banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

למ"ס: ענף הבנייה נפגע בצורה הקשה ביותר ממלחמת חרבות ברזל, 62 אחוזים מהחברות על סף סגירה

74 אחוזים מעסקי הבינוי דיווחו על פגיעה חמורה בהכנסותיהם מאז תחילת המלחמה. משרד העבודה מדווח כי מדובר גם במרבית העובדים שנפגעו

זיו גולדפישר 02.11.2023

ענף הבנייה הוא הענף שנפגע בצורה הכי קשה מהמצב הביטחוני במהלך מלחמת חרבות ברזל. כך עולה מסקר שפרסמה אתמול (ד') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: כשלושה רבעים (74 אחוזים) מהעסקים בתחום דיווחו על פגיעה חמורה בהכנסותיהם מאז תחילת המלחמה, 62 אחוזים מהחברות בתחום זה נמצאות על סף סגירה עקב המצב הביטחוני.

בעקבות מלחמת חרבות ברזל שהחלה ב-7.10, ביצעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה סקר בזק לבחינת מצב העסקים. נתוני הסקר נאספו בתאריכים בין 24 ל-26 באוקטובר, והם משקפים את דיווחי המנהלים על מצב התעסוקה והפגיעה בחברתם בשבוע השלישי למלחמה. כ -37 אחוזים מכלל מהעסקים דיווחו על צמצום חד בהיקף התעסוקה בזמן ביצוע הסקר, עד כדי הפסקת הפעילות הכלכלית של העסק לחלוטין. אומדן שונה התקבל לעסקים שדיווחו על מצב זה של כמעט סגירה במחוזות השונים – 59 אחוזים מהעסקים במחוז הדרום לעומת כרבע מהעסקים במחוז תל אביב. מפילוח האומדנים לפי ענף כלכלי, ניכרת פגיעה חריפה בענף הבינוי שבו יותר מ-62 אחוז מהעסקים נמצאים במצב של כמעט סגירה. רק 11 אחוז מהחברות בתחום הבינוי דיווחו על פגיעה קלה בהכנסות.

בכל הנוגע לפגיעה בהכנסות, 51 אחוז מהעסקים בכלל הארץ מדווחים על פגיעה חמורה של יותר מ-50 אחוז בהכנסות החברה בהשוואה לצפוי בזמני שגרה. במחוזות הדרום והצפון אחוזי העסקים המדווחים על פגיעה חמורה בהכנסות היו הגבוהים (66 ו-64 אחוז בהתאמה). הענף שדיווח על הפגיעה הקשה ביותר בהכנסות היה בינוי, עם 74 אחוזים מהעסקים שדיווחו על פגיעה חמורה בהכנסות. 

הרקע לפגיעה הקשה בענף הבנייה נובע, בין השאר, מהפסקת עבודתם של עובדים פלסטינים, סגירת אתרי בנייה על ידי רשויות מקומיות, והעובדה כי בניגוד לענפים אחרים שעברו לעבודה מרחוק, ענף הבינוי מחייב עבודה בשטח.

בתוך כך, משרד העבודה מדווח כי 50% מעובדי הענף נפגעו: "עם פרוץ המלחמה נפגעו מספר ענפי כלכלה במשק, ובמיוחד ענף הבניין, תיירות (מעבר לשירותי אירוח) ואמנות בידור ופנאי". מדובר בכ- 86 אלף עובדים בתחומי בניית מבנים ובניינים ועבודות בנייה מיוחדות ועוד כ- 14 אלף עובדי שיפוץ מבנים ועבודות בניין. בסה"כ עומד שיעור המושבתים במשק על 319 אלף איש.

מוועדת הפנים של הכנסת נמסר: "ועדת הפנים דנה בימים אלה בנושאים רבים הקשורים להשלכותיה של המלחמה, כשמרכז הכובד מופנה לענף הנדל"ן שנמצא במצב כאוטי בעקבות המחסור החריף בעובדי בניין.

"הוועדה קיימה שני דיוני מעקב על הפעילות הנדרשת להגדלת מכסות העובדים הזרים, יו"ר הוועדה חה"כ יעקב אשר לחץ לפתיחה של ההסכמים ולייבוא של עובדי בניין גם שלא באמצעות הסכמים בילטרליים על מנת לשמור על הענף ולא להקלע למשבר חריף יותר עם סיום המלחמה. דיון מעקב נוסף, שלישי במספר, נקבע להתקיים ביום שני הקרוב ולא נזניח את הנושא עד להשגת פתרון ברור. כמו כן, לאור דחיית הבחירות דרש יו"ר ועדת הפנים ח"כ יעקב אשר ממינהל התכנון לגבש הנחיות שיחייבו את הוועדות המקומיות להמשיך לפעול בתקופה שעד הבחירות, כדי לוודא שעולם התכנון לא ייעצר בתקופה זו בגלל חששות משפטיים.

"היו"ר ח"כ אשר טען כי לאור העובדה שהבחירות נדחו, אסור לאפשר לרשויות לתקוע את תהליכי התכנון, דבר שיחריף עוד יותר את מצוקת הדיור. ואכן הנחיות מפורטות נכתבו ושוגרו לכלל הוועדות המקומיות".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות