banner
הדמיית הפרויקט בבני אפריים // סטודיו ando
הדמיית הפרויקט בבני אפריים // סטודיו ando

יש קיצורי דרך – פרויקט תמ"א 38 בת"א במהירות שיא

הליכי ההתחדשות העירונית אורכים זמן רב ומסובכים מטבעם בעבותות הבירוקרטיה אולם חברת "בונים בעיר" מקבוצת בוני התיכון מוכיחה שאפשר גם אחרת. לאחרונה הובילה פרויקט תמ"א 38 בצפון תל אביב לכמות החתימות הנדרשת בזמן שיא של שלושה וחצי חודשים מאז פנה הבניין לראשונה לחברה. הדר פלג סמנכ"ל "בונים בעיר" שליווה את הפרויקט מראשיתו, מספר ל"מגדילים" כיצד התבצע התהליך ומעביר מסר חשוב לנציגויות הדיירים שמדשדשות במקום כבר מספר שנים.

סיומה של תכנית תמ"א 38 כבר נראה מעבר לפינה כאשר נותרו כשנתיים לממש התחדשות עירונית במסגרתה. נציגויות דיירים רבות באזור תל אביב המנסות לקדם פרויקט במשך זמן רב, כורעות תחת הקושי והתסכול בארגון הדיירים ולעיתים אף אומרות "נואש!" אולם מסתבר שאפשר גם אחרת – דווקא בימים אלו, חברת "בונים בעיר" מקבוצת בוני התיכון, מוכיחה שניתן לקדם פרויקט תמ"א 38 במהירות שיא. עם קצת גמישות והרבה נחישות הצליחה החברה בימים מורכבים של התפרצות נגיף הקורונה בפחות מארבעה חודשים להוביל את הדיירים מפגישה ראשונה ועד 80 אחוז חתימות ומתן תוקף משפטי להגשת בקשה להיתר מהעירייה.

בוני התיכון הינה חברת נדל"ן בת למעלה מ-35 שנה העוסקת בייזום, תכנון ובניה, הפועלת בתחום ההתחדשות העירונית כבר למעלה מעשור. לאחר שבנתה מאות בניינים ואלפי דירות בכל הארץ, היא הקימה לפני שנתיים חברת בת שמתמחה בייזום וקידום של פרויקטי תמ"א 38 בתל אביב, הזוכה בימים אלה לקדם פרויקטים רבים באזור תל אביב בזכות הידע והניסיון רב השנים  של חברת האם. 

בימים אלו קורם עור וגידים פרויקט תמ"א 38 נוסף ברחוב בני אפרים בשכונת אפקה, פרויקט שמקודם במהירות רבה. ההישג מקבל משנה תוקף מכיוון שהוא מגיע לאחר שנים של דשדוש במקום וניסיונות של נציגות הדיירים לקדם את ההליך עם מספר חברות יזמיות ללא הצלחה. כעת, הבניין בן השלוש קומות ובו 8 יחידות דיור, צפוי להפוך בסיום הפרויקט לבניין בן תשע קומות עם 23 דירות חדשות, מרווחות בבניין יוקרתי, בתוספת מרפסות שמש וחניון תת קרקעי, תוך הקפדה על בנייה ירוקה ומערכות טכנולוגיה מתקדמות.

בראיון "למגדילים" מספר הדר פלג, סמנכ"ל בונים בעיר, על קידום הפרויקט באופן מהיר ויעיל בתקופה כה מורכבת: "בהליכי התחדשות עירונית דברים מתקדמים אט אט ובתל אביב עוד יותר לאט. אנחנו גם מדברים על תקופה של התפרצות נגיף הקורונה כאשר אנשים לא יוצאים מהבתים ונאלצים לסגור את העסק שלהם או מפוטרים מעבודותיהן. נדרשנו לעשות התאמות למצב החדש והנענו את הפרויקט באמצעות קשר אישי ורציף הכולל שיחות וידאו אישיות או בזום. הגענו ממצב שבו אנחנו לא מכירים את הבניין ואת בעלי הדירות למצב של יותר מ- 80 אחוז חתימות בשלושה וחצי חודשים. בעלי הדירות יודעים שיש להם פרויקט ביד ומרגישים בטוחים שבקרוב מאד יחזרו לבניין חדש ויוקרתי בכתובת המוכרת והאהובה".

הדר פלג // צילום: דויד סקורי
הדר פלג // צילום: דויד סקורי

מה אתה יכול לספר על האופן שבו התקדם ההליך?
"הפנייה הראשונה אלינו מצד נציגות הדיירים בבניין התרחשה בתחילת פברואר ושבוע לאחר מכן כבר התקיימה פגישת הכרות ראשונה. שבועיים לאחר מכן נפגשנו עם הדיירים והם קיבלו הצעה כתובה וחזרו אלינו אחרי כמה ימים עם תשובה חיובית. – חלף חודש עד שבחרו אותנו כיזם. משם המשכנו לקדם את הפרויקט במקצועיות תוך כדי שאנחנו שומרים על קשר רציף עם בעלי הדירות. לשמחתי, הצלחנו לפתור את הבעיות של כלל הדיירים ולתת מענה לשאלות משפטיות ואדריכליות שנתנו לדיירים שקט ובטחון לבוא לחתום איתנו על הסכם תוך פחות מארבעה חודשים. אני לא מכיר משהו דומה לזה. הפרויקטים הכי מהירים מגיעים לשלב הזה בדרך כלל תוך שנה".

איך מקדמים את ההליכים בתקופה בה מגיפת הקורונה משתוללת והורסת כל חלקה טובה במשק הישראלי?
"אפשר להסתכל על הצד החיובי – בשגרה רגילה אנשים עובדים ועסוקים  ולכן דוחים את העיסוק בפרויקט תמ"א 38 של הבניין לסוף היום או לסוף השבוע. בתקופת הקורונה, הייתה להם יותר זמינות לנושא וגם אם לא תמיד ניתן היה להיפגש המשכנו להתקדם גם כשאנשים נמצאים בסגר. אם היה צריך לעדכן אותם במשהו פשוט הדפסנו חוברות ושלחנו אליהם עם שליח שהניח ליד הדלתות שלהם.. הצלחנו להניע את הסיטואציה המאוד לא שגרתית ולייעל אותה ,הדיירים קיבלו מאיתנו שירות "אקספרס" עד הדלת בתקופה שהם נמצאים בסגר. נוכחנו לדעת שגם בתקופה של חוסר וודאות – השבחת הנכס עדין בראש סדר העדיפויות של האזרח הישראלי.

הדמיית הפרויקט ברחוב בני אפריים// סטודיו ando
הדמיית הפרויקט ברחוב בני אפריים// סטודיו ando

בעלי הדירות בבניין האמינו שאפשר לגבש את הדיירים, למנות אדריכל ולחתום על הסכם משפטי כל כך מהר?
"לא ממש. כבר שנים שהם מנסים להניע תהליך, להיפגש עם חברות יזמיות ולקבל הצעות אבל מהרגע שהם פנו אלינו – הפרויקט הפך אצלנו לעיסוק יומיומי. הזמינות שלהם לתהליך גרמה לנו ולהם להתקדם בעבודה משותפת בכל יום ולהתחיל במהירות תהליך רישוי של הוצאת היתר. אנחנו נמצאים לקראת סוף תוקף תכנית התמ"א וישנו חוסר ודאות כללי במשק. עיריית תל אביב מתחילה לדבר בחודשים האחרונים על שינוי אופן חישוב מקומות החניה והיטלי ההשבחה בפרויקטים, בנקודת הזמן הזו יש חשיבות גדולה ליכולת להתקדם במהירות ולהספיק לממש פרויקט חלומי בכל בניין שיחפוץ בכך.".

"רוב הבניינים נתקעים בגלל שיטות עבודה לא נכונות"

לדעתך, מה הוביל למצב בו לא מעט פרויקטים של תמ"א בתל אביב לא הצליחו להתרומם בשנים האחרונות?
"בשנים האחרונות הרבה בניינים בתל אביב ישבו על הגדר, נפגשו עם יזמים, חיכו להצעות טובות יותר וכך הזמן חלף והרבה תהליכים נתקעו.. עכשיו כאשר התמ"א לקראת סיום והעירייה מתחילה לדבר על זה שהיא תיתן פחות חניות ומצב המשק בסימן שאלה בגלל נגיף הקורונה, כל הבניינים האלו צריכים לנוע קדימה ובמהירות  אחרי שבמשך שנים עמדו במקום וחיכו להצעה כזו. אנחנו יודעים ויכולים לתת מענה מהיר להמון בניינים שחושבים שאין להם סיכוי לקדם את הפרויקט בזמן שנותר".

איזה מסר היית רוצה להעביר לבעלי דירות בתל אביב שמתלבטים אם להיכנס לפרויקט תמ"א בתקופה זו?
"בזמנים כאלו של חוסר ודאות אנו מבינים היטב מהי חשיבותו של תהליך זריז ומקצועי, עד כמה חשוב להבין את הרצונות של בעלי הדירות ולהכיר טוב את הזכויות שהעירייה מגדירה. זה מאפשר לנו לקדם את התהליך בצורה מאוד יעילה ומהירה. מהירות היא שם המשחק על רקע הבירוקרטיה שמקיפה את ההליך הזה. יש לא מעט בניינים שזולגים לתהליכים של שנים מסיבות כאלו ואחרות ואז אתה רואה שהפרויקט פשוט מתמסמס. שיטת העבודה שבונים בעיר עובדת בה מתאפיינת ביעילות וזריזות, כך שמהרגע שקיימנו פגישה ואנשים מעוניינים, אנחנו מקדמים את התהליך ונמצאים בקשר יומיומי עם נציגות הבניין ויחד עם כלל הדיירים מזיזים את הפרויקט קדימה. כשעושים תהליך בשקיפות ובשמירה על קשר רציף עם הדיירים, אפשר לקדם את הפרויקט במהירות".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות