רוויה. במכרז אחד הוצעו מגרשים לבניית 351 יח"ד ובשני 330 יח"ד. הסיבה, כך מעריכים בעירייה, היא הסתייגות של תושבי היישוב ממגורים בבניין משותף. ברמ"י לא אומרים נואש, והחלו לבדוק מדוע לא ניגשו מציעים. בשלב זה טרם גובשו מסקנות והמלצות רשמיות להמשך.

מהנדס העיר, אברהים אבו סהיבאן, מעריך כי הסיבה לכישלון המכרז היא ריבוי יחידות הדיור. בשיחה עם "מגדילים", הוא אמר כי: "יש קרוב ל-100 יח"ד במבנה אחד, וקשה לנו לגור ביחד. הבעיה אצלנו שאנשים לא אוהבים לגור אחד עם השני אם זו לא משפחה אחת. לכן לא מתאימה למגזר הערבי בנייה לגובה. יש משפחות שרוכשות מבנה של 18 יח"ד ועם הזמן הם בונים את כל יחידות הדיור להם ולמשפחה שלהם".

חגי רזניק // ששון תירם
חגי רזניק // ששון תירם

חגי רזניק ראש מכון ריפמן ולשעבר מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון,  מוסיף כי: "מכרזים בחברה הערבית ובחברה הבדואית בפרט מביאים את המציעים לחוש חוסר ודאות לגבי רוכשים בקצה. יש ללוות הוצאת מכרז בהסברה אינטנסיבית ומהלך הסברתי מקיף. לחלופין יש לשנות את שיטות השיווק כך שתשלב קבוצות רכישה".

המכרזים פורסמו בחודש יוני 2022. מכרז אחד, 201/2022, מיועד לבניית 351 יחידות דיור בבנייה רוויה בשבעה מגרשים במתחמים 12,10, הממוקמים בדרום היישוב, לאורך כביש 310. שלושה מגרשים יועדו לבניית 21 יח"ד כל אחד, ובהם לא ננקב מחיר מינימום והוצאות הפיתוח הן 2.3 מיליון שקל. עוד  ארבעה מגרשים יועדו כל אחד ל-72 יח"ד, במחיר מינימום של 724 אלף שקל. והוצאות פיתוח של 4.25 מיליון שקל. 

המכרז השני, 202/2022, מיועד לבניית 330 יח"ד בבנייה רוויה בחמישה במתחמים 14,13, הממוקמים בדרום מערב היישוב, סמוך ליישוב גבעות בר. במכרז זה 2 מגרשים יועדו לבניית 21 יח"ד כל אחד, ללא מחיר מינימום והוצאות פיתוח של 1.4 מיליון שקל. עוד שני מגרשים, שכל אחד מהם יועד ל-72 יח"ד, הוצעו במחיר מינימום של 234 אלף שקל והוצאות פיתוח של 4 מיליון שקל. מגרש חמישי, המיועד ל-144 יח"ד, הוצע במחיר מינימום של 3 מיליון שקל והוצאות פיתוח בגובה של כ-11 מיליון שקל. 

אף הצעה לא הוגשה למכרזים הללו. יש לציין כי מכרזים אחרים של רמ"י ברהט, למגרש למטרות מסחר ומשרדים הסתיימו בהצלחה, לאחר שניגשו אליהם מציעים. מדובר בפעם השנייה שבה נכשל מכרז מחיר מטרה של רמ"י במגזר הערבי, לאחר שמכרז מחיר מטרה לבניית 432 יח"ד בעיר טירה נסגר ללא מציעים.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות