banner

יוסי ולאס: "אנחנו צריכים להוציא פרויקט שהוא גם כלכלי וגם טוב ואיכותי"

המנכ"ל המשותף בחברת אחים מרגולין, מדבר על החשיבות של ניהול הנדסי בפרויקטים: "יודעים לכבות שרפות עוד בטרם שהן נדלקו"

כרמלה קופר 03.03.2025

יוסי ולאס, מנכ"ל משותף בחברת אחים מרגולין, המתמחה בתחום ההנדסה והניהול בפרויקטים בפריסה ארצית רחבת היקף, התארח באולפן "מגדילים", שם הוא סיפר על האתגרים בחזרה לשגרה שאחרי מלחמה ארוכה והחשיבות של כניסתם לפרויקט כבר בשלבים הראשונים, דבר שמאפשר לקדם את הפרויקטים ביעילות. בין היתר, חברת אחים מרגולין, מלווה פרויקטים עצומים של תשתיות, נדל"ן מניב, מלונאות והתחדשות עירונית. 

על השפעתה של מלחמת "חרבות ברזל", על פעילות החברה, הוא אומר: "התחלנו לקלוט בחזרה את כל החבר'ה שיצאו למילואים, מדובר במעל 40 איש, שהם 20 אחוז מכוח האדם בחברה. כל אחד חוזר לפרויקטים ומשולב. רוב הפרויקטים נמשכו, והיינו צריכים לתפעל אותם, כשחלק גדול מכוח האדם שלנו ושל החברות המבצעות נמצא במלחמה". 

להערכתו, הצמיחה של שוק הנדל"ן תתחדש כבר במהלך השנה הקרובה. "יש התעוררות בשוק, בזמן הלא רחוק נראה גם את תחום המלונאות פורח. בנוסף, מפתחים הרבה פרויקטים של תשתיות, בתי חולים, גם שם אנחנו פעילים מאוד ומובילים גם בתחום התשתיות". 

באיזה שלב אתם נכנסים לפרויקט כמנהלים?
"מהתחלה ועד הסוף, בחלקם מאישור התב"ע, דרך התכנון והרישוי. פרויקטים שיוצאים היום לפועל התחילו לפני שלוש שנים במקרה הטוב, אנחנו מלווים את התהליך הסטטוטורי שלהם. אנחנו מנהלים את כל נושא התכנון, מביאים המון ידע, ניסיון וערך מוסף. יודעים לכבות שרפות עוד בטרם שהן נדלקו. פרויקט התחדשות עירונית הוא מורכב במיוחד, יש צרכים והתחייבויות שהם שונים מאוד מבניית דיור רגיל, ששם בונים מאפס".  

איך מהנדסים חוסכים זמן וכסף לדיירים?
"רצוי וכדאי שתהיה לדיירים חברת ניהול טובה, יזם טוב וקבלן טוב. זה משולש. אנחנו בקשר גם עם מפקחי הדיירים, כדי שהעבודה תהיה שקופה, ברורה וכדי לתת לדיירים שקט, לדעת שהם מקבלים את המוצר שהם צריכים לקבל. 

"להוציא אנשים מהבית זה לא אירוע פשוט. זה תהליך רגשי, שמתחיל עוד בשלב החתימות, התמורות וכדומה. אנחנו אומנם נתפסים כ'מהנדסים' מחושבים אבל גם אצלנו משתלב רגש". 

איפה האתגרים היום בהתחדשות העירונית?
"פרויקטים קצת התארכו בשל מחסור בכוח אדם מקצועי. הם גם קצת יותר יקרים בגלל סיבות אלו ואחרות. האתגר העיקרי הוא יזמי- מימוני, ליזמים יש אתגר לשמור על רווחיות בפרויקט, אם בכלל. כחברת ניהול ויועצים ומתכננים, אנחנו צריכים להוציא פרויקט שהוא גם כלכלי וגם טוב ואיכותי. 

העבודה מול הוועדות היא אתגר נוסף, הפרויקטים מורכבים יותר, עולים עם הבנייה לגובה, יש עירוב שימושים ולרשות המקומית לוקח יותר זמן להבין ולאשר אותם. בנוסף, יש תמורות גם לרשות בדמות מבני ציבור ואת זה צריך לעשות מול הרשות – אתה מלווה את התהליך גם עם העירייה, לא רק עם הדיירים". 

יש רגע של נחת?
"בסוף כל מה שאנחנו עושים זה לרווחה ותועלת לאנשים, דירות לגור בהן, כבישים לנסוע עליהם, בתי חולים, כשאתה מסיים פרויקט ואתה רואה שמשתמשים בו והוא חיי ומקיים את ייעודו, אז יש סיפוק בעשיה". 

נראה צמיחה בשנה הקרובה?
"נראה צמיחה בהתחלות הבנייה. אני מקווה ששוק המשרדים יתאושש. תהיה עליית מחירים מתונה ויהיו ביקושים לדירות. הפרויקטים יוצאים לפועל שזה מאוד משמח". 

טיפ לדיירים?
"תתמקדו בדברים החשובים – עדיף שפרויקט ייצא לפועל וייצא טוב, מאשר להתעקש על עוד או פחות מטר לדירה החדשה. ככל שהנציגות יותר מקובלת על הדיירים וחזקה, יותר קל להוביל את הפרויקט". 

טיפ ליזמים?
"אנחנו מלווים את הפרויקט בפן ההנדסי, ככל שנכנס יותר מוקדם, זה יחסוך הרבה זמן בהמשך". 

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות