יור ארגון קבלני מחוז דן אברהם להב // צילום: דוד סרנוב
ראש עיריית גבעתיים לא רוצה התחדשות עירונית
היום שאחרי הבחירות המקומיות: "מגדילים" בסדרת מאמרים מאת דמויות בולטות בענף הנדל"ן בערים השונות. קבלו את אברהם להב, יו"ר ארגון קבלני מחוז דן, שמציע מספר מהלכים לטיפול מיטבי בתחום הנדל"ן בערים רמת גן, גבעתיים ובני ברק
תמונה: אברהם להב // צילום: דוד סרנוב
מאת: אברהם להב, יו"ר ארגון קבלני מחוז דן
רמת גן: לעלות את שטחי הציבור ל-6 קומות ברמת גן, עיר המאופיינת בסטגנציה בתחום ההתחדשות העירונית, נבחר ראש עיר חדש שעוסק כבר היום בתכנון וגיבוש מדיניות בנושא תמ"א 38. בעיר קיימת בעיית תשתיות, ומה שדרוש זה פתרונות לשטחי ציבור במרכז העיר.
מוקדם יותר השנה נבחרה רמת-גן כפיילוט לחתימה על הסכם גג ראשון להתחדשות עירונית. אנו מציעים לממשלה בהקשר הזה להקים במרחב גוש דן מינהלת משותפת לכל הערים בראשות רמת גן, שתסייע בפתרון לסוגייה הזו. אני חושב שצריך לבנות את שטחי הציבור באופן מלא – חניות תת קרקעיות ולהעלות את שטחי הציבור לגובה של 6 קומות, והממשלה יודעת לתקצב את זה. רק כך אפשר יהיה לקדם תכניות של התחדשות עירונית עם היקף יח"ד גבוה שתהיה להן היתכנות כלכלית מבחינת היזמים.
ראש עיריית גבעתיים לא רוצה התחדשות עירונית בגבעתיים נבחר ראש העיר לכהונה נוספת. בקדנציה הקודמת מדיניות העירייה הביאה לשיתוק כמעט מוחלט של תמ"א 38. ראש העיר טבע מדיניות שמאפשרת קידום רק של פרויקטים גדולים של פינוי בינוי. המשמעות היא שלא תהיה בניה ב-10-15 שנים הקרובות מכיוון שזה הזמן שלוקח לאשר תכניות כאלו. בדומה לרמת גן, גם בגבעתיים צריך למצוא פתרונות לבעיה של שטחי ציבור. אך בעוד שראש עיריית רמת גן מחפש פתרונות, התחושה שלי היא שראש עיריית גבעתיים לא רוצה בכך.
לצערי אני לא רואה פתרון למצוקת הנדל"ן בגבעתיים ברמה המקומית, ורק התערבות ממשלתית תוכל לסייע כאן. צריך לגבש מדיניות ממשלתית שתגדיר הנחיות ברורות לראשי העיר לקידום תכנית תמ"א 38.
בני ברק: יותר פתיחות לתמ"א 38 בבני ברק התחלף ראש העיר, ולפחות לפי הצהרותיו אנו חושבים שיש יותר פתיחות למימוש תמ"א 38 בעיר באופן שתהיה כלכלית. בבני ברק יש מצב חריג, שבגלל הדרישה המאד גבוהה של הציבור החרדי לדיור במרכז העיר, יש בנייה לא חוקית ולא בטיחותית על גגות הבתים, ומדובר בבנייה פיראטית בהיקפים שלא יאומנו. אנחנו מציעים לגבש צוות חשיבה לפתרון הבעיה הספציפית הזו. תכנית תמ"א 38 תיתן פתרון ראוי לאותן תוספות, אלא שבמקרה הזה הדבר ייעשה באופן הראוי ועל פי חוק. מעבר לכך כמובן שיתבצע גם חיזוק המבנה, תוספת של מעלית ושדרוג של המראה החיצוני.
סוגייה נוספת שיש לטפל בה היא תכנית שהגישה העירייה לוועדה המחוזית, שבה מתאפשרת תוספת בניה במסגרת התמ"א, אך עם דרישות שפוגעות מאד בכדאיות הכלכלית. מדובר על דרישה להפרשת חלק מהמגרש של הפרויקט לשטחי ציבור, דרישה שתחול גם רטרואקטיבית למספר שנים אחורה. אני סבור שאין זה נכון לערב שימושים ציבוריים במגרשים קטנים, זה פוגע במרקם ולא נכון מבחינת התושבים. בימים אלו עסוקה הכנסת בתיקון לחוק תמ"א 38 במסגרתו דנים בחקיקה רוחבית על מנת למצוא פתרון לנושא של שטחי הציבור. אני חושב שמה שנכון לכל הארץ – נכון גם לבני ברק, וטוב תעשה העירייה אם תמתין עד לקבלת החוק בכנסת.