האם שוק ההון מאותת על התאוששות ענף הנדל"ן?
ניתוח אחורנית מראה אכן כי גם בעבר ידעו המשקיעים המוסדיים בשוק ההון לחזות נאמנה מגמות שיהיו בענף // דעה
ניתוח אחורנית מראה אכן כי גם בעבר ידעו המשקיעים המוסדיים בשוק ההון לחזות נאמנה מגמות שיהיו בענף // דעה
היסטוריית ענף הנדל"ן של ישראל מלמדת על שני שווקים המלמדים אודות התאוששות צפויה של הענף: האחד, שוק המשקיעים, נושא שדנים בו רבות והשני, שוק ההון, נושא שבדרך כלל נמצא מתחת לרדאר.
הפעם אתייחס לתופעה מעניינת ביותר הקשורה לשוק ההון. באופן די מפתיע, לכאורה, מתאפיינת שנת 2024, בהתאוששות משמעותית ביותר של השקעות גופים מוסדיים דרך שוק ההון בנדל"ן, גופים דוגמת כלל ביטוח, הפניקס, מנורה במבטחים, מגדל והראל.
השעות גופים מוסדיים אלה, כל אחד במאות מיליוני שקלים, מעידה אודות התאוששות מרכיב מדד הנדל"ן בבורסה התל אביבית, זאת דווקא לאחר משבר שפקד אותה החל משנת 2022, בה הוא צנח בעשרות אחוזים, זאת ולאחר גאות קודמת שהייתה ב-2021, בה הוא זינק בשיעור של 74 אחוזים.
מעניינת במיוחד העובדה שההתעניינות המוגברת של אותם גופים מוסדיים בהשקעה בנדל"ן, מנוגדת ניגוד גמור לחוסר עניין כמעט מוחלט של הציבור הרחב בהשקעה פסיבית בנדל"ן, שהרי הרוב המכריע של העסקות שהיו במהלך 2024 היו עסקות רכישת דירה למגורים ולא לצורך השקעה.
יתרה מכך: אותם גופים מוסדיים, שכאמור הגבירו את השקעתם בנדל"ן, עשו השקעות מגוונות ביותר, הן בנדל"ן למגורים, הן בשוק ההשכרה לטווח הארוך והן בנדל"ן משרדים ומסחר.
נכון להיום המרכיב של 10 חברות הנדל"ן המובילות המרכיבות את מדד תל אביב 100, מהווה מרכיב של 3.4 אחוזים ממדד זה.
נשאלת כמובן השאלה: מה מניע גופים מוסדיים שמרניים, ותיקים ובעלי ניסיון כה רב להשקיע בנדל"ן, זאת למרות המלחמה המתמשכת והולכת, למרות הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי 3 סוכנויות דירוג בינלאומיות ולמרות ההאטה הכלכלית?
התשובה לכך הינה פשוטה בתכלית: אותם גופים מוסדיים בונים כבר היום פלטפורמת השקעה שנתיים-שלוש קדימה, זאת על סמך המחסור הכבד בהיצע דיור, הגידול באוכלוסיית ישראל בקצב של 2 אחוזים לשנה-200 אלף נפשות!) והצפי הסביר לעלייה המונית של יהודים עקב אירועי האנטישמיות בעולם.
ובמילים אחרות: נקודת המבט של אותם גופים מוסדיים צופה כבר היום את המגמה העתידית של ענף הנדל"ן בכלל ושוק הדיור בפרט, זאת בשונה מהציבור הרחב שרובו ככולו מתסכל "מעכשיו לעכשיו".
ניתוח אחורנית מראה אכן כי גם בעבר ידעו המשקיעים המוסדיים בשוק ההון לחזות נאמנה מגמות שיהיו בענף. כך, למשל, קרה גם בראשית שנות ה-90 של המאה הקודמת, ערב העלייה הגדולה ממדינות חבר העמים ויציאת המשק מהמיתון בו היה שרוי בשנות ה-80.
לסיכום, לא נותר לי אלא לקוות כי אכן השנים הקרובות, 2025 ובמיוחד 2026 ואילך, יתאפיינו בהתאוששות כוללת של כלכלת ישראל בכלל וענף הנדל"ן בפרט, וכי אותם, "סימני נפט" של שוק המוסדיים יבואו לידי ביטוי בשגשוג מחודש של הענף שמחפש כיום כיוון.
*כותב המאמר עמית דובקין הוא אסטרטג נדל"ן, יועץ תקשורת ובעלי משרד למיתוג ויחסי ציבור
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן