ירושלים של היום – מטרופולין של מיליון
לאחר עשורים שהתאפיינו בהגירה שלילית, נוצרה בבירה הזדמנות חדשה, לאחר שעיריית ירושלים השכילה לחזק את ההתחדשות העירונית // דעה
לאחר עשורים שהתאפיינו בהגירה שלילית, נוצרה בבירה הזדמנות חדשה, לאחר שעיריית ירושלים השכילה לחזק את ההתחדשות העירונית // דעה
בפרוס 57 שנה לשחרור ירושלים במלחמת ששת הימים, זוכה הבירה לרגל חגה בשמחה כפולה ומכופלת, זאת משום שכבר בקיץ הקרוב תזכה להיות העיר הראשונה במדינת ישראל שתחצה את רף המיליון תושבים, כפליים ויותר לעומת תל אביב ופי שלוש וחצי לעומת חיפה.
לטעמי זהו בדיוק הזמן הנכון גם להכריז על שדרוג ירושלים בתור משימה לאומית מרכזית, זאת תוך דגש להפוך את המיליון, קרי את הכמות, גם לאיכות ולהפוך אותה לא רק לבירה הרשמית ומושב הממשלה, הכנסת ובית המשפט העליון, אלא גם לבירה כלכלית חזקה ואיתנה.
אין לי ספק שבעת הזאת, כשאנו חווים כולנו מלחמה ארוכה ומתישה שסופה עדיין לא נראה באופק, וכשלאותה מלחמה נלווה גם משבר כלכלי לא פשוט כלל ועיקר, יהיה לענף שלנו, הנדל"ן ובתוך זה שוק הדיור, תפקיד מרכזי שירושלים בהחלט מסוגלת ויכולה לקחת בו את ההובלה.
אפתח בכך שבמהלך השנים האחרונות, ולאחר עשורים שהתאפיינו בהגירה שלילית, נוצרה בבירה הזדמנות חדשה, זאת לאחר שעיריית ירושלים השכילה לייצר וליישם "מסלול ירוק", בכל מה שקשור להתחדשות עירונית, הן מן ההיבט של היזמים והן מן ההיבט של התושבים הוותיקים.
לטעמי מדובר בצעד חשוב החורג מעל ומעבר להיבט הנדל"ני הצר. מדובר בראש וראשונה בשיקום ושדרוג שורה ארוכה של שכונות ותיקות שנבנו בחופזה לאחר מלחמת העצמאות, והפיכתן לשכונות מודרניות חדישות ישלבו בתוכן אוכלוסייה ותיקה וחדשה.
מהלך זה הינו כאמור חשוב מאין כמותו, שכן לא רק יחדש את פני השכונות המתפוררות, אלא גם יגרום למיצוי זכויות בנייה ועירוב שימושים באותן שכונות, עובדה שללא ספק גם תמשוך אליהן אוכלוסיות חזקות וגם תייצר עירוניות הרבה יותר טובה ותוססת.
כמו כן, העובדה שירושלים הינה לא רק העיר המאוכלסת ביותר בישראל, אלא גם נהנית משטח מוניציפאלי גדול במיוחד, כ-125 אלף דונם, כפליים ויותר לעומת תל אביב, תאפשר במהלך העשורים הבאים מרחב כמעט בלתי מוגבל של בניית מאות אלפי יחידות דיור למגורים ומיליוני מ"ר לתעסוקה ומסחר בבירה.
ברור בעליל כי שימת דגש גם על נושא התעסוקה ובראש וראשונה ענפים מובילים דוגמת הייטק וביוטכנולוגיה, ימתגו וימצבו את ירושלים במקום גבוה הרבה יותר. נכון להיום קיימים מתחמים כאלה בהר חוצבים, בפארק גט"י ובמידה מסוימת גם בגבעת שאול, אך אין בכך די על מנת להתחרות עם מתחמי הענק של "מדינת תל אביב", מה שכמובן מושך לעיר העברית הראשונה והערים השכנות לה את הרוב הגדול של האוכלוסייה החזקה.
למגורים ולתעסוקה הייתי מוסיפה גם את התחבורה ואת התיירות. בתחבורה קיים ללא ספק שדרוג לא מבוטל במהלך השנים האחרונות, שבא לידי ביטוי הן בקידום המהיר של קווי הרכבת הקלה המקשרים את כל חלקי העיר וכן בכניסה החדישה ממערב דרך מנהרות ששיפרה בהחלט את כל נושא הפקקים.
בד בבד לתחבורה, יש מקום להמשיך ולפתח ביתר שאת את הנושא התיירותי, זאת משום שאין חולקים על כך שירושלים הינה לא רק אחת הערים היפות בעולם, אלא גם עיר הנהנית מהיסטוריה של אלפי שנים ומקור משיכה לא אכזב למילונים רבים של תיירים בני כל הדתות מכל רחבי העולם.
ואסיים בתקווה ובאמונה שמי ייתן שכשנחגוג את יום ירושלים במהלך השנים הבאות, תהנה בירת הנצח שלנו, כמו גם מדינת ישראל כולה משלום ובטחון בכל גבולותיה. אמן ואמן!
*כותבת המאמר צאלה רוזנבלום עמור היא מנכ"לית קבוצת מ.אביב
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן