banner
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר השיכון והבינוי הרב יצחק גולדקנופף // צילום: קובי גדעון /לע"מ
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר השיכון והבינוי הרב יצחק גולדקנופף // צילום: קובי גדעון /לע"מ

מעון ראש הממשלה בבלפור ריק אבל מתקן ביטחוני הפוגע באיכות חיי התושבים לא יוסר

הוועדה המחוזית אימצה את המלצת השב"כ, דחתה התנגדות להארכת היתר למתקן הסתרה סמוך למעון, אך הבהירה כי יש לפעול לאישור תכנית למבנה

זיו גולדפישר 03.03.2024

ראש הממשלה אינו מתגורר כיום במעונו הרשמי ברחוב בלפור בירושלים, העובר שיפוץ יסודי, אבל מתקן בטחוני הגורם לפגיעה באיכות חייהם של התושבים באזור יישאר במקומו. הוועדה המחוזית דחתה בשבוע שעבר התנגדויות של תושבים נגד הצבת מתן ההסתרה סמוך למעון הרשמי. הוועדה אימצה את המלצות השב"כ, וקבעה כי יש צורך בטחוני בהותרת מתקן ההסתרה במקומו. הוועדה האריכה את תוקף ההיתר הזמני להצבת המתקן לשנה נוספת, אך הבהירה לנציגי משרד ראש הממשלה כי עליהם לפעול לקיום תכנית להסדרתו של המתקן.

מתקן ההסתרה הוקם בסמוך למעון ראש הממשלה ברחוב סמולנסקין 9 (בלפור 3) בירושלים. המדובר במבנה המשמש כמתקן הסתרה בשטח 312 מ"ר, גובה 5.7 מטרים ורוחב 9.5 מטרים  ובעל קונסטרוקציית פלדה מחופה ביריעות PVC לבנות, רפרפת לאוורור ושער כניסה  ויציאה. המתקן הוצב בעקבות דרישת השב"כ שהעלה צורך בטחוני דחוף בהצבתו. 

המבנה ממוקם בסמוך למעון ראש הממשלה והמדרכות שבצדיו. הצבת המתקן נועדה לסייע באבטחתו של ראש הממשלה, אך לטענת המתנגדים הדבר גורם לפגיעה באיכות חייהם ובנגישות הציבורית של המדרכה והכביש הסמוכים.

המבנה הוצב בחודש מאי 2017. בחודש יולי הוחלט בוולמ"ב (הוועדה למתקנים ביטחוניים)  על פרסום הבקשה להתנגדויות הציבור למתן היתר זמני להצבת המתקן. בספטמבר 2017 נערך הדיון הראשון בהתנגדויות. מאז הוארך תוקף ההיתר הזמני, ומדי מספר שנים נערך דיון בהתנגדות השכנים. במהלך השנים התחלפו ראשי הממשלה – בנימין נתניהו, ובהמשך נפתלי בנט ויאיר לפיד, שלא התגוררו כל במעון הרשמי – אך המתקן נותר במקום.

כעת הנושא עלה לדיון מחדש, בוועדת המשנה למתקנים ביטחוניים בוועדה המחוזית, אך הפעם המעון הרשמי נמצא בשיפוצים ובני הזוג נתניהו אינם מתגוררים אלא בביתם הפרטי ברחוב עזה. לטענת המתנגדים, אין כיום כל הצדקה ביטחונית להארכה נוספת של תוקף ההיתר למתקן ההסתרה, וזאת מאחר שראש הממשלה מתגורר במעונו הפרטי ברחוב עזה, ולא במעון הרשמי ברחוב בלפור. בהקשר זה נטען כי השיפוצים במעון הרשמי צפויים להימשך זמן רב, ויש לפרק את מתקן ההסתרה כל עוד אין צורך ביטחוני המצדיק את הותרתו בשטח.

נציגי השב"כ ומשרד ראש הממשלה הסבירו כי הצורך הביטחוני הדחוף בקיומו של מתקן ההסתרה ברחוב סמולנסקין עומד בעינו. בהקשר זה נמסר לוועדה כי לאחר המעבר של ראש הממשלה למעון הפרטי ברחוב עזה, נעשתה היערכות לצורך הסרת מתקן ההסתרה הזמני המוצב בסמיכות למעון הרשמי, עם זאת, לאחר בחינה נוספת, התברר כי הצורך הביטחוני במבנה ההסתרה עדיין נדרש, וזאת הן מאחר שראש הממשלה עושה שימוש יומיומי במבנים הקיימים בסמוך למעון הרשמי והן בשל פערי האבטחה הקיימים במעון הפרטי של ראש הממשלה ברחוב עזה.

עוד טענו נציגי משרד ראש הממשלה כי נעשתה בחינה של חלופות למיקום אחר למבנה ההסתרה, תוך בחינת האפשרות להצבתו בקרבה למעון הפרטי של נתניהו. עם זאת, נמסר, לא נמצאה חלופה למיקום מבנה ההסתרה ברחוב עזה, וזאת בין היתר בשל הפגיעה המשמעותית בציבור הכרוכה בהצבה ברחוב עזה, שהוא רחוב ראשי. כן נמסר כי מבנה ההסתרה משמש גם לצורך השימוש התדיר של ראש הממשלה במבנים הסמוכים למעון הרשמי. בהקשר זה נמסר על ידי נציג שירות הביטחון הכללי כי מבנה ההסתרה הוא תשתית ביטחונית הכרחית לצורך מתן מענה לדרישות האבטחה.

הוועדה ציינה בהחלטתה כי השתכנעה כי הצורך הביטחוני המיידי במבנה ההסתרה קיים גם היום, וכי הסרתו כיום עלולה לגרום לפגיעה משמעותית בביטחון ראש הממשלה. עם זאת, הוועדה ציינה את חוסר שביעות רצונה מהמציאות שבה המתקן מוצב בהיתר זמני, ולא על בסיס תכנית מאושרת. הוועדה ציינה כי "ככל שהצורך הביטחוני נותר בעינו, יש להסדיר את מבנה ההסתרה בדרך המלך, באמצעות אישור תכנית מתאימה".

הוועדה החליטה להאריך את תוקף ההיתר לשנה שלמה, תוך שהיא מבהירה כי לא תינתן הארכה נוספת, וכי על משרד ראש הממשלה לפעול לקידום תכנית בהתאם לחוק המסדירה את מבנה ההסתרה.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות: מעון בלפור

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות