banner
עדי דנה מנכל אלדר השקעות // צילום: מורן ויזל
עדי דנה מנכל אלדר השקעות // צילום: מורן ויזל

רק 1% מסך התחלות הבנייה במחוז דרום הינו למשרדים

במחוז תל אביב שיעור הבנייה למשרדים עמד על 13% מסך התחלות הבנייה בחמש השנים האחרונות ואילו במחוז הדרום 1% בלבד. מנכ"ל אלדר השקעות: "תכנון לקוי"

עדי דנה מנכל אלדר השקעות // צילום: מורן ויזל

בחמש השנים האחרונות התחלות הבנייה למבני משרדים בפריפריה הייתה זעומה ביחס לבנייה למגורים, כך עולה מסקירה שביצעה אלדר השקעות על פי נתוני הלמ"ס.

מהסקירה עולה כי בעוד שבמחוז תל אביב שיעור הבנייה למשרדים עמד על 13% מסך התחלות הבנייה, כ- 1.5 מיליון מ"ר.  במחוז הדרום שיעור הבנייה למשרדים עמד על 1% בלבד, כ- 140,000 מ"ר וכך גם במחוז צפון עם כ- 178,000 מ"ר. במחוז ירושלים שיעור התחלות הבנייה למשרדים עמד על 4%, במחוז מרכז על 5%, במחוז חיפה על 2% וביו"ש על 1%.

רו"ח עדי דנה, מנכ"ל אלדר השקעות, מסביר כי: "מנתוני הלמ"ס עולה כי המדינה לא משקיעה מספיק בפיתוח הערים מחוץ לאזור המרכז. שיווק של אלפי יח"ד לא מבטיחות הצלחה לשכונה אם המדינה לא מספקת לה מכלול שירותים כמו: מרכזי תעסוקה ומשרדים, מסחר ומקומות בילוי ופנאי. על פי הנתונים, שיעור התחלות הבנייה למגורים במרכז ובאזור הצפון כמעט זהים, אולם במחוז תל אביב בונים כמעט פי 10 יותר משרדים ותעסוקה לעומת מחוז הדרום והצפון. המשמעות היא שאנשים ייאלצו לפי התכנון הזה לגור באותן שכונות ולבזבז זמן יקר מדי יום בנסיעות ארוכות ופקוקות בגלל תכנון לקוי".

כ-69 אחוז מהתחלות הבנייה במחוז דרום הנן למגורים
עם זאת בתחום המגורים ניתן לראות שבפריפריה נבנו שטחי מגורים הדומים ולעיתים עולים על הבנייה למגורים במחוז תל אביב. בחמש השנים האחרונות החלה בנייתן של כ- 7.8 מיליון מ"ר בייעוד מגורים במחוז תל אביב שהיוו כ- 70% מהתחלות הבנייה. במחוז דרום החלה באותה תקופה בנייתן של 6.8 מיליון מ"ר בייעוד מגורים כ- 69% מהתחלות הבנייה ואילו במחוז הצפון כ- 9.7 מיליון מ"ר בייעוד מגורים, 77% מהתחלות הבנייה. במחוז ירושלים החלה בנייתם של כ- 490,000 מ"ר בייעוד מגורים, המהווים כ- 78% מהתחלות הבניה ובאזור המרכז  כ- 1.6 מיליון מ"ר בייעוד מגורים המהווים כ- 77% מהתחלות הבנייה.

בתחום המסחר שיעור התחלות הבנייה בייעוד מסחר דומה בכל המחוזות ונע בין 3% ל – 4% מהתחלות הבנייה בחמש השנים האחרונות. בתחום התעשייה מחוז הדרום בולט עם 13% מהתחלות הבנייה בייעוד תעשייה ואחסנה לעומת 3% בלבד במחוז תל אביב.

האדריכל רם מרש, הבעלים של משרד מרש אדריכלים: "בדרום נבנים מעט מאד משרדים ביחס למרכז וביחס לכמות הדירות.  משרדים נבנים לרוב ביוזמה פרטית בהתאם להיצע וביקוש. אנו רואים שבמרכז נבנו הרבה יותר משרדים ביחס לכמות יחידות הדיור לעומת הדרום והצפון למרות שאלה הם השימושים הכי משמעותיים בקיום כלכלי של ישובים שכן הם מחוללי ארנונה. בניית מגורים בלבד בפריפריה לא תפתור את הבעיה, אלא אם היא משולבת עם יצירת מקורות תעסוקה מגוונים. המדינה מותירה את כמות הבניה לשימושים מחוללי ארנונה אלה בידי כוחות השוק הפרטיים, שבאופן מובן מעדיפים את המרכז על הפריפריה".

עפרה חדד, סמנכ"לית יורו ישראל: "גם כשבונים נדל"ן מניב בפריפריה לא תמיד יש מי שיאכלס אותו. בנתיבות לדוגמא, נפתחו הרבה מרכזים מסחריים אבל במקביל יש התחלות בניה למגורים שתצרוך בהם שירותים. מצד שני יש עודף של משרדים שחלקם לא מושכרים וזה בגלל שבנתיבות אין מוסדות ציבור כמו בתי משפט, מס הכנסה וכו'. בערים כמו נתיבות או אופקים אין צורך בכל כך הרבה בעלי מקצועות כמו עו"ד, רו"ח וכו' שצריכים משרדים. לגבי תעשייה ברור שזה יותר מוצלח בפריפריה מכיוון שהמדינה נותנת מענקים, ואז מפעלים עוברים לאזור הזה, מוכרים את הקרקע שלהם באזור המרכז ומרוויחים עליה".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות