banner
ארנון פרידמן, מנכל אשדר // יחצ
ארנון פרידמן, מנכל אשדר // יחצ

הפרשה שמרעידה את ענף הנדל"ן וההתחדשות העירונית

על פי תביעה שהגיעה לידי "מגדילים" נטען כנגד חברת "אשדר" כי שיתפה פעולה עם משרד עורכי דין הרטבי, שייצג את בעלי הדירות בפרויקט פינוי בינוי בת"א, לכאורה כנגד האינטרסים של 7 מבעלי הדירות ובתמורה לתוספת של 0.4 אחוז מהמכירות, ללא ידיעתם. אשדר: "התביעה חסרת שחר וכל כולה ניסיון פסול להתחמק מהחוזה בו התקשרו מול החברה". משרד עו"ד הרטבי: "התביעה הזו היא חלק ממסע השמצות שמנהלים התובעים, תוך הטחת טענות חסרות שחר"

תמונה: ארנון פרידמן, מנכל אשדר // יחצ

מאת: רונן דמארי וכרמלה קופר

חברת "אשדר" נתבעת בסך 12,250,000 מיליון שקל יחד עם נתבעים נוספים בגין פרויקט פינוי בינוי בתל אביב, סמוך לרמת אביב ג'. עוד מעורב בפרשה משרד עורכי דין הרטבי ושורה של עשרות נתבעים. התביעה הוגשה על ידי 7 בעלי דירות מתוך 96 דירות בפרויקט ומגוללת את סיפור הפרויקט על פני כ-100 עמודים, מנקודת מבטם של התובעים. את התובעים מייצג עו"ד עוזי שוחט. מנגד הוגשה תביעה על ידי חברת אשדר כנגד העותרים, בסך של כ- 120 מיליון שקל, בטענה כי אלו ניסו לסחוט את החברה.

בא כוחם של התובעים, עו"ד עוזי שוחט // יחצ
בא כוחם של התובעים, עו"ד עוזי שוחט // יחצ

התובעים: אשדר התחייבה לשלם למעלה מ-3 מיליון שקל  לעורכי הדין
תחילתה של חשיפת הפרשה, בבקשה לגילוי מסמכים שהוגשה בחודש מרץ 2017 לבית המשפט. המסמכים התקבלו בחודש דצמבר 2017  ועקב זאת הוגשה התביעה כעת, באמצעות בא כוחם עו"ד עוזי שוחט.

מכתב התביעה עולה כי מהותה עיכוב הליכי בוררות, דרישה כספית כאמור ותביעה למתן פסק דין הצהרתי ולצווי עשה, ביניהם "צו עשה כנגד חברת אשדר לאכיפת הסכם פינוי בינוי משנת 2003, כך שתינתן לתובעים דירה תמורה בהתאם להסכם המקורי". על פי התביעה, סכום התביעה משקף את  הפער בין שווי הדירה לפי ההסכם המקורי לבין שווי הדירה אשר אשדר מוכנה למסור לתובעים.

אולם מעיקרי התביעה עולות טעונות להתנהלות חמורה לכאורה בהיבטים אתיים ובהיבטי מיסוי, והיא מתארת לטענת העותרים "כיצד חברת אשדר אשר חתמה על הסכם הפינוי בינוי, שיתפה פעולה עם משרד הרטבי והתחייבה, לאחר ניהול משא ומתן נסתר בחוסר שקיפות מאחורי גבם של התובעים, בהסכם לשלם למעלה מ-3 מיליון שקל". עוד נטען כי: "חישוב הבונוס נעשה כאחוז מתוך שווי מכירת דירות אשדר, וזאת על מנת לוודא, כי האינטרסים של משרד הרטבי מתמזגים ומתאחדים יחד עם האינטרסים של אשדר, והכל כנגד האינטרסים של התובעים".

עוד נטען בתביעה כי "את המשא ומתן לקראת חתימת הסכם, אשר עומד בסתירה גמורה לכללי האתיקה של עוה"ד ולהחלטות של ועדת האתיקה הארצית של לשכת עוה"ד, ניהלו עוה"ד ממשרד הרטבי ישירות עם מנהלי חברת אשדר במחשכים, זאת במקביל לניהול משא ומתן גלוי לחברי הוועד, אשר התנהל לדרישת אשדר, להפחתה משמעותית בתמורה לבעלי הדירות בתואנה, כאילו וכביכול שעסקת הפינוי בינוי הפכה להיות לא כדאית מבחינה כלכלית בשל החלטות אשר התקבלו בינתיים בוועדות התכנון".

עוד נטען כי בכך "עוה"ד ממשרד הרטבי חצו את הקווים והפכו להיות, דה פקטו, עורכי הדין של אשדר". עוד נטען כי לאחר החתימה על "הסכם הבונוס" פעלו עוה"ד ממשרד הרטבי "לייעץ לבעלי הדירות עצות מועילות, כי כדאי להם לוותר על זכויות בשווי של מעלה ל-100 מיליון שקל לטובת אשדר, משום שאחרת הפרויקט איננו כלכלי לאשדר ולא יצא לפועל.

"כך בחוסר תום לב, תוך ניגוד עניינים, תוך הסתרת האמת, תוך הסרת ניגוד העניינים והסתרת האינטרסים האמיתיים שלהם, תוך הפרת חובות השליחות והנאמנות, בחוסר שקיפות ובחוסר תום לב, שכנעו עורכי הדין ממשרד הרטבי את התובעים ואת כל יתר בעלי הדירות לחתום על שתי תוספות מיותרות לחלוטין להסכם הפינוי בינוי, אשר במסגרתן העבירו בעלי הדרות זכויות בנייה בשווי של למעלה מ-100 מיליון שקל לאשדר ודירותיהם צומקו בצורה משמעותית, בלמעלה מ- 20 מ"ר, זאת בנוסף לירידה משמעותית בקומות, ביטול מחסן, הפיכת שתי חניות נפרדות לחניות טוריות ועוד" .

לטענת התביעה מי שלא שוכנע, אולץ לחתום על התוספות תחת איומים בתביעות וכן, כי כנגד דייר סרבן הוגשה תביעה בסך מיליוני שקלים, כשם שהוגש כנגד שני נתבעים נוספים בתביעה זו.

אשדר תובעת את בעלי הדירות בסך כ- 120 מיליון שקל
מנגד, ביום ה- 29.4.2018 הגישה חברת אשדר לבורר עו"ד משה לוסקי, כתב תביעה בסך 118,200,000 מיליון שקל, כנגד 13 נתבעים, בעלי זכויות ב-7 יח"ד בפרויקט, שהינם כאמור התובעים בתביעה האמורה. בפנייתה זו לבורר ביקשה לקבוע מועד דחוף לישיבת בוררות מקדמית בעניין.

בתביעה כפי שהוגשה לבורר, טוענת אשדר כי: "הסכמים יש לקיים. כשהם מופרים יש, בראש ובראשונה, להורות על אכיפתם". עוד נטען כי מדובר בפרשה ש"בהיותה כה פשוטה היא מקוממת מאין כמותה". על פי התביעה של אשדר, הנתבעים מצאו לנכון "לנסות, אגב הפרת ההסכם, לסחוט, פשוטו כמשמעו, את התובעת, על מנת שזו תשפר את התמורה לה הם זכאים… מבחינת הנתבעים, המטרה מקדשת את האמצעים… על הנתבעים ללמוד, כי יש הסכם, יש דין ויש דיין". את אשדר ייצגו בתביעה זו משרד מ. פירון ושות' באמצעות באי הכח עו"ד מיכאל וקנין ועו"ד עידן ארביב.

ההסכם בין אשדר למשרד הרטבי – עוה"ד: יקבלו תוספת 0.4 אחוז משווי מכירת הדירות
על פי המסמכים שנחשפים עולה כי בין משרד עוה"ד לבין אשדר נחתמו הסכמות לפיהן "ישולם לכם סך 0.4 אחוז משווי המכירה של הדירות שימכרו על ידנו בפרויקט", זאת לאחר פנייתה של עו"ד מירה בורנשטיין, לפיה: "אין ספק כי איש לא צפה, בעת שהתחלנו בייצוג, כי טיפולנו יארך שנים כה רבות, וכי תהיה כרוכה בו עבודה בהיקף כה נרחב, הן עבודה שכבר נעשתה והן עבודה הצפויה להיעשות בהמשך. בנסיבות אלה אנו סבורים כי יש מקום לעדכון הסכם שכר הטרחה". בין היתר מציינת עוה"ד כי : "ישולם לנו סך של 0.5 אחוז משווי המכירה של הדירות שיימכרו על ידכם בפרויקט".

על פי כתב התביעה, שווי דירות אשדר בפרויקט עומד על כ-760 מ' שקל, "לפי מסמכי הבנק המלווה של אשדר בדבר שיעבוד של 1.2 מיליארד שקל, בניכוי שווי דירות התמורה של בעלי הדירות, אשר מוערכות בשווי של כ-440 מיליון שקל מהפרויקט".

ההסכמות בין משרד עורכי הדין לחברת אשדר, מתוך כתב התביעה
ההסכמות בין משרד עורכי הדין לחברת אשדר, מתוך כתב התביעה

על פי התביעה, המכתבים האמורים: " עסקינן בדרישה מצד עוה"ד ממשרד הרטבי, אשר אמורים לייצג את בעלי הדירות ואותם בלבד, לקבלת בונוס, במיליוני שקלים, וזאת ישירות מהצד שכנגד שלעסקת הפינוי בינוי, וזאת בשעה שבאותו הזמן בדיוק מתקיים משא ומתן מקביל בין ועד הבנייה לבין אשדר, ביחס לזכויות בנייה בשווי של מעל 100 מיליון ₪, אשר מונחים על הכף ומצויים במחלוקת בין הצדדים".

הדרישה ממשרד עורכי הדין לחברת אשדר, מתוך כתב התביעה
הדרישה ממשרד עורכי הדין לחברת אשדר, מתוך כתב התביעה

ממשרד עו"ד , בשם עו"ד מירה בורנשטיין נמסר בתגובה כי: " תובעים הם בעלי 7 דירות בפרוייקט פינוי בינוי שבו 96 דירות. בעלי הדירות חתמו עוד בשנת 2003 על הסכם עם חברת "אשדר" לביצוע פרויקט פינוי בינוי. בהמשך נחתמו 2  עדכונים לחוזה, כתוצאה מכך שהצפי בעת חתימת ההסכם היה שתאושר בניית 300 דירות בפרוייקט אך לבסוף אושרו רק 198 דירות. כל בעלי הדירות במתחם, כולל התובעים, חתמו על ההסכם עם אשדר ועל שני העדכונים. לפרוייקט ניתן היתר בניה לפני מספר חודשים  ואפשר להתחיל בבניה. התובעים אינם מרוצים מהדירות שהוקצו להם בפרויקט החדש והתגלע סכסוך פנימי בינם לשאר בעלי הדירות, שמשרדנו אינו מעורב בו. התובעים מסרבים לחתום על מסמכי הליווי הבנקאי לביצוע הפרויקט, ועקב כך לא ניתן להתחיל בבניה, ולפיכך הגישה נגדם חברת "אשדר" תביעה בסך כ-200 מיליון ₪, המתבררת בבוררות. אין כל בסיס לטענות התובעים כי שוכנעו לחתום על העדכונים לחוזה. מדובר בתובעים שחלקם אנשי עסקים, חלקם בעלי תואר ד"ר לכלכלה, פיזיקה ומחשבים, וכולם, כמו כל בעלי הדירות האחרים בפרויקט, חתמו מרצונם על ההסכם ועדכוניו, בהבינם את התועלת הכלכלית הרבה שתצמח להם מביצועו. משרדנו מטפל בפרוייקט כ-18 שנים ומייצג את כל הבעלים, כולל התובעים. שכרנו משולם ע"י אשדר, כפי שנהוג בכל הפרוייקטים של פינוי בינוי, וכל בעלי הדירות כולל התובעים הסכימו לכך ואף חתמו על מסמכים מתאימים ומפורשים בדבר גובה שכרנו ותשלומו ע"י אשדר. אנו שורבבנו לתביעה שהוגשה ע"י התובעים למרות שאין כל עילה נגדנו ומעולם במשך כל השנים לא הועלתה נגדנו כל טענה. התביעה הזו היא חלק ממסע השמצות שמנהלים התובעים נגד כל המעורבים בפרוייקט, תוך הטחת טענות חסרות שחר ושימוש בלשון שאינה לגיטימית בין עורכי דין. עורך הדין עוזי שוחט המייצג את התובעים, ייצג שנים מהם ברכישת דירותיהם שנים ארוכות לאחר חתימת ההסכם ועדכוניו ואף היה זה שהמליץ להם לרכוש את הדירות".

מחברת אשדר נמסר בתגובה כי: "החברה הגישה תביעה בהיקף של כ-120 מיליון שקל כנגד קומץ דיירים בפרויקט רקאנטי, בטענה שאלו הפרו הסכם התקשרות לפינוי-בינוי ובטענה כי הם מסכלים, תוך גרימת נזקים כבדים לאשדר, את האפשרות להוציא את הפרויקט לפועל. יש לציין כי על פרויקט זה חתומות עשרות משפחות נוספות, המהוות 93% מכלל הדיירים, שממתינות בכיליון עיניים להוצאתו של הפרויקט אל הפועל. בניסיון לעקוף ולהתחמק מהליך הבוררות האמור שמתקיים בימים אלו, הגיש אותו קומץ דיירים את התביעה המדוברת לבית המשפט. התביעה חסרת שחר וכל כולה ניסיון פסול להתחמק מהחוזה בו התקשרו מול החברה. אין בכוונתנו לנהל את ההליך המשפטי בתקשורת. את טענותינו נציג בפני הערכאות המשפטיות המתאימות"

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות