המדריך לבנייה ירוקה 2025: מתכננים לרכוש או לבנות בית ירוק?
על אילו אלמנטים סביבתיים רוב היזמים מוותרים, אילו היבטים ירוקים עשויים להעלות משמעותית את ערך הדירה ומאילו טעויות חשוב להימנע?
על אילו אלמנטים סביבתיים רוב היזמים מוותרים, אילו היבטים ירוקים עשויים להעלות משמעותית את ערך הדירה ומאילו טעויות חשוב להימנע?
כשמתכננים לרכוש או לבנות בית ירוק, רבים נתקלים במושג "בנייה ירוקה" מבלי להבין לגמרי מה הוא כולל. בעולם בו קיימים סטנדרטים רבים ואפשרויות שונות, חשוב לדעת מה באמת הופך בית ל"ירוק" ומהי המשמעות של תו תקן בתחום. הבנה מעמיקה של עקרונות הבנייה הירוקה תעזור לכם לבחור את הבית הנכון, ולהבטיח שאתם תורמים לסביבת החיים שלכם. במאמר זה נסקור את כל מה שאתם צריכים לדעת כדי לעשות את הבחירה החכמה ביותר בדרך לבית בריא ויעיל יותר.
מה חשוב לשאול עוד בשלב התכנון?
כבר בשלב החתימה, וודאו מול היזם שהבניין מתוכנן על פי התקן הישראלי לבנייה ירוקה (5281). בנוסף בדקו אילו סוגי מערכות חיסכון באנרגיה מותקנות במבנה, למשל מערכות תאורה חסכוניות או מערכות חימום וקירור יעילות, והאם נעשה שימוש בחומרים ממוחזרים או במוצרים סביבתיים איכותיים אחרים התורמים להפחתת ההשפעה הסביבתית של הבנייה. כמו כן, שאלו האם קיימות במבנה מערכות מיחזור מים, כגון מערכות לאיסוף מי מזגנים, והאם התכנון מתייחס לניצול התאורה הטבעית לדירה. מלבד היבטי חיסכון ויעילות אנרגטית, מדובר בתאורה בריאה לגוף, המשפרת את איכות האוויר, מונעת טחב ועוד. בנוסף הקפידו על רמת בידוד תרמי גבוהה של המבנה, המייצרת נוחות תרמית ומקטינה את הצורך בשימוש בחשמל ובמערכות חימום וקירור.
על מה רוב היזמים מוותרים מתוך חיסכון בעלויות, וחשוב להתעקש מולם?
התקנת מערכות לייצור אנרגיה ממקורות נקיים, כמו פאנלים סולאריים, עלולה להוות תוספת יקרה שיזמים לא ששים ליישם, ולכן רבים מהם מוותרים עליה. אך מדובר במערכת שתחסוך לכם כסף ותעניק ביטחון אנרגטי בימי עומס והפסקות חשמל. בנוסף, התעקשו על שימוש בחומרים ממוחזרים, ידידותיים לסביבה ובני קיימא, העלולים להיות קשים לאיתור בשוק המקומי, כך שרבים מהיזמים או הקבלנים נוטים לוותר עליהם. גם בנוגע למערכות מיחזור מים, ישנן סטיגמות שגויות בשוק שהמערכות לאיסוף מי מזגנים דורשות תחזוקה, וכך היזמים מנצלים זאת כדי להימנע מלהוסיפן בתהליך התכנון, מתוך תירוץ שלא יעבדו לאורך זמן ויערימו עליכם קשיי תיקונים ותחזוקה, אך למעשה מדובר במערכת פשוטה ויעילה מאוד. גם תכנון נכון להתאמת תאורה, כגון שימוש בחיישני אור המנהלים את רמת האור המלאכותי בהתאם לאור הטבעי הקיים בחלל המגורים או בלובי הבניין , דורש השקעה כספית נוספת בתכנון ובבנייה, ולכן רבים מהיזמים מעדיפים לוותר עליו, אלא אם כן תתעקשו מולם.
אילו אלמנטים של בנייה ירוקה יעלו משמעותית את ערך הדירה?
תכנון אורבני חכם הכולל מיקום נכון של המבנה והתאמתו לסביבה העירונית, עשוי להעלות משמעותית את ערך הדירה. כמו כן, שימוש במערכות חכמות ובטכנולוגיות מתקדמות לניהול אנרגיה או התקנת עמדת טעינה לרכב חשמלי, עשויות להקטין עלויות תפעוליות ולהעלות את מחיר הנכס. גם מערכות ייצור אנרגיה, ומערכות מיזוג אוויר וחימום מים מתקדמות ויעילות יותר, יכולות לשפר את איכות החיים, לחסוך באנרגיה ולהוריד משמעותית את חשבון החשמל שלכם. ברמת שימור איכות המבנה ושמירה על בריאותכם, שימוש בבטון פוטוקטליטי המפרק מזהמים, עשוי לשפר את איכות האוויר ולשמור על מראה הקירות לאורך זמן.
מהן הטעויות שכדאי להימנע מהן?
חיסכון על חשבון איכות – הניסיון לחסוך בעלויות באמצעות שימוש בחומרים זולים שאינם בני קיימא, מוביל להתבלות מהירה יותר של חומרי הגלם, לפגיעה בעמידות המבנה לאורך זמן ולהוצאות תחזוקה גבוהות בעתיד.
התעלמות מהערכת אנרגיה וממערכות לחיסכון באנרגיה – אי ביצוע הערכת אנרגיה מדויקת לבניין, מובילה לניצול חלקי ומוגבל של חיסכון באנרגיה ולחשבון חשמל גבוה משמעותית. יש לבצע הערכת אנרגיה על ידי מומחים, כדי להבטיח שהמבנה מנצל באופן מקסימלי את מקורות האנרגיה המתחדשים.
חוסר ידע בתכנון תאורה טבעית – תכנון שלא לוקח בחשבון תאורה טבעית למבנה, מוביל לשימוש מוגבר בתאורה מלאכותית ולהוצאות אנרגיה נוספות. יש לתכנן את המבנה כך שיכלול חלונות גדולים במיקומים אסטרטגיים, ומערכות המאפשרות ניצול מקסימלי של אור יום טבעי.
אי התקנת מערכות למיחזור מים – דילוג על התקנת מערכות למיחזור מים, מוביל לבזבוז מים יקרים לישראל ולהגדלת הוצאות חשבון מים. יש להתקין מערכות לטיפול במים אפורים ולאיסוף מי מזגנים, כדי להשתמש במים חוזרים להשקיה ולשימושים אחרים.
היעדר תכנון לניהול פסולת – ישנה חשיבות בייצור תשתית נכונה לאיסוף פסולת מסוגים שונים, בכדי לעודד מודעות למחזור פסולת ולהורדת כמויות האשפה שאנו מייצרים.
לסיכום, אין ספק שבנייה ירוקה דורשת השקעה ראשונית, אך היתרונות הסביבתיים, האנרגטיים והכספיים משמעותיים בעשרות מונים, ומבטיחים לכם מבנה בריא ,יעיל, חסכוני באנרגיה ובעל ערך נדל"ני גבוה, התורם לשיפור איכות החיים והסביבה לאורך שנים רבות.
*הכותב, סאם אלפסי, הוא מייסד ומנכ"ל חברת WAWA לתכנון בנייה ירוקה, אחראי ליישום בניה ירוקה בפרויקטים מובילים בארץ ומומחה לפרויקטים מורכבים לבניה ירוקה ויעילות אנרגטית גבוהה, ע"פ תקנים בינלאומיים ומקומיים
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן