banner
יהודה הרציג // יח"צ
יהודה הרציג // יח"צ

"סינדרום אלתא" באשדוד

"נדהמתי כששמעתי על הכוונה של עירית אשדוד ושל מקבלי ההחלטות, לא לבנות שכונה גדולה חדשה  בשטחי המפעל הביטחוני אלתא האמורים בקרוב להתפנות"

יהודה הרציג // יח"צ

מאת: יהודה הרציג, הרציג נדל"ן

כתושב אשדוד ותיק וכיזם המתמחה בהתחדשות עירונית, אני נדהם כל פעם מחדש כשאני שומע על הזדמנות פז להתחדשות עירונית או לחלופין בנייה על שטח קיים מתפנה, שמוחמצת לטובת שחרור בלתי מבוקר של קרקעות לבנייה בזבזנית ובלתי מבוקרת. הסכמי הגג של הממשלה עם העיריות, אין זה סוד, הולכים לשחרר רבבות רבות של דונמים בכ-20 ערים ברחבי הארץ, שבהן ייבנו כרבע מיליון דירות, זאת בהשקעה אדירה של מיליארדים לטובת הקמת תשתיות שונות ומשונות.

לכן, בעוונותי, נדהמתי שוב בפעם המי יודע כמה, כששמעתי על הכוונה של עירית אשדוד ושל מקבלי ההחלטות, לא לבנות שכונה גדולה חדשה  בשטחי המפעל הבטחוני אלתא האמורים בקרוב להתפנות בין הרובעים ג' וז' הותיקים הממוקמים במזרח אשדוד. ראש העיר, וכמוהו נוספים, מדברים על פארק עירוני נרחב לשימוש הציבור וזה נשמע נהדר, אבל לטעמי זה היה נהדר שבעתיים לו היו שוקלים לבנות בהן שכונה גדולה חדשה, לכלל תושבי אשדוד, לציבור הכללי, הדתי לאומי והחרדי כאחד, זאת במקום הבזבוז המשווע של שטחי דיונות פתוחים ובעלי נוף קדומים לטובת כ-40  אלף יחידות דיור במסגרת הסכם הגג מגלומאני , הגדול ביותר במדינת ישראל, שהינו מיותר לחלוטין.

"סינדרום אלתא", לדידי, משקף נאמנה את המדיניות המעוותת שחוסמת ניצול זכויות בנייה קיימות בתוך הערים הותיקות לטובת בזבוז שטחים פתוחים, ובעלויות כפולות ומכופלות, כמו גם חוסר התייחסות כמעט מוחלטת לאופציה של התחדשות עירונית ומדובר, אדגיש, בהתחדשות עירונית לכל דבר, לא תמא 38, לא פינוי בינוי, אולם ניצול זכויות בנייה יקרות מפז משטח מפעל גדול שמתפנה וחוצץ כיום בין שתי שכונות ותיקות.

ואם בהתחדשות עירונית עסקינן, אזי העיר אשדוד הינה קלאסית לכך. רוב רובה של הבנייה שהיתה בעיר בשנות ה-50, ה-60 ,ה-70 וה-80 של המאה הקודמת. מדובר, אדגיש, במרקם עירוני קיים, עם רחובות רחבים, שצפ"ים, מרכזי מסחר(דוגמת רחוב רוגוזין הותיק והטוב), קרבה במרחק רגלי לאחד מחופי הים היפים במדינת ישראל וביקוש רב, הן בקרב ותיקים והן זוגות צעירים ומשפרי דיור שהעיר אשדוד, המשלבת קרבה מיידית למרכז הארץ, מקומות עבודה בשפע ועירוניות תוססת, קסמה להם.

מחישוב שערכתי, מצאתי כי ניתן בנקל לקדם כ-40-50 אלף יחידות דיור חדשות בכל רחבי אשדוד, בעלויות נמוכות לאין שיעור מאשר בהסכמי הגג, וללא כל צורך לבזבז קרקע ולהרוס שלא לצורך נופים פתוחים. אפשר וניתן יהיה, בנקל, לפתור גם את צרכי הציבור החרדי באשדוד, הנזקק לבנייה נמוכה יחסית ומוסדות ציבור מתאימים, ובד בבד גם הציבור הכללי שלו ניתן לבנות רבי קומות שימצו כהלכה את זכויות הבנייה בכל המתחמים החדשים שייבנו.

סינדרום "אלתא",אם כן, מהווה נדבך נוסף בכשל של מדינת ישראל לקדם התחדשות עירונית בכל הערים הותיקות, זאת משום שהתחדשות עירונית, לדידי, איננה רק הריסה ובנייה מחדש של בניינים קיימים, אלא בהחלט גם ניצול "לקונות", שטחים בתוך הערים שעדיין לא נבנו, או לחלופין שטחי תעשייה וכו' ותיקים שהתפנו, והמהווים לכל הדיעות הזדמנות בלתי חוזרת לבנייה חדשה שתשתלב ככפפה בתוך מרקם עירוני קיים.

ואם נכפיל את הפוטנציאל המבוזבז של ניצול זכויות בנייה בהתחדשות עירונית אשדוד בעוד עשרות ערים ותיקות בכל רחבי הארץ, נגיע למחדל לאומי של פספוס בניית מאות אלפי יחידות דיור חדשות שיוכלו בנקל גם לאושש את שוק הדיור וגם לספק את ההיצע הדרוש לדור הבא. על כן, חכמים, מקבלי ההחלטות במוסדות השלטון, אנא, הזהרו בהחלטותיכם, כי מה שתחליטו היום, יהווה, לכל הדיעות, בכייה לדורות!

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות