banner
אמיר רוזנבלום // יח"צ | Depositphotos
אמיר רוזנבלום // יח"צ | Depositphotos

האם ישראל תחזור להיות אטרקטיבית למשקיעים?

ההיסטוריה הוכיחה כי דווקא בעקבות מלחמות, ההתאוששות הינה כמעט תמיד מהירה ומפתיעה הרבה יותר מהמצופה // דעה

 

אמיר רוזנבלום 02.12.2024

דווקא כשכותרות אמצעי התקשורת זועקות אודות משבר כלכלי עמוק ובריחת משקיעי נדל"ן מהארץ ומחו"ל, זאת בעקבות המלחמה המתמשכת, ארשה לעצמי להיות על תקן ה"היפכא מסתברא", כפי שמקובל במערכת המודיעינית, לייצר תרחיש הפוך לחלוטין מזה שכולם סבורים שיקרה.

אפתח בחידה: מהי המדינה בה מחירי הנדל"ן בכלל ונדל"ן היוקרה בפרט עלו הכי הרבה מאז משבר משבר קריסת בנק ליהמן ברדרס' ב-2008? האם מדובר בפורטוגל? שמא גרמניה או בריטניה? 

ובכן, התשובה המפתיעה הינה מדינת ישראל. מחירי הנדל"ן זה עלו מאז אותה שנה בשיעור מדהים של 150-200 אחוזים, כפליים ויותר לעומת פורטוגל, המדינה מספר 2 בעליית המחירים, בה עלו מחירי הנדל"ן באותה תקופה ב-כ73 אחוזים, זאת עלפי נתוני global property guide. בגרמניה, שהינה מספר 3 ברשימה, עלו המחירים בכ-51 אחוזים.

אם נפלח ונבדוק את מחירי נדל"ן היוקרה, נגיע אף לאחוזים מרשימים עוד יותר, עד כדי מאות אחוזים לנכסים הממוקמים במיקומים נחשקים דוגמת שדרות רוטשילד או קו החוף של תל אביב.

יאמרו המקטרגים: כל זאת נכון, אולם המצב הנוכחי של מלחמה מתמשכת יגרום לקיפאון ממושך בקרב נדל"ן למשקיעים בכלל, קל וחומר משקיעי חו"ל שנרתעים בנקודת הזמן הנוכחית מהשקעה במדינת ישראל.

ובכן, לא מדויק. ראשית, ספק רב אם "חגיגת" ההשקעות בחו"ל תמשך. כבר היום מצביעים נתוני גלובל פרופרטי גייד ואתרים נוספים כי ברוב המדינות באירופה ובכלל עליות המחירים התמתנו ובחלקן אף היו ירידות מחירים.

שנית, הסיבה לאפשרות של היפוך המגמה החיובית, לפחות בחלק מהמדינות, הינה משולבת: גם עליות מחירים שמימשו את עצמן, גם עליית מחירי השכירות שאותם מבקשים המשקיעים, זאת על מנת להצדיק את מחיר רכישת הנכסף מה שגורם להתמרמרות בקרב תושבי אותן מדינות.

שלישית, כתוצאה מכך רוב מדינות אירופה כבר ביטלו בפועל את "ויזת הזהב" שאותה העניקו למשקיעים שרכשו נדל"ן בסכום משמעותי לדוגמה חצי מיליון אירו וחלקן אף שוקלות הגבלות נוספות דוגמת מיסוי וכו'.

רביעית, יתרה  מכך, גם הרכישה הסיטונית של דירות על ידי ישראלים ובכלל, גרמה במדינות רבות לעלייה תלולה בשנאת זרים ומפלגות רבות חרטו על דגלן הגבלות קשות על רכישת דירות על ידי זרים והגירה בכלל.

חמישית, והנקודה אולי המשמעותית ביותר, האנטישמיות הגואה והולכת המשלבת בתוכה ככפפה גם עוינות למדינת ישראל ובתוך זה כמובן גם לישראלים.

מול כל אלה ההשקעה בישראל ממשיכה ברמה האסטרטגית להיות אטרקטיבית ביותר.

ראשית, מדינת ישראל נהנית מ"קהל שבוי" של יהודים מהתפוצות המעדיפים השקעה במדינת ישראל עבורם ועבור צאצאיהם. שנית, קל וחומר כיום, כשהאנטישמיות גואה בכל מקום בעולם ומהווה תמריץ משנה לרבים מהם להשקיע בישראל ואף לעלות אליה. שלישית, ה"חסרון" של ישראל הינו בהפוך על הפוך גם היתרון שלה כמדינה קטנה ומבודלת עם יותר מ-300 ימי שמש בשנה ונדל"ן יוקרה בפרט stand alone .  רביעית, גם אם לא נתייחס לנדל"ן יוקרה, גם דירות מן השורה מהוות כיום פוטנציאל השקעה לא אכזב, זאת בשל הירידה התלולה בהתחלות הבנייה עקב המלחמה ועקב היעדרות כ-80 אלף עובדים זרים מאתרי הבנייה.

חמישית, ובכך אסכם, ההיסטוריה הוכיחה פעם אחר פעם כי דווקא בעקבות מלחמות ומשברים כלכליים, נוצרים בהמשך הזדמנויות לא מעטות וגם ההתאוששות הינה כמעט תמיד מהירה ומפתיעה הרבה יותר מהמצופה. 

*כותב המאמר אמיר רוזנבלום הוא יועץ ניהול ואחזקת מבנים ונכסי משקיעים בעלי עידן ש.נ.י

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות